Roubaix

Roubaix

Tegyük kötelezővé a Covid elleni oltást!

2021. április 20. - Sr2021

Amit a címben írtam, olyasmit általában autoriter személyiségek szeretnek írni, és egyáltalán nem tartom magam ilyennek, mégis kikívánkozik belőlem a felszólítás.

A Covidnak haláleset kapcsán vagyok érintettje, ami mint egy közlekedési baleset vitte el kedves, idősebb rokonomat. Még nem volt vakcina, csak súlyos alapbetegség, így esély sem nagyon a túlélésre. Érezhető, máig ható űrt hagyott maga után.

Azóta sok minden változott. Lett oltásunk, többféle is, mind hatásos, erről szólnak a hírek, és ezt megvitatni nem is akarom, ennyi elég nekem. Még nem kaptam, várom a soromat, és eszemben sincs elutasítani. És nem félelemből, nem a magam bőrét féltem, bár, ha valaki ki akarja tenni magát a potenciálisan fenyegető hosszú Covidnak, lelke rajta, mi több, azzal kapcsolatban, amit le szeretnék írni, épp elég lenne, ha mindenki csak magára gondolna.

Három embert ismerek személyesen, akikről tudom, hogy visszautasították az oltás lehetőségét.

Az első egy erős harmincas nő, pedagógus, aki a kisiskolás gyerekével öt hónappal ezelőtt átesett a fertőzésen. A szerintem legjobb, egyben legelfogadottabb Pfizert kapta volna pedagógusként, soron kívül, és kétszer sem ment el. Ellenben megmérette az antitestek mennyiségét, járt természetgyógyásznál, és konzultált a barátnőivel is, és, szavai szerint, "racionális döntést" hozott.

A második szociális területen dolgozik, közelebb az ötvenhez, tudtommal nem fertőződött meg egyelőre, és szintén kaphatott volna oltást, szintén Pfizert. Még nem tudtam megkérdezni, vajon mely álmoskönyv, mindentudó weboldal vagy vélt, sehol nem ismertetett tudományos eredmény az, ami visszatartotta.

A harmadik felszolgáló egy cukrászdában, ötvenes évei elején jár. Lakonikus egyszerűséggel csak annyit mondott, hogy tartózkodik. Egészségügyi indoka nincs erre, a párját már az első adaggal egyébként beoltották, aki oroszt kapott.

És mi lesz a legkisebbekkel?

A fenti három személy élt a jogával, és nem oltatta be magát. És itt meg is állt a gondolkodásuk, és ezzel van bajom. Ugyanis egyelőre, reálisan, ahogy olvasom, a 16-18 évesek számíthatnak arra, illetve kicsit hosszabb távon még a 12-15 évesek, hogy beoltják őket valamikor. Csakhogy vannak még kisebbek is. És az ő védelmük egyedüli módja az, hogy a beoltottak nem ragasztják át rájuk a fertőzést. Ez különösen az egy éven aluli legkisebbek esetén fontos.

Most talán azt mondod, hogy a kisebb gyerekek csak nagyon kis eséllyel betegednek meg súlyosan. Akkor most hunyd le a szemed, és képzelj el egy kisgyereket, lélegeztetőgépen, mellette a szüleit, akik csak a kezét tudják fogni, félálomban is, és bármit odaadnának, csak megmentsék őt. És most képzeld el azt, hogy a te gyereked az, és te ülsz ott. Így megvan?

Hozzáteszem a lényeget, legalábbis a híreket így értettem: úgy tűnik, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinája azt is meggátolja, hogy megfertőződés esetén tovább tudjuk adni a vírust. Ez azt jelenti, hogy meg tudjuk védeni magunk körül a nem beoltható kicsiket is. A többi vakcináról ilyesmit még nem olvastam, de természetesen nem zárom ki, hogy legyen hasonló hatásuk, nem is értek hozzá, hogy eldöntsem.

Erkölcsi kötelesség

Müller Cecília etikai kötelességről beszélt, talán semlegesebbnek érezve az "etikai" szót az erkölcsinél. Történetesen igaza van e kötelességet illetően: a társadalom nem szigetszerűen létező egyének összege, hanem egymással sokrétű kapcsolatban álló egyének rendszere. Ezt egy éve nagyon sokféleképpen tapasztaljuk, pontosabban inkább a sokrétű kapcsolatok hiányát.

Ezért az oltás csak részben magánügy. Azt nem vitatom, hogy a személyes egészség a legszemélyesebb ügyünk, és elvehetetlen jogunk erről saját magunknak döntést hozni. De ki lenne az a szülő, aki a saját gyermekéért ne adná oda akár a saját egészségét is, még reménytelen helyzetben is?

A másik a társadalmi vetület. A Covid nem marad meg a falak között, nem lehet elszigetelni, száműzni, betiltani, az oltási igazolvány láttán nem fordít hátat kedveszegetten. Ezért nem is magánügy. Ahogy A. de Mello írja:

"Volt egyszer egy ország, ahol lehetővé vált, hogy bárki beszerezzen és előállíthasson atombombát: aprókat, csak akkorát, mint egy kézigránát, de elég hatásosat ahhoz, hogy felrobbanthasson vele egy egész várost. Elkeseredett vita alakult ki az állampolgárok jogairól, konkrétan arról, hogy ilyen robbanószerkezetet tartsanak tulajdonukban - mígnem a következő kompromisszumban egyeztek meg: engedély nélkül senki sem vihetett atombombát a közterületre, de hogy az emberek mit csináltak a saját otthonukban, ahhoz másnak semmi köze sem volt."

Aki azt hiszi, hogy csak és kizárólag a személyes ügye, hogy beoltatja-e magát, az téved. Nem lakatlan szigeten élünk, nem vagyunk önellátók, épp ellenkezőleg, az egymásra utaltságunk olyan mély, hogy élni is alig tudnánk egyedül.

Konklúzió?

Csak személyes véleményem van, és nem is tartom feltétlenül véglegesnek, bár egyre szilárdul hetek óta. Azok, akik a környezetemhez tartoznak, akkor számíthatnak a korábban megszokott, mondjuk úgy, természetes életünkhöz és kapcsolatunkhoz való visszatérésre, ha beoltatják magukat. Ugyanis az ő oltást elutasíthatóvá tevő joguk másik oldala az én jogom arra, hogy a velük való kapcsolatteremtés lehetőségeit korlátozzam. Ha nem vagy beoltva, nem látlak sem szívesen, sem sehogyse (Móricz is fordul egyet a sírjában). Még beoltottként is kezdetben maszkban leszünk, aztán lassan, talán, megjön a bizalom, jönnek jó hírek, és eldobjuk a maszkot is. Végül pedig elmegyünk egy koncertre is, talán, egyszer, valaha.

Aki csak magára gondol az oltás kapcsán, az az én szememben felelőtlen és önző. És folytatom: ostoba futóbolond. Aki ugyanis, visszatérve a fenti három versenyzőre, egyszerre tartja magát okosabbnak a SOTE rektoránál, egy infektológus főorvosnál és víruskutatók hadánál, az biztosan buta (még ha a butasága csakis e területre terjed ki). És a buták jellemzője, hogy nem tudják magukról, hogy azok, sőt. A butasághoz való jog természetesen elvehetetlen (és jaj annak, aki el akarja venni), de ha a legkisebbekre gondolok, aligha fogom magam emiatt rosszul érezni. Tehát oltást mindenkinek, kötelezően, ezt mondanám.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr3416506914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohohorgász 2021.04.21. 22:07:47

@white999: szerintem meg az nem igaz hogy a pfizer időben szállít :)))

GyMasa 2021.04.21. 22:16:23

@Ménár Atya:
De a buszon csak olyanokat fog megfertőzni, akik hozzá hasonlóan nem oltatták be magukat.
Az idősek és a veszélyeztetettek már ma is majdnem mind be vannak oltva.

a nagy hohohorgász 2021.04.21. 22:18:42

@white999: mi van vájt szar? elfelejtetted elküldeni a linket amiből látszik hogy orbán visszautasította a határon kamionon lévő 5 millió pfizer vakcinát :)))))

GyMasa 2021.04.21. 22:30:52

Amúgy, engem tökre érdekelne, hogy akkor mi van, ha a háziorvosom határozottan nem javasolja, hogy beoltsam magamat...
Ja, és kiderült, hogy ahhoz képest, hogy a 1,5 milliós München belvárosában rendel, amióta kitört ez a "járvány", egészen pontosan NULLA Covid betege volt.
Sőt, azt mondta, hogy a többi influenza jellegű betegség is szinte teljesen eltünt.

kommentes nikk 2021.04.21. 22:37:07

@GyMasa: hosszú és parttalan vitánkból szerintem rosszul szűrted le az álláspontokat. Birka írta azt, hogy az oltottak 100% eséllyel megfertőzhetnek másokat, ha maguk is megfertőződtek. Vagyis szerinte az oltott és nem oltott megfertőződöttek ugyanolyan potenciális terjesztők. Erre linkeltem a cikket a tanulmányokkal, amik szerint a friss kutatások azt mutatják, hogy az oltottaknál az oltás nem csupán a (súlyos) megbetegedést előzi meg, de a vírusterhelés jelentős csökkentése miatt az is előfordul, hogy egyszerűen nem adják tovább a fertőzést, még akkor sem, ha maguk egyébként tünetmentesek. Ezen a 100%-on ment a fesztivál, mert a kutatások szerint nem igaz, hogy az oltott, de utána megfertőződött személyek 100%-os eséllyel fertőznek tovább, a 100% ugye itt egyenlőségjel a nem beoltttakkal. "Ugyanis, az az állítás, miszerint az oltás megszünteti a továbbterjesztést, nem igaz." - igen, egyetértek, ám ilyet én egyszer sem jelentettem ki, a tanulmányok szerint az esélyek azonban csökkennek. Ez az egész nem a maszkhordásról szól, csupán egy elméleti vita arról, hogy aki oltást kapott, és utána megfertőződik átadhatja-e a vírust, vagy nem. Birka szerint 100% az esélye annak, hogy átadhatja, szerintem meg nem, meg a Pfizer szerint se például. Nem nem adhatja át, csak nem 100%-os eséllyel.

"Főleg, ha rád hallgatnak, és elkezdenek mindenhová maszk nélkül menni, tömegesen, lobogtatva az oltási igazolásukat, hogy ők aztán "védettek"." - én ilyet, de még csak kicsit hasonlót sem írtam, a maszkviselés még érintőlegesen sem került szóba. Ezt kikérem magamnak, fegyelmezett maszkhordó vagyok, sosem buzdítanék senkit az ellenkezőjére.

GyMasa 2021.04.21. 22:44:28

@kommentes nikk:
Nem, azt írta le, hogy 100%-ban nem igaz, hogy NEM fertőznek meg senkit a beoltottak.

kommentes nikk 2021.04.21. 22:51:16

@GyMasa: Az egész polémia ebből indult:

"Úgy tűnik, hogy teljesen félretájekozatt vagy, ugyanis ennek pont az ellenkezöje az igaz: bármilyen oltást kapsz, az max. csak téged véd meg, de a vírus a mai tudásszint szerint 100%, hogy terjesztődik a beoltottról is."

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy aki oltott, de megfertőződik, az 100%, hogy terjesztője is a fertőzésnek. Ez az, ami cáfolható.

"azt írta le, hogy 100%-ban nem igaz, hogy NEM fertőznek meg senkit a beoltottak" - Egyrészt ennek az állításnak nem sok értelme van, mert valami vagy igaz, vagy nem igaz, nincs olyan egy eldöntendő kérdésnél, hogy 76%-ban igaz. Ha tényleg erre gondolt, akkor viszont nagyon rosszul fejezte ki magát, mert nem ezt írta le, hanem ezt: "a vírus a mai tudásszint szerint 100%, hogy terjesztődik a beoltottról is". Ha arra gondolt, amit te írsz, akkor helyesen és érthetően így lenne egyszerűen: nem igaz, hogy NEM fertőznek meg senkit a beoltottak. Ezzel nem is vitáznék, hiszen igaz, mondjuk ennek senki nem is állította az ellenkezőjét.

GyMasa 2021.04.21. 22:55:06

@kommentes nikk:
"Vagyis szerinte az oltott és nem oltott megfertőződöttek ugyanolyan potenciális terjesztők."
Ami igaz is, hiszen senki nem állította, hogy NEM fertőznek a beosztottak...

"Erre linkeltem a cikket a tanulmányokkal, amik szerint a friss kutatások azt mutatják, hogy az oltottaknál az oltás nem csupán a (súlyos) megbetegedést előzi meg, de a vírusterhelés jelentős csökkentése miatt az is előfordul, hogy egyszerűen nem adják tovább a fertőzést, még akkor sem, ha maguk egyébként tünetmentesek. "
Akkor nem azt kell írni, hogy "jelentősen csökkenti" hanem, hogy "megszünteti".
A "jeletősen csökkenti" bizony azt tánmasztja alá, hogy igenis fertőzenk.
Ráadásul, nekem az ilyen megfogalmazások mindig valami hátsó szándékra utalnak.

"Ezen a 100%-on ment a fesztivál, mert a kutatások szerint nem igaz, hogy az oltott, de utána megfertőződött személyek 100%-os eséllyel fertőznek tovább, a 100% ugye itt egyenlőségjel a nem beoltttakkal. "
Csak nem értettétek meg, mi volt leírva.

"Ugyanis, az az állítás, miszerint az oltás megszünteti a továbbterjesztést, nem igaz." - igen, egyetértek, ám ilyet én egyszer sem jelentettem ki, a tanulmányok szerint az esélyek azonban csökkennek.
Ő is pontosan ezt írta, szóval nem teljesen értem, hogy akkor miért vitatkozol vele???

"Ez az egész nem a maszkhordásról szól, csupán egy elméleti vita arról, hogy aki oltást kapott, és utána megfertőződik átadhatja-e a vírust, vagy nem. Birka szerint 100% az esélye annak, hogy átadhatja, szerintem meg nem, meg a Pfizer szerint se például. Nem nem adhatja át, csak nem 100%-os eséllyel."
AZ a baj, hogy a fertőződés NEM CSAK azon múlik, hogy EGY ember mekkora eséllyel adja tovább, hanem bizony az is számít, hoyg HÁNY ember fog maszk nélkül rohangálni (Én be vagyok oltva, szóval, nekem ne ugassá' Gücsög!)
Az R szám az az esély és a kitettség szorzata.
Ezért írtam, hoyg ha 1%-ra csökken a továbbadás esélye, de 100x annyi ember van egy helyen, akkor ugyanúgy szinte biztos lesz a továbbfertőzés...
(Természetesen szigorúan csak statisztikai alapon, de a valószínűségszámítás már csak egy ilyen szakma :-D )

"Főleg, ha rád hallgatnak, és elkezdenek mindenhová maszk nélkül menni, tömegesen, lobogtatva az oltási igazolásukat, hogy ők aztán "védettek"." - én ilyet, de még csak kicsit hasonlót sem írtam, a maszkviselés még érintőlegesen sem került szóba."
AZ lehet, hogy nem írtad de a (kibaszott fogalmatlan és hazug, szenzációhajhász) sajtó igen.
Most nem olvasok egyébként vissza, de nekem rémlik, hogy valaki viszont írta.

" Ezt kikérem magamnak, fegyelmezett maszkhordó vagyok, sosem buzdítanék senkit az ellenkezőjére. "
AKkor gratulálok, mert te egy normális ember vagy.
Sajnos, házmester, megy "EGYÉNISÉG" országban mi vagyunk a kisebbség.

GyMasa 2021.04.21. 23:00:43

@kommentes nikk:
"Ez egyértelműen azt jelenti, hogy aki oltott, de megfertőződik, az 100%, hogy terjesztője is a fertőzésnek. Ez az, ami cáfolható."
Nem, ő azt cáfolta, hogy 100%-ban NEM fertőz tovább.
Lehet, hogy nem a legszerencsésebb volt a megfogalmazása, de, amint NEM 0%, hogy egy beoltott továbbfertőz, akkor 100%-ban terjesztője LEHET a vírusnak.
Innentől mér csak balszerencse kérdése, hogy ki kit fertőz meg.

"azt írta le, hogy 100%-ban nem igaz, hogy NEM fertőznek meg senkit a beoltottak" - Egyrészt ennek az állításnak nem sok értelme van, mert valami vagy igaz, vagy nem igaz, nincs olyan egy eldöntendő kérdésnél, hogy 76%-ban igaz.
Miért nem lenne értelme???
100%-ban hamis az az állítás, hogy NEM fertőznek a beoltottak.

" Ha tényleg erre gondolt, akkor viszont nagyon rosszul fejezte ki magát, mert nem ezt írta le, hanem ezt: "a vírus a mai tudásszint szerint 100%, hogy terjesztődik a beoltottról is". "
Igen, ebben teljesen egyet értek veled.
Ennek ellenére, ez a megfoaglmazás nem érvényteleníta a kijelentésének a tartalmát.

"Ha arra gondolt, amit te írsz, akkor helyesen és érthetően így lenne egyszerűen: nem igaz, hogy NEM fertőznek meg senkit a beoltottak. Ezzel nem is vitáznék, hiszen igaz, mondjuk ennek senki nem is állította az ellenkezőjét. "
Igen, ezért nem értem, hogy min is megy a vita???
(Amúgy, mint mondtam Birkamenet egyáltalán nem a szívem csücske, mert 99%-ban nem értek vele egyet, de nagyon. MOst viszont teljesen igaza van.)

kommentes nikk 2021.04.21. 23:09:29

@GyMasa: nem tudom mit mondjak, én nem így látom, kifejtettem, hogy szerintem mit jelent, amit leírt, ráadásul egy későbbi kommentjében ő maga erősítette meg, hogy tényleg arra gondolt, aztán belebonyolódtunk mindenféle furcsa dologba, gyűjtőfogalomba, meg hogy hol van a vessző a mondatban, végeredményben az a helyzet, hogy az egész vita messze nem ért annyit, mint amennyi energiát belefektettünk, meg az is lehet, hogy full ugyanazt állítottuk, csak kicsit túl lett húzva. Én simán beismerem, ha valamiben nincs igazam, itt nem látom úgy, hogy ne lenne, ha szerinted nincs, akkor a véleményed tudomásul veszem, és itt a vége

GyMasa 2021.04.21. 23:11:46

@kommentes nikk:
OK.
Értem.
Szerintem is ideje befejezni!
Nyiss ki egy sört!
Egészségedre!

Zsuzsi25 2021.04.21. 23:29:31

Hogyne! Mihelyst lesz pfizer, azonnal kerem az oltást! A kínait meg adják a c. tipusuaknak. Legalabb ennyi hasznuk lenne a tarsadalom számára. Az én gyerekemen ne kiserletezzenek.

élhetetlen 2021.04.22. 00:47:19

@Zsuzsi25: „A kínait meg adják a c. tipusuaknak”. Undorító vagy. Miért ne inkább azoknak, akik nagyon hálásak imádott kormányuknak, hogy szereztek ennyi kínai vakcinát?

élhetetlen 2021.04.22. 01:50:15

@Ménár Atya: „Buszra szállsz, és lefertőzöd a buszt, viszont ott idős beteg emberek vannak, meg cukros stb stb,”. Akkor lenne igazad, ha bárki ki merné mondani, hogy az oltottak nem terjeszthetik a vírust. De erről szó sincs. Még csak pedzegetik, hogy pár vakcina meggátolja a továbbfertőzést (vagy csökkenti), de nem mind. És akkor mindegy, hogy oltott vagy nem oltott fertőz meg, amit tenni lehet, az egyelőre a maszk, és a távolságtartás. Még nem látom, hogy a „védettségi kártya” a környezetet megvédené a fertőzéstől, ezért nem látom értelmét sem annak, hogy azzal majd akármit is lehet. Ha ezt megérted, akkor belátod, hogy a kérdésed „Mi a fontosabb, erősebb, a fertőző elvei, vagy az életét féltő személy jogai?” értelmetlen.

birka menet 2021.04.22. 02:21:19

@kommentes nikk:

Te funkcionális analfabéta, rajtad kivül mindenki képes volt ebben a blogban azonnal megérteni egy olyan nagyon egyszerű összetettt mondatot, amit ha egy 5-ik osztályos gyerek nem tud értelmezni,akkor kivágják a hcsökkent pességűek iskolájába, hogy ne legyen terhére senkinek. Te meg valami hihetetlen debil vagy, hogy az egész napodat arra áldozod, hogy bemutasd az egész világnak, hogy hogyan néz ki egy csökkent képességű felnőtt, aki a 158- ik nekirugaszkodásra se tud egy 6 szavas mondatot értelmezni és nem adja fel, hogy bebeszélne magának, hogy mindenki más megy szembe a valósággal.
És az ilyeneknek még szavazati joguk van, jaj te jó ég!

birka menet 2021.04.22. 02:47:41

@élhetetlen:

Egyelőre ott tart az ismeret, hogy a "védettségnek" az orrban letelepedő virusra való hatása a legyengébb pont, minimum itt mond csődöt az elmélet, hogy a beoltott ha bekapja a virust akkor a szervezet hú de azonnal leöli a covidot még mielőtt rálélegezne másra és megfertőzne másokat.

És most mindjárt jön az 5-ik osztályban olvasásból és szövegértésből kibukó kommentes nikk fedőnevű fundi funkci analfabéta és egész nap azzal fog vitatkozni magában, hogy márpedig nem is minden egyes beoltott fog majd továbbfertőzni, hanem csak 70%, mer há ugye én aztat irtam, hogy minden egyes, ott van betű szerint - csak meg kell találni. Igaz, hogy ma már egész nap nem találta a délelőtt inditott félrehadoválásaira a bizonyítékot, de hadd töltse a holnapi napot is ezzel.

élhetetlen 2021.04.22. 04:03:25

@birka menet:Én vettem, hogy nem azt írtad, hogy az oltottak 100%-a fertőz, hanem, hogy száz százalékos az a tény, hogy az oltottak is fertőzhetnek, de a vitátokon nem tudok segíteni.

Ménár Atya 2021.04.22. 05:40:10

@GyMasa:
Ez a tévedés, gócpontokat hoz létre, és teríti az olyan emberek között akik valamiért nem védettek, pl nem olthatóak ,betegség miatt, életkoruk miatt, tehát potenciális tömeggyilkos.

n3spr3ss0 2021.04.22. 07:34:56

@Ménár Atya: 2010 18500 milliárd
2021 400000 milliárd
Az első szám Bajnai, a második szám Orbán, mindkettő államadósság.

konrada 2021.04.22. 09:50:27

@n3spr3ss0: Hát jó lesz az a bajnais adat 20 ezer milliárdnak is, a zorbános meg 36,7 ezer milliárdnak, de mindegy is, mert az utóbbi valóban nagyobb szám: közel annyival több, mint amennyivel a GDP is nőtt. (Míg Bajnai 76%-os GDP arányosa 80% fölé ugrott..

konrada 2021.04.22. 09:59:09

@Ménár Atya:
Azért ebben a járványhelyzetben lehet hogy jobban járt volna az ország halottszám tekintetében egy olyan régi vágású kommunistával, mint Gyurcsány, aki megtanulta, hogyan kell szétkardlapozni, lövetni azokat, akik nem fogadnak szót a hatósági parancsoknak,
és nem egy olyan liberális kormányoz, mint zorbán, akinek még jelent valamit az önrendelkezés, és a szabadságjogok, amit a renitens magyar néplélek ki is használ: mondhatják nekik, hogy maradj otthon, ha nincs hozzá egy rendes - jelvényét vesztett - rendőrség, mely gumibottal hazáig veri, a magyar akkor ki megy, meg boltba megy...

(Na jó, a gazdasághoz - rendes kommunistaként - hülye, de azt el kell ismerni, diktatúrában, korlátozásban ő a jobb.)

Sir Gombóc 2021.04.22. 10:32:32

@CyberPunK: valószínűleg minden jól működő vakcina megakadályozza vagy csökkenti a fertőzések továbbadásának lehetőségét. Ez működési elvükből következik. Ha nem alakul ki a betegség vagy enyhe lesz, akkor kevesebb a szervezetben "előállított" új vírus, ami kell a továbbfertőzéshez.

Sir Gombóc 2021.04.22. 10:34:48

@birka menet: ezt a hitedet már vizsgálati eredmények cáfolják és a vakcinák működési elve miatt sem valószínű, hogy igaz teljes mértékben.

Sir Gombóc 2021.04.22. 10:44:49

@birka menet: a szervezeted által előállított új vírus, amivel tovább adható a fertőzés. Ha ilyen nincs vagy csak kevés akkor ennek esélye kicsi vagy nulla..

]{udarauszkasz 2021.04.22. 10:49:19

Aki atesett a fertozesen/oltott, az joval kevesebb esellyel adja at a fertozest, ha megegyszer elkapja. Kevesbe is sulyos. 3x elkapott covidrol meg nem hallottam, szoval akit beoltottak, meg meg el is kapott valami mutanst, az a keresztimmunitas reven mar nem kapja el tobbet a tobbi varianst sem,max egy kis megfazast fog tapasztalni(ez mar altalaban a nagyritkan elkapott masodiknal is igy van)
Nekem a koronafertozesem kozepesen sulyos volt, nem kerultem korhazba, de eleg cudar volt. Izleles/szaglas ha gyengen is, de megmaradt, szoval brit varians. Ennek ellenere nem toroltem a regisztraciomat, legfeljebb kesobb kerulok sorra.
Kotelezove tenni a koronavirus oltast mar csak azert sem lehet, mert nincs belole eleg, es annak is a fele cinkes. Astra Zenekar, Johnson, kinai. Ezeket nem szivesen kapnam be, bar Ausztriaban vagyok regisztralva, es a kinai itt nem jatszik. Egyszeruen azt kene csinalni, hogy legkesobb egy 50-60 szazalekos atoltottsagi/gyogyultsagi rata folott minden korlatozast azonnal feloldani. Ez nem onzes, hanem a demokracia vedelmeben tett intezkedes lenne.

Sir Gombóc 2021.04.22. 10:56:23

@birka menet: te voltál a hülye. Tényleg.

Sir Gombóc 2021.04.22. 11:02:55

@Alick: napokban került a kezembe egy keringési problémákra, vérnyomás kezelésére használt, elterjedt gyógyszer leírása. A ritka mellékhatások egyike (10 ezerből 1) szívinfarktus. Milliók szedik, nap, mint nap. Ennek a tükrében a vakcinák mellékhatásai sehol sincsenek..

ben2 2021.04.22. 11:14:56

Nem kell kötelezővé tenni az oltást, csak szopatni kell azt, aki elutasítja:

- az életmentő beavatkozásokon kívül csak pénzért jár neki orvosi ellátás
- nem kap családi pótlékot vagy bármilyen állami szociális juttatást
- nem részesülhet semmilyen adókedvezményben
- nem szállhat fel semmilyen tömegközlekedési eszközre
- a gyereke nem járhat állami vagy önkormányzati fenntartású iskolába
- nem vehet részt tömegrendezvényeken
- nem járhat étterembe és boltba
- stb.

Fontos, hogy különbséget kell tenni a "nem beoltott" és az "oltást visszautasító" között.
Oltást visszautasító alatt azokat kell érteni, akiknél nem áll fel tudományosan igazolható indok a beoltásával szemben, az oltást többször is felajánlották neki és azt következetesen elutasította.

Ez gyakorlatilag persze megegyezne az oltás kötelezővé tételével, de nem sérülne az egyén szabad önrendelkezéséhez való joga, csak szembesülne a következményeivel.

gigabursch 2021.04.22. 11:19:50

Amikor ilyen jól potyognak a DK-s keretének?
Semmi szín alatt nem szabad!

gtri 2021.04.22. 11:28:00

@ben2:

1.
Az influenza elleni vakcinát sokan nem adatják be maguknak.
Tudtommal a legjobb években is max. 2,5 millió ember oltatja be magát influenza ellen. És volt olyan év, amikor 5000-el több ember halt meg mint máskor. A KSH a népesedési jelentésében az influenzát jelölte meg ennek fő okaként.
2015 volt ez az év.

Tehát nem oltat sok ember egy olyan vakcinával (influenza ellen) amit hosszú ideje használnak már és alaposan tesztelve van. (Megjegyzés: Tudom, hogy az influenza elleni vakcinát minden évben "újrakeverik"a nagy valószínűséggel aktuálisan terjedő influenzavírusok függyvényében, de attól a vakcina alapvetően ugyanaz.)

Miért a megkülönböztetés az influenza és a koronavírus elleni vakcína kötelező beadása között? Aki az influenzát adja át másnak az miért bocsánatos dolog? 2015-ben a KSH 5000 ember halálát írta az influenza rovására.
Szóval eljutunk oda, hogy minden oltás legyen kötelező.

2.
Ha valaki begépeli a "coronavirus vaccine lawsuit" keresőkifejezést a Google keresőbe akkor olyan találatokat fog kapni amelyek szerint az USA-ban a gyártók immunitást kaptak bármiféle ellenük indított per alól amit a vakcinájuk esedleges mellékhatása miatt indítanának. Semmilyen módon nem lehet perelni a koronavíris vakcína miatt pl. a Pfizert.

Gondolom azt sem feltételezi senki, hogy majd az orosz vagy egy kínai gyártót sikeresen perelhet, ha "side effect" mutatkozik az illetőnél egy ezekből az országokból származó vakcína oltás után. Nem olyan országok ezek, hogy a jog segítségével kártalanítást kaphatna bárki is. :)

Mindenki saját felelősségre oltathat. Jogi felelőssége a gyártóknak/kormányoknak nulla/zéró/semmi.
Természetesen nem gondolom, hogy tömegesen halnának meg az emberek a vakcinától.
Az viszont elég rossz képet mutat egy vakcináról (függetlenül a hatásosságától és attól, hogy mennyire vannak mellékhatásai), ha a jog ernyője mögé bújik a gyártó és nem vállal semmilyen feleősséget a termékéért. Akar valaki autót venni a BMW-től, ha az kijelenti, hogy semmilyen felelősséget nem vállal érte?

Szóval az oltás kötelezővé tétele elég gyenge lábakon állna: nincs felelősség a termékért, de kötelező lenne beadatni.
Épp azért nem is kötelezhető senki a beadatására, mert senki sem vállallja a felelősséget a vakcináért. Sem a gyártók, sem a kormányok.

3.
A gyerekeket nem oltják. Értelemszerűen nincs/nem lesz védettségi igazolványuk. Mégis mehetnek majd közösségi helyekre a jelenlegi tervek szerint.
A maga vagy a rokainak a gyermekei mind potenciális gyilkosoknak minősülnek majd az érvelése szerint.
Szóval: a gyerekek fertőzhetnek büntetlenül? Több mint egymillió kis fertőző mászkál majd nemsokára mindenhol.

Sir Gombóc 2021.04.22. 11:38:29

@gigabursch: te is beállsz a görény ulpius mellé, úgy látom. Mások halálán övendezel? Milyen egy nyomorult féreg vagy te is!

gtri 2021.04.22. 12:51:36

@Ménár Atya:

A "2021.04.22. 11:28:00"-kor tett bejegyzésemet önnek is szántam, nem csak ben2-nek.

Tehát: 1. az influenzát miért terjeszthetik az emberek szabad döntés alapján amikor egyes években (pl. 2015-ben is) 5000 ember halt meg az influenza miatt.

Miért csak a covidtól védjük az emebereket? Mástól miért nem? Vígasztal valakit a gondolat, hogy influenzába hal bele és nem covid-ba?

2. A gyártóknak/kormányoknak semmiféle jogi felelősségük nincs egy 1 év alatt összedobott vakcina esetében. Mi sem mutatja jobbana teszteletlenséget mint hogy nem is mernek gyerekeket oltani egyik vacinával sem.
Ráadásul pl. az USA-ban jogi védőernyőt is kaptak. Nem perelhetőek a PREP Act alapján

Ki akar olyan terméket kötelezővé tenni aminek a gyártója nem felel jogilag a termékért?

3.
A gyermekeket nem oltják (mert ugye a híres vakcinák nem voltak tesztelve gyerekeken)). Ők miért mehetnek közösségbe és miért terjeszthetik a vírust? A szüleik miért fertőztethetik a gyermekeikkel az embereket? Hová tűnik ilyenkor a társadalmi felelősség?
Egymillió vagy még annál is több potenciális fetőző gyerek fog nemsokára mászkálni mindenhol. A vírus is tudja vajon, hogy rajtuk keresztül nem illik terjednie , mert hiszen ez egy családbarát ország és ilyen csúnya dolgot (gyerekeken keresztül terjedni) nem szabad csinálnia?

.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.22. 14:38:37

@konrada:

A 2020-as és 2021-es GDP-arányos adatok több szempontból sem minősítik a kormányt:

1) A járvány miatti lezárások következtében a legtöbb országban csökkent a GDP, ami változatlan államháztartási hiány mellett is növelte a GDP-arányos értéket.

2) Eközben a járvány miatt a legtöbb országban durván nőttek az állam kiadásai a gazdasáágvédelmi intézkedések miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.22. 14:43:03

@konrada:

"ebben a járványhelyzetben lehet hogy jobban járt volna az ország halottszám tekintetében egy olyan régi vágású kommunistával, mint Gyurcsány, aki megtanulta, hogyan kell szétkardlapozni, lövetni azokat, akik nem fogadnak szót a hatósági parancsoknak,"

Másrészt azonban Gyurcsány nem vásárolt volna orosz és kínai vakcinát, és ez növelte volna a halottak számát. Ki tudja, pozitív vagy negatív lett volna a kettő mérlege.

konrada 2021.04.22. 15:09:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ő azért már gyakorlott abban, hogy hazudik éjjel és nappal, így valószínűleg megoldotta volna ügyesben, hogy alacsonyabb számok szerepeljenek a statisztikában.

Ménár Atya 2021.04.22. 16:25:02

@n3spr3ss0:
Ez annyira szép, azért tedd hozzá, hogy az államadósságot gdp alapon számolják, és mivel a bevétel jelentősen nőtt, hát az elmélet már bukott, is.
De szép próbálkozás volt.
Most még jöhet a 260,és a 360-as euró :)

Sir Gombóc 2021.04.22. 16:47:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ne zavarjon, hogy a vakcináknak a mostani hullám lefolyására csak minimális hatása lehetett, mert ahhoz eleve későn kezdődött a tömeges oltás. De megint megmondtad a tutit. Jah, nem.

gtri 2021.04.22. 16:52:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Mi lenne a, ha pl. a köszszolgálati tévé meghívnáaz ellenzéki vezetőket és ők elmondhatnák, hogy mit tennének?
Mert ugye mostanában az a divat a "közszolgálatban", hogy elmondják, hogy az ellenzék mit tenne. Még véletlenül sem mondhatják el ők maguk. :) Meg tudná mondani, hogy mikor látot utoljára ellenzéki politikust a "közszolgálatinak" nevezett propagandatévében?
Karácsony Gergely interjút látta? Nagyon küzdött a riporternő, hogy hiteltelenítse. :) Nem biciklivel ment a Kunigunda utcába! És nem a ház előtt parkolt le az elektromos autójával :)

gigabursch 2021.04.22. 17:01:30

@Sir Gombóc:
Fogalmam sincs mit írt, nem olvastam végig a kommenteket.
De hőbörögj csak nyugodtan.

gigabursch 2021.04.22. 17:05:59

@gtri:
Számít?
Szerinted egyáltalán TV-t hányan néznek?
Kihaló állatfaj...

Nyilván valahonnan összekendácsolnak valami statisztikát, de az M1 híradó pont olyan izgalmas mint a Retek klub.
Tulajdonképpen mind a kettő "reklám-csatorna"

gigabursch 2021.04.22. 17:16:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Gyurcsány most azt mondja, hogy nem vásárolt volna.
Ugyanakkor a hazudozó kádkőgyáros vezető pozícióban biztos nem azt tenné, amit most mond.

gtri 2021.04.22. 17:24:56

@gigabursch:

Igen, számít. Ha nem számítana, akkor nem kellene 100 milliárdot költeni rá. :) 100 milliárdból "nem tudni behívni" az ellenzéki politikusokat a köztévébe...Csodálom ezt a "szakmaiságot".
A cégnél, ahol dolgozom az a szokás, hogy mindenkit meghallgatnak a megbeszéléseken. És nem szokás "nem meghívni" egyes részlegek képviselőt az olyan témákban amikben ők is érintettek. Az meg főleg nem szokás, hogy egy "másik" részleg képviselője mondja el, hogy mi a meg nem hívott részleg véleménye.
Hogy mik vannak a cégemnél! :)

GyMasa 2021.04.22. 17:41:35

@Ménár Atya:
"Ez a tévedés, gócpontokat hoz létre,..."
Úgy érted, hogy hozHAT létre, ugye?

"... és teríti az olyan emberek között akik valamiért nem védettek, pl nem olthatóak ,betegség miatt, életkoruk miatt, "
Akkor azok ne menjenek a buszra.
A normál influenzát is ugyanígy lehet elkapni, és abban is rohadt sokan meghalnak minden évben.

"tehát potenciális tömeggyilkos. "
Ez pedig egy erős, barokkos túlzás a részedről..
Statisztikai szempontból, már ahhoz is 1 000 000/2270=440 embert kellene megfertőznie, hogy egy ember meghaljon...
És, ehhez elsősorban BETEGNEK kell lennie...

GyMasa 2021.04.22. 17:46:28

@ben2:
Igen, az ilyenek vezetnek közepes távon a Gulag-okhoz, meg a koncentrációs táborokhoz...
Meg ha már megvan a precedens, akkor nem kell kezelni sem a dohányosokat, sem az alkoholistákat, sem nemi betegeket, sem a munkahelyi kitettség miatt megrokkanókat...
Természetesen a TB járulékot fizetniük kell ezután is...

gtri 2021.04.22. 17:52:00

@Ménár Atya:

A korábbi hozzászólásaimban felvetettem három dolgot amiről szeretném tudni a véleményét.

1. Az influenzaoltás szabad döntésen múlik. Sokan nem adatják be maguknak. Volt olyan év (pl. 2015) amikor több mint 5000 ember halt meg influenzávan, az influenza szövődményeiben. Aki a covid oltás kötelezővé tételéért kampányol, az ugye támogatja az influenza elleni védőoltás kötelezővé tételét is?

Ön támogatja?

2. Az USA-ban jogi immunitást kaptak a vakcinagyártól. Nem lehet perelni őket (talán 2024-ig) a covid oltással kapcsolatban. A jogi alapot erre a PREP Act adja. Az meg ugyebár rózsaszín álom, hogy egy orosz vagy kínai gyártót perelnei lehessen a terméke miatt. (Ha tud példát erre, akkor szóljon).
Miért is kekelen kötelezően felvenni egy oltást amiért senki nem vállal felelősséget?

3. A gyerekeket nem oltják. Az egy év alatt összeállított vakcinákat piszkosul nem tesztelték még gyerekeken (átugrottak pár lépét, hogy a 6-8-10 évről lecsökkentsék a vakcina fejlesztésének idejét 1 évre ). Szóval a gyerekeket nem oltják.
Ön a tömegközlekedést hozta fel pédának, hogy ott fertőzhetnek a nem beoltottak. Egy gyerek "nem beoltott" nem fertőzhet? Ezt a vírus is tudja?

gtri 2021.04.22. 17:53:47

@gtri:
kekelen = kellene :)

Ménár Atya 2021.04.22. 18:01:04

@GyMasa:
Nem, úgy értem ahogy írtam:"hoz" létre.
Több ismerősöm BKV kovidos volt, egyértelműen ott kapták el.
Kis tér rengeteg ember, nem kell hozzá járványszakértőnek lenni, hogy megértse az ember, hogy ez bizony gócpont.
Igen az influenza is veszélyes, csak épp nem ilyen hirtelen csap le, és nem telnek meg az intenzívek influenzás lélegeztetett betegekkel mégsem.
A covid túl sok kapacitást vesz el az Eü-ből, és ez kihat a többi szakágra, tehát elmarad műtét ,kezelés stb, a személyzet pedig túlterhelt lesz, ez a gond ,és a különbség.
Jelenleg épp ez megy a világban.
-
Igen lehet hogy túlzás, de van alapja.
Amikor egy szuper terjesztő miatt hatványozódik a megbetegedések száma, nő a halálozásoké is, tehát potenciális tömeggyilkos, csak épp nem tud róla.
Ha igazad lenne, akkor nem halnának meg, de eléggé fut a kasza most, és ki tudja milyen mutáció lesz még, ha nem állítják meg.
De egyelőre szíved joga nem oltatni, és fertőzni boldogan bárkit.
Ha rajtam múlna akkor már rég beoltottak volna.
Már több Kamuvírus és kormánykamu,meg koronakamu ismerősöm volt, aki megszívta, és 2 halott is van közöttük.
Egy, azaz egy hét alatt vitte el őket a patás.
46, és 72 évesen.
Az egyik nem hitt a vírusokosoknak, a másik meg istenben bízott............
Hát most már személyesen ott vannak valahol isten közelében, vagy a pokolban.

Ménár Atya 2021.04.22. 18:02:15

@gtri: Megpróbálok válaszolni, ha engedi a blog, az előbb valami nyűge volt a kifejezésekkel, bár semmi olyat nem írtam.

Ménár Atya 2021.04.22. 18:04:24

@gtri:
1.
Ha rajtam múlna akkor mindenki megkapná.
A covid gyors és leköti az eü kapacitásait, ez a probléma, az influenza lassabb, és nem köti le a kapacitásokat.
Másrészt meg utálok beteg lenni.

Ménár Atya 2021.04.22. 18:09:49

@gtri:
2.
A tapasztalatok alapján az oltások működnek, többet használnak,mint ártanak, erre már elég próbaidő volt több betegség ellen is.
A vicces, hogy a hosszútávú hatásokat emlegetik ilyenkor.
Hát igen, lehet, hogy van, vagy nincs, de 70 körül ezen gondolkodni felesleges.
Most is sok idegenkedő van, hát ezek hullanak is.
Annyi összeesküvéselméletet hallottam, hogy már könyve tudnék írni.
A valóság pedig annyi, hogy vagy 30 féle kötelezőt kaptunk, és mindenki jól van, az átlagéletkor kitolódott.
De az önnek mennyire megnyugtató, ha kap egy garanciális oltást de meghal, segít ez valamiben?

Ménár Atya 2021.04.22. 18:19:02

@gtri:

A gyerekek nem voltak potenciális veszélyben eddig, nem is nekik lett fejlesztve az oltás ezért.
A tesztek folynak jelenleg is, a pfizer azt hiszem már a 12 éves korosztályt teszteli.
Ráadásul figyelmen kívül hagyja a technológia fejlődését.
És vészhelyzetben eltérhetnek a standard módszerektől.
Valóban, a vírus nem válogat, és a gyerek is fertőz a buszon, csak ha ön már oltott, akkor nagy valószínűséggel, vagy meg sem érzi a fertőzést, vagy kis nátha és ennyi.
A gyerekek úgy néz ki túlélik, viszont az idősebbek nem.
Vagy kutyául szenvednek.
Ön inkább a szenvedést, vagy a halált választja , feltételezem idősen, mint egy olyan hosszútávú következményt, amit vagy meg sem ér, vagy irreleváns, pl nem szülhet 90 évesen....?
Vagy nem volt még a közelében kovidos szenvedő, esetleg halott?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.22. 20:01:05

@Sir Gombóc:

"ne zavarjon, hogy a vakcináknak a mostani hullám lefolyására csak minimális hatása lehetett, mert ahhoz eleve későn kezdődött a tömeges oltás. De megint megmondtad a tutit. Jah, nem."

A férjem és én mindketten már kb. 1 hónapja megkaptuk a 2. oltást is. És nem mi voltunk az elsők a faluban, akik megkapták, s a 60-tól is hol vagyunk még! A nálunk idősebbek jóval korábban megkapták mindkettőt, így bizony nem minimális a hatása a tömeges oltásnak a még mindig alig lanyhuló harmadik hullámra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.22. 20:04:30

@gtri:

Alig nézek tévét, a közszolgálatit meg végképp nem nézem.

Viszont nemrég olvastam, talán a telexen, hogy a Fidesz kommunikációja nagyon el van maradva, mert az interneten alig van jelen. S ahogy korábban az index, most a telex az ellenzék legolvasottabb lapja, én is ezt a kettőt szoktam olvasni. Ott az ellenzéknek bőven van alkalma megmondani a tutit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.22. 20:07:35

@gtri:

Karigerit szerencsére nem láttam sehol. Viszont láttam a Fegyőrrel készült interjút. Nekem nem úgy tűnt, hogy a riporternő belefojtotta (Bangóné és barinője kedvéért: belefolytotta volna :D) a szót.

gtri 2021.04.22. 20:09:09

@Ménár Atya:
Ha a hosszú évek óta használt és tesztelt influenza elleni oltás esetén egy évben 5000 influenzával összefüggő halott nem ütötte meg az orvosok és a törvényalkotók ingerköszübét, akkor miért kellene megütnie a covid 25000 halottnak az ingerküszöböt? Hol a határ? És ki dönti el?
A kormány ingerküszöbét sem ütötte meg. El van döntve (sic!), hogy nem kötelező a covid elleni oltás.A kormány megalapozottnak találta, hogy önkéntes legyen az oltás beadatása. Feltételezem, hogy felelősségteljesen döntöttek. Hiszen ott van az Operatív Törzs ami tudásával segíti a kormányt a döntések meghozatalában.

gtri 2021.04.22. 20:09:57

@Ménár Atya:
Tényleg hullanak az idegenkedők? A ma meghalt 214 embernek felkínálták az oltást, de elutasították? Ezt honnan lehet tudni? Érdekelne az információ forrása.

"A tapasztalatok alapján az oltások működnek, többet használnak,mint ártanak, erre már elég próbaidő volt több betegség ellen is."

Ez az amikor bemondják a tévében egy kenőcs reklámja után, hogy "Az XY termék javallata a régóta fennálló használaton alapul." Ezt a recept nélkül kapható kenceficék esetében szokták bemondani a tévében. Ezeket a kenceficéket bárki szabad akaratából megveheti/nem veheti meg. Nincs olyan, hogy kötelezővé teszik ezeknek a használatát tudományos alátámasztás nélkül.

De ugye nem hallott ön sem tájékoztatást, hogy mi ezeknek a vakcináknak a jogi státusza. Nálunk ki/mi perelhető, ha valakinél probléma merül fel? Talán kiállhatna valaki és elmondhatná, hogy mi a jogi státusz. Vajon lesz ilyen tájékoztató?

Más országokban jeleztek mellkhatást (pl. vérrögképződést). Magyarországon semmit. Zéró, nulla az oltás utáni problémák száma. Nálunk semelyik vakcinának nem volt mellékhatása. A több mint 4 millió oltás esetén semmilyen mellékhatás nem lépett fel.
Nos, ezt nem hiszem el. Máshol előfordultak problémás esetek. Nálunk semmi. Ezek szerint a magyar egy különleges nép. Minden magyar hihetetlenül jó szervezettel rendelkezik. Ami máshol problémákat okozott az nálunk semmi problémát nem vont maga után.
Tekintve, hogy milyen rossz egészségi állapotú a magyar nemzet kissé hihetetlen, hogy nálunk semmiféle mellékhatás nem volt senkinél. Szlovákiában volt, Dániában volt, és még lehetne sorolni. De nálunk semmi.
Maradjunk annyiban, hogy én ebből a "0 szövődmény volt"-ból nem azt a következtetést vonom le, hogy a világon a magyar az egyetlen nép ahol semelyik oltásnak nem volt mellékhatása. A többi nép pedig alattunk áll, mert náluk vannak szövődmények az oltás után.

Nem lehet azt követelni emberektől, hogy adassák be maguknak a vakcinát ami máshol okozott problémát, ha még azt sem tudják megmondani, hogy miért okozott problémát.

gtri 2021.04.22. 20:11:14

@Ménár Atya:
"A gyerekek nem voltak potenciális veszélyben eddig, nem is nekik lett fejlesztve az oltás ezért."

Nem is erről van szó. A gyerekek továbbadják a fertőzést. A nem beoltott gyerek is továbbadja a fertőzést éppúgy mint a nem beoltott felnőttek. Úgy rémlik éppen azért zárták be az óvodákat és az iskolákat, hogy a gyerekek ne vigyék haza a szüleiknek/nagyszüleiknek a vírust. Úgy rémlik, hogy most is ez az oka, hogy a pl. a gimnáziomokba május 10-ig nem lesz jelenléti oktatás.
A probléma tehát a következő: Miért megengedhető, hogy egy be nem oltott gyermek bárhová elmenjen és miért nem megengedhető, hogy egy be nem oltott felnőtt bárhová elmenjen? A fertőzést ugyanúgy tovább tudja adni egy be nem oltott gyerek, mint egy be nem oltott felnőtt.

Ha ennyire le van ...-va a dolog akkor legyen le...-va. Ha senkit nem izgat, hogy egymillió vagy több potenciális fertőző gyerek bóklászik majd mindenhol (és terjesztheti a vírust) akkor ne izguljunk azon, ha alapbetegség nélküli, nem elhízott, nem magasvérnyomásos,nem cukorbeteg emberek nem oltatják be magukat. Elenyésző az esélye annak, hogy meghalnának. Minden nap úgy szól a halottakról szóló mondat, hogy "elhunyt xyz, többségében idős, valamilyen alapbetegségben szenvedő ember."
(A COVID halottak átlagéletkora Magyarországon jelenleg tudtommal 75 év.)

De ismétlem, a kormány már döntött. Az oltás önkéntes. Bizonyára felelősségteljesen döntöttek, hiszen a képzett és tapasztalt Operatív Törzs tanácsai alapján járnak el.

gtri 2021.04.22. 20:17:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Azért érdekelne, hogy vajon olyan vállalatnál dolgozik-e mint én, ahol meghallgatnak minden érdekelt felet vagy teljesen normális, ha nem hívnak meg egy részleget és a "nem meghívot"t részleg "véleményét" egy másik részleg mondja el.
Tényleg az az abnormális, ha egy kérdés kapcsán megtudhatjuk a vélemyényét a politikai szereplőknek egy vitában a köztévében?
Az ön által preferált közszolgálatiság olyan..."kínai". :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.22. 20:19:45

@GyMasa:

A kolléga javaslata természetesen erősen túlzó, de azért van példa arra, hogy veszélyes életmódot folytatóknak az ezzel kapcsolatosan szükségessé váló kezelését nem fizeti a TB:

"A szabályozás 2007-es bevezetése óta, ha egy sportoló a felsorolt sporttevékenységek valamelyikének gyakorlása közben szenved balesetet, nem jár neki gyógyszerár-támogatás, gyógyászati segédeszközök árához nyújtott támogatás és utazási költségtérítés sem. A sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek miatt elvégzett beavatkozások kiadásait - mint az amputációt vagy a nyílt törést – viszont finanszírozza az Egészségügyi Alap."

www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/12470/extrem-sportolok-tarsadalombiztositasa

Szóval ahogy a magánbiztosítóknál felárat fizetnek pl. a dohányosok, ugyanezt nem tartanám ördögtől valónak a TB-nél sem. A TB-ből való kizárásukat persze én sem támogatnám.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.22. 20:26:34

@gtri:

Talán nem voltam elég világos az előbb, így most lassan írom, hogy te is megértsd: Nem nézem a köztévét, úgy általában is alig nézek tévét, így fogalmam sincs, milyen az a köztévé, amit nem nézek.

Még szerencse, hogy te tudod helyettem is, én milyen köztévét preferálok. Azt is megmondanád, pl. milyen zenét szeretek?

gtri 2021.04.22. 20:39:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ez olyan mint mikor Kínában eltűnt 1 évre Fan Bingbing kínai színésznő, majd előkerült Ott sem "folytotta" :) bele a szót senki hivatalosan. :) Mekkora szabadságot is élvezett 1 évig az a hölgyemény!

Nálunk az "elvágjuk a köztévében a szólás lehetőségétől" szabadsága érvényesül. Már kezd hasonlítani a kínai álomvilághoz.. :)

gtri 2021.04.22. 20:44:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Lassan mondom, hogy megértse: Másnak van fogalma arról, hogy milyen a köztévé.

Nem jártam a Holdon, de mégis van fogalmam róla. Vajon hogyan lehetséges ez? Törje a fejét, talán rájön.

GyMasa 2021.04.22. 21:06:28

@Ménár Atya:
"...hogy megértse az ember, hogy ez bizony gócpont."
Igen, ebben egyet értünk.
Szerintem ott van a különbség, hogy szerintem egy 4-6-os villamoson, ahol ott van 500 ember, teljesen mindegy, hogy van egy, 100%-ban fertőző ember, vagy 40, 10%-ban fertőző ember.
Ennek mindenkáppen az lesz a vége, hogy terjedni fog a vírus.
Főleg, ha oltatlanul mondjuk csak 100 ember van a villamoson, míg oltás után 500, akik közül 140 (3,5 millió miatti, statisztikai átlag.) be van ugyan oltva, és meg van győződve róla, hogy ő nem fertőz, pedig de.
És, az egy ember az csak a pár méteres környezetében fertőz, míg 40 beoltott akár az egész villamost is fertőzheti.
Mint írtam, én ezért tartottam rossznak a "tesztelni-tesztelni-tesztelni" stratégiát is.
A PCR teszt egy fos, hihetetlenül megbízhatatlan.
Simán lehetett negatív teszttel is fertőzött valaki.
Viszont Magyaroszágon sok olyan ember van, aki vígan lobogtatta volna a neagtív tesztjét, hogy "Ő aztán nem beteg, úgyhogy azt csinál, amit akar!"

GyMasa 2021.04.22. 21:20:28

@Ménár Atya:
"Igen lehet hogy túlzás, de van alapja."
Akkor is túlzás!
Miért nem lehet ragaszkodni a tényekhez?
Pont ez a baja az ellenzéknek is, hogy nem képes a valóságot elfogadni!

"Amikor egy szuper terjesztő miatt hatványozódik a megbetegedések száma, nő a halálozásoké is, tehát potenciális tömeggyilkos, csak épp nem tud róla."
Hát, ha az illető mondjuk nem is fertőzött, akkor eléggé tényleg túlzás "szuperfertőzőnek" nevezni, nem gondolod?
Most ugyanis ott tartunk, hogy nem a betegeket keressük, hanem mindenkit szopatunk válogatás nélkül...
Azért abba gondolj bele, hogy a mai adatok szerint Magyarországon ÖSSZESEN kb 760 000 ember esik vagy esett át a betegségen az elmúlt szűk 1,5 évben.
Az a lakosság 7,6%-a.

"Ha igazad lenne, akkor nem halnának meg, de eléggé fut a kasza most, és ki tudja milyen mutáció lesz még, ha nem állítják meg."
Mivel, ma MINDENKI COvid halottnak számít Magyarországon, akinek pozitív lesz a tesztje a halála után, függetlenül a halál valós okától, én eléggé óvatosan dobálóznék ezzel a "fut a kasza" kijelentéssel.
Az USA-ban is pont ez volt, aztán egy idő után ki is jelentette a CDC valamelyik vezetője, hogy a Covid esetek akár 94%-a is helytelen lehet.
Ez a számítási mód ugyanis a kórházaknak jó, akik így minden betegük után felmarhatták az ottani +7000USD felárat.

"De egyelőre szíved joga nem oltatni, és fertőzni boldogan bárkit."
Mivel nem vagyok Covid-os, így nem fogok senkit megfertőzni.

"Ha rajtam múlna akkor már rég beoltottak volna."
Szerencsére, nem rajtad múlik.
2019 november végén voltam Kínában üzleti úton. És ott sem kaptam el semmit.
A fiam eladónak tanul egy itteni áruházban és az elmúlt 13 hónapban SENKI nem lett Covidos közülük, pedig ott aztán mindenki IS megfordul.
A cégem hivatalos statisztikája az, hogy 28 ember kapta el 13 hónap alatt. Csak itt Münchenben 500 alkalmazott van az irodában.

"Már több Kamuvírus és kormánykamu,meg koronakamu ismerősöm volt, aki megszívta, és 2 halott is van közöttük."
Tényleg sajnálom őket, és ez nagyon rossz, ha valaki belehal!
Szerintem ez a vírus igenis létezik, csak messze túl van tolva a jelentősége.
Azért szerintem érdekes kérdés, hogy mennyire is veszélyes egy vírus, amelyik 1,5 év alatt a Föld lakosságának a 143,5millió/7.9 milliárd= 1,8%-át fertőzi meg.

"Egy, azaz egy hét alatt vitte el őket a patás."
Orbán, megint?

"46, és 72 évesen."
És, ugye egyikük sem volt makk egészséges?

"Az egyik nem hitt a vírusokosoknak, a másik meg istenben bízott............
Hát most már személyesen ott vannak valahol isten közelében, vagy a pokolban."
Igen, valóban. És ők már tudják az igazságot is a vírussal kapcsolatban.

GyMasa 2021.04.22. 21:21:51

@Ménár Atya:
"...de 70 körül ezen gondolkodni felesleges."
És, 18 évesen is egy, az oltás miatt kapott trombózis esetleges életreszóló hatásai miatt is?

gigabursch 2021.04.22. 21:43:12

@gtri:
Szerintem ha körbekérdezel az itt jelen lévők között, lehet hogy az a ritka lény vagy, aki néz tévét.
Csaxólok.

gigabursch 2021.04.22. 21:48:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha jól rémlik inkább Chopin és Wagner, mint Debussy és Händel.

Ménár Atya 2021.04.22. 21:55:53

@GyMasa:
Gyakorlatilag nulla az esély rá, ill statisztikailag van, de ez eltörpül ahhoz képest, hogy hány embert ment meg.

"A magyar oltási rendben az alábbi fertőző megbetegedések ellen kap minden gyermek térítésmentesen védőoltást:

gümőkór (tuberculosis)
torokgyík (diphtheria), szamárköhögés (pertussis), merevgörcs (tetanus), b típusú Haemophilus influenzae (Hib), gyermekbénulás (poliomyelitis),
Streptococcus pneumoniae (pneumococcus)
kanyaró (morbilli), rózsahimlő (rubeola), mumpsz (parotitis epidemica),
bárányhimlő (varicella),
hepatitis B
humán papillomavírus (HPV) ̶ önkéntesen igényelhető a HPV elleni védőoltás a leánygyermekek számára
Fontos megjegyezni, hogy 2017 óta a szülők a 2 éven aluli gyermekeik számára a C típusú meningococcus elleni védőoltást 100 százalékos TB-támogatással kérhetik.

Ménár Atya 2021.04.22. 22:13:39

@GyMasa:
46 éves- Elhízás.
72 éves semmi baja nem volt.
A probléma mindig az, hogy ha nem érint közelről a fertőzés, akkor azt hiszik, hogy ugyan már ez csak nátha.
Két tesőm is megfertőződött.
Az egyik aki pár éve daganatos megbetegedésben szenvedett, de ennek ellenére cigizik folyamatosan, a férje aki asztmás, 50 % tüdőkapacitással, szimpla kis köhögéssel meg egy egynapos lázzal megúszták.
A másik tesőm, aki még náthás se nagyon szokot lenni, se pia se cigi , az meg 3 hétig feküdt, napokig nem kapott levegőt, de túlélte, a felesége meg nem kapta el.
Ez a szívás ezzel.
Utána jöttek az ismerősök, akikkel beszéltem, és egy hét múlva halottak voltak.
Nekem ez épp elég ahhoz, hogy felfogjam ez nem nátha.
Kicsit gondolj vissza a spanyol náthára, valószínűleg egy infleunza vírus volt, első hullám szinte semmi, második milliók haltak bele, és még rengeteg betegség,amit oltással eltüntettek kordában tartottak, pl pestis.
Ez a matekozás, jó álláspont, csak ott a gond, amikor ez veled történik, ill ha miattad velem.
De lényegtelen, ne oltass, és ennyi, még nem kötelező, ma már inkább röhögök a vírustagadókon akik betegek lesznek azért,mert nem oltatnak,,,,ugye velem nem történhet meg, hogy ha nem állok meg a stop táblánál ,hogy belém jönnek, mert tegnap sem jött senki,és mindig más törik össze :)
Igaz nem rajtam múlik a kötelezőség, de rajtad sem, én csak remélem, hogy azzá teszik.

Ménár Atya 2021.04.22. 22:21:40

@GyMasa:
Tehát akkor a logikád szerint, sokkal jobb, ha mindenki potenciálisan beteg és fertőz ( ez a járványok lényege) és így nem egy kezelhető lassú felfutás és lefutás van, hanem az ötleted alapján hirtelen hatványozottan nő a megbetegedések száma, és megöli az általános ellátást, mert ugye minden erőforrás erre kell ...........
Az oltás nem azért kell,hogy ne fertőzz, nem is állítottam ilyet, arra kell hogy ne dőlj ki feleslegesen, és ezért ne kelljen elhalasztani egyéb beavatkozásokat.
Oltásod mondjuk olyan 10000 ft, a kórházi ellátásod meg 20 milka.
Nem beszélve azokról akik miattad (ne értsd magadra) esnek ki.
De, magam részéről, ha ennyivel megúszhatom, nem azt hogy kidőlök, vagy kórház meg lélegeztető, csak azt, hogy meg sem érzem vagy két köhintés, és nem leszek lázas sem, mert azt utálom és nem bírom, akkor szúrjanak csak.
És ahogy nézem azért elég sokan így gondolják már.

Ménár Atya 2021.04.22. 22:31:11

@GyMasa:
"2019 november végén voltam Kínában üzleti úton. És ott sem kaptam el semmit.
A fiam eladónak tanul egy itteni áruházban és az elmúlt 13 hónapban SENKI nem lett Covidos közülük, pedig ott aztán mindenki IS megfordul.
A cégem hivatalos statisztikája az, hogy 28 ember kapta el 13 hónap alatt. Csak itt Münchenben 500 alkalmazott van az irodában."
Bocs de ez nem érv, hanem butaság, meg mázli.
Én meg sehol nem kaptam el semmit , tehát akkor soha nem is fogok..........
Körülöttem hullanak mint a legyek, biztos rossz helyen járkálok, én megúsztam eddig.
Van egy hely ahol rendszeresen vásárolok , annál a cégnél viszont szinte mindenki elkapta, akkor most mi van? Ez indok bármire?
Fiadnál senki,itt mindenki.
Volt aki meg sem érezte, volt akit megviselt.
Egyiptomban mindenki fosott, én nem, akkor most mi van, kamu bacilus volt és mindenki szimulált?
:)

gtri 2021.04.23. 00:07:47

@gigabursch:

Ez lehetséges, valóban. Éppen ezért mondom el, hogy milyen. Ismeretterjesztő tevékenység részemről :)

GyMasa 2021.04.23. 00:45:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Szóval ahogy a magánbiztosítóknál felárat fizetnek pl. a dohányosok, ugyanezt nem tartanám ördögtől valónak a TB-nél sem. A TB-ből való kizárásukat persze én sem támogatnám."
Igen, és a dohányosok, meg az alkoholisták is vastagon fizetnek a megemelkedett rizikó ellentételezésére az úgynevezett jövedéki adóval.
Az egész gondolatmenetnek az a problémája, hogy elindítja a túlhatalmat magának megszerzett kormányzatot egy csúszós lejtőn.
Aminek az a vége, hogy ma az alkoholisták, holnap a a Covid-osok.

GyMasa 2021.04.23. 00:47:36

@gtri:
Mégis mi alapja lenne kötelezővé tenni egy olyan betegség ellen, amit sokan csak egy pozitív teszt után vesznek észre, hogy elkapták, és, aminek 60 éves kor alatt nulla közeli a halálozási rátája?

GyMasa 2021.04.23. 00:56:12

@gtri:
Mondjuk azért az eléggé rossz egy példa volt...
Mutass már Magyarországról akár csak egy ellenzéki politikust, aki csak 24 órára nyomtalanul eltünt!
Én, értem jól, hogy az ellenzéki oldalon szokás mindenféle diktatúrákkal dobálózni, de azért legyünk már realisták!
A renddszerváltás utáni magyar történelemben egyetlen olyan miniszterelnök volt, aki tényleges erőszakot alkalmazott az ellene tüntetők ellen, és az fleto volt.
Ebből bizony orbán megtanulta a leckét, és kínosan ügyel rá, hogy semmiféle tüntetés ne legyen még egyszer ugyanilyen módszerekkel leverve.
Sőt, több példa is mutatja, hogy képes valóban felmérni a határokat, és visszavonni ötleteket, ha azok túl sok embernél verik ki a biztosítékot. (pl. az internet adó ügye.)

GyMasa 2021.04.23. 01:00:24

@Ménár Atya:
"Gyakorlatilag nulla az esély rá, ill statisztikailag van,..."
Igen, mondd ezt azoknak az embereknek a hozzátartozóinak, akik éppen mégis belehaltak...

"... de ez eltörpül ahhoz képest, hogy hány embert ment meg."
Miért, hány embert ment meg?
De tényleg! Hányat???

"A magyar oltási rendben az alábbi fertőző megbetegedések ellen kap minden gyermek térítésmentesen védőoltást:..."
És, ezek közül hány olyan oltás van, amelyiket 9 hónap alatt fejlesztettek ki, és fogalmunk sincs az esetleges mellékhatásaikól?

De tőled is megkérdezem:
Mi van akkor ha a háziorvosom mondja nekem, hogy semmiképpen nem javasolja, hogy beoltassam magam?
Akkor kire hallgassak?
- Rád
VAGY
- a háziorvosomra?

GyMasa 2021.04.23. 01:48:29

@Ménár Atya:
"Tehát akkor a logikád szerint, sokkal jobb, ha mindenki potenciálisan beteg és fertőz ( ez a járványok lényege) és így nem egy kezelhető lassú felfutás és lefutás van, hanem az ötleted alapján hirtelen hatványozottan nő a megbetegedések száma, és megöli az általános ellátást, mert ugye minden erőforrás erre kell ..........."
Nem tudom, feltűnt-e de pl. világszerte gyakorlatilag nulla közelébe lassult az egyéb betegségek ellátása, hogy "megmenthessük a Covid betegeket"
A briteknél volt valami tanulmány, miszerint a lezárások és a kórházi kapacitások kímélése végül valmai olyat eredményezett, hogy minden egyes covid halálra 2,5 egyéb ok jutott:
- elmaradt kezelések
- öngyilkosság
- alkoholizmus/drogtúladagolás...

"Az oltás nem azért kell,hogy ne fertőzz, nem is állítottam ilyet, arra kell hogy ne dőlj ki feleslegesen, és ezért ne kelljen elhalasztani egyéb beavatkozásokat."
Dehogynem azért kell!
Hogy ne kapd el, és ne legyél beteg, hogy az immunrendszer fel legyen készülve a betegségre!
Az már bizonyos, hogy elkaphatod a vírust beoltva is, és, hogy ha kisebb mértékben is, de bizony fertőzhetsz is!
Innentől kezdve, az a kérdésem, hogyha elkapom, és 99%-ban semmilyen vagy csak enyhe tüneteim vannak, akkor miféle többletet nyújt nekem egy 95%-os hatásfokúnak mondott oltás?

"Oltásod mondjuk olyan 10000 ft, a kórházi ellátásod meg 20 milka."
Ja, fixen beoltani minden magyart 2x az akkor kb 200 milliárd FIX kiadás.
És, ez gyanús, hogy olyan 6 havonta stabilan ott lesz, ha minden igaz, azaz 400 milliárd évente.
Meghalt 26000 ember 1,5 év alatt covidban.
A statisztikák szerint az intenzívre kerültek 80%-a meg is hal, azaz
kb. 26000/0.80=32500 szorult intenzív ellátásra.
Ma Magyarországon kb. 70 000 intenzív ágy van. (az 365x70 000= 25,5 millió intenzív nap)
Azaz valami igen súlyos ellentmondás van a közölt számokban!
- Nem igaz, hogy az intenzívre (és lélegeztető gépre kerültek) 80%-a meghal
- Nem igaz, hogy tele vannak az intenzív osztályok ( erre utalhatnak a "táncoló nővérek" ugyanis van-e neked fogalmad, hogy mennyi időbe kerül betanítani egy komplex koreográfiát több tíz, gyakorlatilag a tánchoz semmit nem értő nővérnek??? Ha van erre 2-3 hetük MUNKA MELLETT, akkor kurvára nincsenek agyonterhelve!!!)

"Nem beszélve azokról akik miattad (ne értsd magadra) esnek ki."
Akik be vannak oltva, azok kurvára nem "esnek ki"! hiszen pont az az oltás lényege, nem?
Akkor meg nem értem, hogy nem bízol-e az oltásban vagy nem érted, mi az oltás lényege?

"De, magam részéről, ha ennyivel megúszhatom, nem azt hogy kidőlök, vagy kórház meg lélegeztető, csak azt, hogy meg sem érzem vagy két köhintés, és nem leszek lázas sem, mert azt utálom és nem bírom, akkor szúrjanak csak."
Helyes!
Oltasd csak be magad, ha úgy ítéled meg, hogy ez a neked megfelelő megoldás.
Én a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján kisebb kockázatnak érzem elkapni a vírust, mint beoltatni magamat ellene.

"És ahogy nézem azért elég sokan így gondolják már. "
És, ehhez mindannyiatoknak joga van. Pontosan ugyanúgy, mint ahogy nekem is ahoz, hoyg ne oltassam be magamat egy ismeretlen hatású oltással!

GyMasa 2021.04.23. 02:02:00

@Ménár Atya:
"Bocs de ez nem érv, hanem butaság, meg mázli."
Bocs, de ezek HIVATALOS TÉNYEK.
AZ a butaság, hogy tényeket vonsz kétségbe.

"Én meg sehol nem kaptam el semmit , tehát akkor soha nem is fogok.........."
Ez is egy ordas butaság.

"Körülöttem hullanak mint a legyek, biztos rossz helyen járkálok, én megúsztam eddig."
Körülöttem kurvára nem "hullanak, mint a legyek"
www.corona-in-zahlen.de/landkreise/lk%20ebersberg/
Tessék, itt van az én körzetem hivatalos adatai!
Összesen 5560 ember kapta el 1,5 év alatt a 143000 lakosból, ami 3,09%
És, itt van München adata is:
www.corona-in-zahlen.de/landkreise/sk%20m%C3%BCnchen/
Rádbízom a következtetések levonását!
De,szerintem kb. 1,5 millió lakosra 1150 halott kb. 13 hónap alatt az rohadtul nem egy armadeggon scenárió...

"Van egy hely ahol rendszeresen vásárolok , annál a cégnél viszont szinte mindenki elkapta, akkor most mi van? Ez indok bármire?"
Nem tudom...
A te példád anekdótikus
Az én adataim pedig a hivatalos, német adatok.
Ki-ki döntse el, hogy neked hisz, vagy a német, Robert Koch intézetnek.

"Fiadnál senki,itt mindenki."
Ja a fiamál ÉS nálam ÉS Münchenben...
Végülis CSAK 1,5 milliós város (majdnem akkora, mint Budapest)

"Volt aki meg sem érezte, volt akit megviselt."
Igen, ez a Covid már csak ilyen...
99+%-ban semmi vagy könnyű lefolyás...

]{udarauszkasz 2021.04.23. 05:02:27

@GyMasa: 7 oraja: sokan gondoljak igy. Szivembol szoltal.

]{udarauszkasz 2021.04.23. 05:16:21

@GyMasa: nalunk a nagybatyamat elvitte a mento Coviddal, panikrohama lett.
Ha a sajto nem paraztatna be mindenkit, valoszinu, a panikroham is elmarad. Nekem is hasonloan sulyos tuneteim voltak(sulyos kohoges, nemi legszomj, igen magas laz, altalanos gyengeseg) csak en nem paraztam be tole (najo, egy kicsit feltem, hogy a kajakozas, sikloernyozes jegelve lesz nyaron, de egyelore ugy nez ki, tevedtem halistennek. Hacsak ezek az idiotak le nem zarnak mindent...)
Es itt vagyok. Ez nem lepra, kolera, pestis, himlo. Nathavirusok kozul is 3-4 koronavirus, ha az emberi immunrendszer megszeliditi, ez is az lesz, ezert tonkretenni az emberek eletet tok folosleges. Ha valaki 2x is elkapja, az vagy enyhen atveszeli, vagy nagyon gyenge az immunrendszere, az ilyen egy influenzaba, takonykorba is belehal.
A felesegem immunrendszere gyenge. Rizikopaciens, pco, IR, tulsuly, mindenfele baja van, a szive se szazas. 10 napig mellettem fekudt az agyban, szoltam neki, hogy fekudjon at anyoshoz, de nem.
Nem kapta el, maig negativ.

Ménár Atya 2021.04.23. 05:18:54

@GyMasa:
Szép levezetés volt, bár néha megvezetős :

"Bocs de ez nem érv, hanem butaság, meg mázli."
Bocs, de ezek HIVATALOS TÉNYEK.
AZ a butaság, hogy tényeket vonsz kétségbe."

Az nem hivatalos tény, hogy egy üzleti úton te épp nem kapsz el semmit egy olyan helyen, ahol gyakorlatilag megszűntették a járványt.

"Én meg sehol nem kaptam el semmit , tehát akkor soha nem is fogok.........."
Ez is egy ordas butaság."
-
Hát, örülök, hogy megcáfoltad önmagad, és elismered, hogy butaság a kínai utad és a fiad munkahelyének adata.
Az anekdota szerűről csak annyit, ugyanannyira az,mint a te történeted a mesebeli utazóról :)
Ettől függetlenül én elhiszem, hogy így volt, én a saját tapasztalataimra tudok támaszkodni és azok az oltás mellett szólnak.
Most nem akarom kielemezni a fent leírtakat, még nem hat a kv-m, de kihagysz egy fontos dolgot az egészből.
Úgy adod elő a német adatokat,mintha az egy normál átlagos életvitel mellett történne, holott komoly lezárások árán sikerült eddig kordában tartaniuk , influenza idején ilyen szinten nem korlátoznak.
Pl egyik Barátnőmmel március 28.-án beszéltem:
Szia
Nem tüntem el, még mindig itt vagyok Németországban, ebben a fejetlenségben. Követni ezt a kaoszt mar nem igazan tudom. A helyzet mostanaban nem fog változni. Mást nem lehet tenni csak vigyazni magamra.
Megint arrol beszelnek, hogy le kell zarni mindent legalabb 2 hétre húsvét után.
Szerintem mi december közepe ota folyamatosan lezarasban vagyunk, enyhites alig volt, van, a normális eletröl nem beszelve.
Tegnap büszken mutatta a tv, hogy 10%a a lakossagnak mar megkapta az elsö oltast, majnem 5% a masodikat is. Mi az egy ekkora országban?!
Tavaly nyaron voltam utoljara otthon. A nyaron haza akartam menni. Szerinted addig lesz valami rend?

Veletek mi a helyzet? "
Történetesen ő pont Műnchenben él olyan 12 éve, gépészmérnök egy nagy cégnél.
De pl unokaöcsém szintén arrafelé dolgozik, hasonlókat ír, haza sem engedik.
Tehát az, hogy nem fertőik agyon egymást, a zárásoknak köszönhető, ami komoly veszteség mindenkinek.
Te viszont ezt a HIVATALOS TÉNYT gálánsan asztal alá söpröd az érvelésedben.
Leegyszerűsítve: Nálunk senki nem beteg nem is olyan veszélyes ez a vírus, itt a szkafanderben az elkülönített buborékban még egyetlen egy beteg nem volt............:)
Figyelmen kívül hagyod ,hogy ez mindössze annak köszönhető, hogy van ahol jobban sikerült a zárás, mint pl most nálunk nem.
Az első hullámot észre sem vettük, most meg mindenki pillog, hogy mi a rák van itt, de közben nem tartják be az intézkedéseket, ráadásul szerintem azokat is elbaxták már múlt nyáron.
De bízz csak ennek ellenére a 99 % könnyű lefolyásban, ez a te dolgod, én az 1% -ban nem szeretnék benne lenni, épp elég volt azokat látni, akik pont kifogták.

Ménár Atya 2021.04.23. 05:31:42

@GyMasa:
De tőled is megkérdezem:
Mi van akkor ha a háziorvosom mondja nekem, hogy semmiképpen nem javasolja, hogy beoltassam magam?
Akkor kire hallgassak?
- Rád
VAGY
- a háziorvosomra?"
Rám tényleg ne hallgass, de ha a háziorvosod ilyen balga akkor rá se.

Az oltás hatékonyságáról, hogy hány embert ment meg, csak annyit, hogy pl a pestis kiírtotta fél európát, az oltás meg megszüntette a járványt, ehhez nem kell sokáig kutakodnod, találsz rá adatot bőven a guglin is. A halálozási arány 50-80 % volt, ma 0" azaz nulla európában.
Nekem ez meggyőző adat.
Jó nem beszélünk pestisről mert az nincs is, ezt megértem, igaz, csak a miért nincset nem akarod elfogadni, márpedig eklatáns példája az oltások jelentőségének, de a fent említettek is rengeteg embert mentenek meg a mai napig, jó példa a román járvány, ha jól emlékszem talán kanyaró volt, a nem oltottak között kaszált, nálunk meg kicsit köhögsz és ennyi.
Tehát az érvelésed arra alapozod főként, hogy egy átoltott környezetben nem betegedtél meg, és kevés a halott...........
Hát ez biztos nem neked köszönhető .

konrada 2021.04.23. 07:22:50

@gtri: "A cégnél, ahol dolgozom az a szokás, hogy mindenkit meghallgatnak a megbeszéléseken. És nem szokás "nem meghívni" egyes részlegek képviselőt az olyan témákban amikben ők is érintettek. Az meg főleg nem szokás, hogy egy "másik" részleg képviselője mondja el, hogy mi a meg nem hívott részleg véleménye.
Hogy mik vannak a cégemnél! :) "

Hát tényleg elég érdekes cég lehet, ahol a konkurenciát hívják meg stratégiai megbeszélésekre, de főleg előre értesítik arról, ha olyan döntések születnek, amelyek őket, mint versenytársakat érinthetik!;))

konrada 2021.04.23. 07:46:32

@GyMasa:
Én is azt gondolom, hogy zorbán túlságosan liberális és demokrata egy ilyen járvány megfelelő megfékezésére.
A magyar meg olyan, ha nem sortűzzel-gumibottal kergeti haza beazonosíthatatlan emberekből álló karhatalom, akkor csak azért is kirándul, vásárolgat, és közben elég minimálisan tartja be a szabályokat megkeresve a lehető legkisebb kapukat is.
...szóval ilyenkor talán jobb volna egy olyan Gyurcsány féle régi vágású kommunista, akinél már rég lovasrendőrökkel, kivont viperával - gumilövedékes vadászpuskával már rég megvalósította volna a teljes lockdown-t.

(Az más kérdés, hogy persze a gazdaságot is rég tönkre vágta volna megint évekre, mert ahhoz meg hülye...)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.23. 10:00:48

@GyMasa:

"Azért abba gondolj bele, hogy a mai adatok szerint Magyarországon ÖSSZESEN kb 760 000 ember esik vagy esett át a betegségen az elmúlt szűk 1,5 évben."

Ezek a regisztrált betegek közül felgyógyultak éa a tesztek során pozitív eredményt produkált emberek. Szlávik vagy Merkely mondta a minap, hogy a fertőzésen ténylegesen átesettek száma 2 és 4.9 millió között lehet, vagyis igen nagy a látencia. Tekintettel arra, hogy nálunk leginkább csak a komolyabb tünetekkel orvoshoz fordulókat tesztelik, valamint arra, hogy a statisztikák szerint a fertőzöttek kb. 80%-a tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést, valószínű, hogy az említett szám közelebb van a 4.9 millióhoz.

"szerintem érdekes kérdés, hogy mennyire is veszélyes egy vírus, amelyik 1,5 év alatt a Föld lakosságának a 143,5millió/7.9 milliárd= 1,8%-át fertőzi meg."

Ez a szám kissé csalóka szerintem. Sok ún. fejlődő országban dinamikusan nő a népesség, így a lakosság átlagéletkora sokkal alacsonyabb, mint pl. nálunk. Ebből következik, hogy kevesebb embernél jelentkeznek a tünetek, arról nem is beszélve, hogy jó eséllyel még nálunk is kevesebbet tesztelnek, plusz a nyilvántartás sem annyira megbízható. Vagyis erős a gyanúm, hogy ennél a 143 milliónál jóval több a fertőzött.

Ebből persze az is következik, hogy több fertőzött esetén a mortalitás is alacsonyabbra jön ki - ám itt figyelembe kell venni az alacsonyabb átlagéletkort és a hiányosabb nyilvántartást is. Kérdés, ez mennyiben torzítja a számokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.23. 10:46:21

@gigabursch:

"Ha jól rémlik inkább Chopin és Wagner, mint Debussy és Händel."

Sem Chopint, sem Wagnert nem hallgatok, vagy csak nagyon ritkán. Debussy inkább bejön, de őt is csak ritkán. Inkább leírom, kiknek a műveit hordom magammal még a telefonon is:

Bach, Beethoven, Brahms, Bruckner, Händel, Haydn, Mahler, Mozart, Prokofiev, Rachmaninov, Schubert, Schumann, Sosztakovics. Elsősorban kamarazene és versenyművek, Mahler, Bruckner és Sosztakovics esetében a szimfóniák, Mozartnál az operák is.

Na meg kizárólag instrumentális jazz, de a telefonon nincs, kivéve a csengőhangot:

www.youtube.com/watch?v=O_O5yeF_HF0

Amúgy Mulgrew Miller nem tartozik a nagy kedvencek közé, mert kissé túl kommersz, de csengőhangnak kiváló. Az efféle jazz már inkább nagy kedvenc:

www.youtube.com/watch?v=7-hoh_ZIKIc

]{udarauszkasz 2021.04.23. 12:38:10

@konrada: a 0 Covid strategia nem megfelelo a valsag kezelesere, es akkor meg nagyon finoman fogalmaztam. Egy olyan betegseg eseten, aminek a halalozasi rataja a rizikocsoportok eseten is egyszamjegyu szazalekban merheto, nem indokolt a demokratikus szabadsagjogok felfuggesztese, vagy akar vegleges beszuntetese.

GyMasa 2021.04.23. 13:23:52

@Ménár Atya:
"Az nem hivatalos tény, hogy egy üzleti úton te épp nem kapsz el semmit egy olyan helyen, ahol gyakorlatilag megszűntették a járványt."
Mondjuk 2019 november 23-án szállt le a repülőm.
Pont aznap, amikor állítólag az első eseteket megtalálták.
De nem erről beszéltem, hanem a cégem statisztikájáról és a fiam munkahelyének a statisztikájáról
De nyugodtan megemlíthetném München hivatalos statisztikáit.
Egy kb. Budapest méretű város, és ~1150 halt meg 13 hónap alatt covidban.
SZóval, én nem látom, sem a ragályosságot, sem a pusztító életveszélyt sem,

"Úgy adod elő a német adatokat,mintha az egy normál átlagos életvitel mellett történne, holott komoly lezárások árán sikerült eddig kordában tartaniuk , influenza idején ilyen szinten nem korlátoznak."
Én élek itt. München belvárosában az emberek 99%-a maszk nélkül mászkál az utcán.
Akkor veszik csak fel, amikor bemennek valami boltba.
És, mindenkinek tele van a töke az egésszel...

"Te viszont ezt a HIVATALOS TÉNYT gálánsan asztal alá söpröd az érvelésedben."
Miért is? otthno nincs lezárás, meg maszkviselési kötelezettség?
Mert, ha van, akkor nem söpörtem le semmit.
Szerintem igen hasonlóak a körülmények.

"Leegyszerűsítve: Nálunk senki nem beteg nem is olyan veszélyes ez a vírus, itt a szkafanderben az elkülönített buborékban még egyetlen egy beteg nem volt............:)
Figyelmen kívül hagyod ,hogy ez mindössze annak köszönhető, hogy van ahol jobban sikerült a zárás, mint pl most nálunk nem."
Vagy, itt, Németorságban tényleg csak a valódi covid halottakat számítják covid halottnak.

"Az első hullámot észre sem vettük, most meg mindenki pillog, hogy mi a rák van itt, de közben nem tartják be az intézkedéseket, ráadásul szerintem azokat is elbaxták már múlt nyáron.
De bízz csak ennek ellenére a 99 % könnyű lefolyásban, ez a te dolgod, én az 1% -ban nem szeretnék benne lenni, épp elég volt azokat látni, akik pont kifogták. "
Hát, ha ez az egész tényleg olyan veszélyes lenne, ahogy leírod, akkor az én mérsékelt lelkesedéssel végzett "önvédelmem" mellett már régen el kellett volna kapnom.

GyMasa 2021.04.23. 13:29:35

@Ménár Atya:
"Rám tényleg ne hallgass, de ha a háziorvosod ilyen balga akkor rá se."
Ja, végülis csak 10 évig tanult, hogy iorvos lehessen, és van egy 25 éves praxisa.
Ő mondta azt is, hogy a járvány ideje alatt NULLA covid-es betege volt, annak ellenére, hogy München belvárosában rendel. Sőt azt is mondta, hogy a szezonális influenza is majdnem eltünt ezen a télen.
De persze, tudom, ez is csak anekdotikus dolog, és nem tény.
Mindenesetre én erősen megdöbbentem rajta.
Valahogy ezek a tapasztalatok nem állnak egyvonalban a sajtóból áradó aljas, félelemkeltő, szenzációhajhász hazugságkampánnyal

"Az oltás hatékonyságáról,..."
Látom, nem értetted meg, amit leírtam.
Most nem fogom megint.

GyMasa 2021.04.23. 13:39:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"... Szlávik vagy Merkely mondta a minap, hogy a fertőzésen ténylegesen átesettek száma 2 és 4.9 millió között lehet, vagyis igen nagy a látencia. "
Ezt én értem, és tök jó hír is, viszont csak a hivatalos adatokat tudom felhozni, hiszen még a hivatalos adatok idézésekor is nekem ugranak egyesek.
A ~5 millió meg tök jó, mert akkor akár a nyájimmunitás is kialakulhatott már otthon.

"Tekintettel arra, hogy nálunk leginkább csak a komolyabb tünetekkel orvoshoz fordulókat tesztelik, valamint arra, hogy a statisztikák szerint a fertőzöttek kb. 80%-a tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést, valószínű, hogy az említett szám közelebb van a 4.9 millióhoz."
Az a baj, hogy ez a szám még tovább rombolja a covid köré felépített hazugság-várat...

"Ez a szám kissé csalóka szerintem."
Megintcsak: ez a hivatalos szám.
És, megintcsak a hazug, inkompetens sajtó ez alapján okádik és kelti a rettegést folyamatosan.
Így vagy úgy, de mindkét esetben gyengül a covid-mese ereje.
Ugyanis, ha több a valódi fertőzöttek száma, akkor a mortalitás is leesik, ami ugyan erősíti a vírus ragályosságának a mértékét, viszont a mortalitást tovább csökkenti...

" Sok ún. fejlődő országban dinamikusan nő a népesség, így a lakosság átlagéletkora sokkal alacsonyabb, mint pl. nálunk. Ebből következik, hogy kevesebb embernél jelentkeznek a tünetek, arról nem is beszélve, hogy jó eséllyel még nálunk is kevesebbet tesztelnek, plusz a nyilvántartás sem annyira megbízható. Vagyis erős a gyanúm, hogy ennél a 143 milliónál jóval több a fertőzött."
Mondjuk, szerintem teljesen mindegy, ha semmi tünetük nincs..

Ebből persze az is következik, hogy több fertőzött esetén a mortalitás is alacsonyabbra jön ki - ám itt figyelembe kell venni az alacsonyabb átlagéletkort és a hiányosabb nyilvántartást is. Kérdés, ez mennyiben torzítja a számokat. "
Igen.

GyMasa 2021.04.23. 13:40:45

@]{udarauszkasz:
Ráadásul, szerintem a nulla el sem érhető a gyakorlatban.
Szerintem szépen be kell állítani a covidot is a szezonális influenza mellé a sorba.

gigabursch 2021.04.23. 15:51:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Valami rémlett, de már erősen nyomokban volt meg.
Mintha annak kapcsán került volna szóba, hogy melyik mp3 kodek mit tud...

Ménár Atya 2021.04.23. 21:15:24

@GyMasa:
Na, azért lassan közeledünk a valósághoz. :)
Értem mit írtál, csak szerintem nem helyes.
De legalább nem anyáztuk egymást ,már ez is nagy eredmény azért ezen a felületen! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.23. 22:59:05

@GyMasa:

"Mi van akkor ha a háziorvosom mondja nekem, hogy semmiképpen nem javasolja, hogy beoltassam magam?
Akkor kire hallgassak?
- Rád
VAGY
- a háziorvosomra?"

Bocsáss meg, ha túl személyes a kérdésem, de van valami olyan betegséged, amely miatt ellenjavallt az oltás?

Én úgy látom, hogy egy virológus, infektológus képzettségével és véleményével nem ér fel egy átlagos háziorvos képzettsége és véleménye, a magaméról nem is beszélve. Ezért inkább hallgatok a szakemberek többségére.

"Szerintem szépen be kell állítani a covidot is a szezonális influenza mellé a sorba."

Előbb-utóbb ez fog történni, legalábbis a szakemberek többsége szerint, és remélem, hogy ez nem Wunschdenken. Ám ma még nem tartunk itt, hiszen egy olyan új vírusról van szó, amelyhez még nem tudott alkalmazkodni az emberi szervezet. Még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez úgy következik be, hogy a covid egyszerűen kiszelektálja azokat az egyedeket, akiket a génjeik különösen esendővé tesznek a vírussal szemben. Épp ma olvastam, hogy már találtak ilyen génhelyeket.

@Ménár Atya:

"De legalább nem anyáztuk egymást ,már ez is nagy eredmény azért ezen a felületen! :)"

Mindketten kultúremberek vagytok, természetes, hogy nem anyáztok :)

GyMasa 2021.04.24. 00:50:07

@Ménár Atya:
Igen, ez a lényeg!
Nem gondolkodunk mindenről egyformán, de elfogadjuk a másik álláspontját.
Én is értem azokat, akik tartnak a vírustól!
Én az eddigi tapasztalataim és a háziorvosom tanácsa alapján inkább a vírus elkapását és kiheverését tartom a kisebb kockázatnak.
(de ígérem, hogyha elkapom, akkor karanténban maradok végig!)

GyMasa 2021.04.24. 00:58:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Bocsáss meg, ha túl személyes a kérdésem, de van valami olyan betegséged, amely miatt ellenjavallt az oltás?"
Nem tudok róla.
A legutóbbi tüdőorvosi vizsgálataim leletei alapján enyhe asztmám van.
Nem tudom, hogy ez ellenjavallt-e.
Amúgy nem emiatt nem akarom beoltani magamat, hanem amiatt, hogy ezek az oltások nem mentek keresztül a teljes validációs folyamaton...
MOst úgy vagyok vele, hogy kivárok, amíg csak lehet, és ha feltétlenül szükséges lesz, akkor beoltatom magam a legkisebb rizikójú oltással.

"Én úgy látom, hogy egy virológus, infektológus képzettségével és véleményével nem ér fel egy átlagos háziorvos képzettsége és véleménye, a magaméról nem is beszélve. Ezért inkább hallgatok a szakemberek többségére.""
Ezt én értem, de most itt nem véleményről volt szó, hanem a várt eredményekkel ellentétes tapasztalatokról.Nekem már ezelőtt is ez volt a véleményem (azaz az elsietett oltás kockázatai)
és ezt erősítette meg a háziorvosom.

"Szerintem szépen be kell állítani a covidot is a szezonális influenza mellé a sorba."
Előbb-utóbb ez fog történni, legalábbis a szakemberek többsége szerint, és remélem, hogy ez nem Wunschdenken."
Szerintem biztosan nem.
A mortalitási adatok és az eddig terjedési adatok alapján nekem ez _talán_ egy kicsit jobban virulens influenzának tűnik.

"Ám ma még nem tartunk itt, hiszen egy olyan új vírusról van szó, amelyhez még nem tudott alkalmazkodni az emberi szervezet."
Igen, és a túltolt lezárásokkal még akadályozzuk is ezt.

" Még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez úgy következik be, hogy a covid egyszerűen kiszelektálja azokat az egyedeket, akiket a génjeik különösen esendővé tesznek a vírussal szemben. "
Hát, igen a genetika már csak ilyen...
A kérdés akkor az, hogy segít-e egyáltalán az oltás ezekel az embereket megvédeni?

Ménár Atya 2021.04.24. 08:51:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Azért van olyan amikor elszakad a cérna :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.25. 10:25:38

Erre vártam már régóta:

www.origo.hu/itthon/20210425-mennyien-fertozodtek-es-haltak-meg-a-masodik-oltas-utan-magyarorszagon.html

Sajnos a nyugati és a keleti vakcinák nehezen hasonlíthatók egymáshoz, mivel a keletiekkel jóval később kezdték el az oltást, vagyis a második oltás után kevesebb idő volt a megfertőződésre. Ezért is lehet kevesebb a Sinopharmmal oltottak 100 ezer főre vetített halálozása. Annyi azonban kiolovasható az adatokból, hogy ha az eltérő időhosszakat is figyelembe vesszük, akkor nem lehet nagy eltérés a Pfizer és a Sinopharm hatékonysága között.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.25. 10:32:07

Feltűnő viszont a Szputnyik V és az AstraZeneca kiemelkedő hatékonysága a halálos kimenetel ellen. Az Astránál talán közrejátszhat, hogy csak 60 év alattiakat oltottak vele.
süti beállítások módosítása