Roubaix

Roubaix

Andris és a békés erőszak

2021. február 25. - Sr2021

Mielőtt megkapnám, hogy miért nem inkább a stadionhoz építendő alagúttal foglalkozom, ha már, hát azért, mert az egy mondatot ér: még ha belátom is, hogy indokolható a megépítése (kétmilliárdért, hát miért is ne), csak azzal együtt látom be, hogy hozzáteszem: de nem mostanság.

Szóval, Andris. Aki kimegy tüntetni, és ott a rendőrökkel konfliktusba keveredik amiatt, mert "eszköz" van nála, pl. ami eldobható vagy ami sérülést okozhat, támadásra használható egy átlagember szakértelmével is, netán csak a sérülésveszély látszatát kelti, az alapvetően nem békés tüntető.

Ugyanis azt gondolom, hogy nem a kivezényelt rendőrök ellen folyt a tüntetés, senki nem őket magukat akarta mintegy megbüntetni, vagyis közéjük dobni, ejteni, juttatni bármiféle tárgyat ("üveget, pirotechnikai eszközt"), nem éppen békés szándékot jelent.

És ez engem amiatt zavar, mert 2006-ban a képviselői igazolványát kézben tartó, láthatóan eszköztelen, arcát maszkkal nem takaró fideszes Révész Máriuszt simán összeverték a rendőrök, nyolc napon túl gyógyulóan. És persze nemcsak őt. A Kruchina testvéreket szintén.

2006-ban Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követő október 23-i ünnepet tartotta az ország. Az SZDSZ-es Demszky Gábor volt a főpolgármester, Gergényi Péter volt a budapesti rendőrfőkapitány.

Most Andrist nem verték meg, és ezt nagyon is így látom helyesnek. Ha lehet, rendőr senkit ne verjen meg, kerüljük el az ilyen helyzeteket, még időben állítsuk meg az ide vezető folyamatokat. Csakhogy Andris eközben (kronológiailag: ezek után) Gyurcsány Ferenccel szövetségben tervezi megnyerni a 2022-es választást. A fent megnevezett bántalmazottak "emlékére" (elnézést kérek tőlük, amiért tudtukon és beleegyezésükön kívül ilyen "hatásvadász" módon hivatkozom a személyükre) ezt vállalhatatlannak és botrányosnak tartom.

Gyurcsány, tudtommal, soha nem kért bocsánatot 2006 őszéért. És aki nem kér bocsánatot, annak nem lehet megbocsátani, mert a megbocsátás a viszonzás, nem pedig az első lépés. És bocsánatot kérni akkor is lehet, legalább a gesztus megtehető, ha az ember együttérez másokkal, bár maga valóban nem vádolható. Ám ez miniszterelnökök esetében sosem áll fenn.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr9916438650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása