Roubaix

Roubaix

"Putyin bölcs, sziklakemény"

Én meg ringlispíl vagyok, nem?

2021. március 19. - Sr2021

Eperjes Károly nagyinterjút adott a 24.hu-nak.

Még bő húsz évvel ezelőtt meghallgattam Eperjest egy előadáson, ahol a hitéről, életéről, pályájáról beszélt. Nagyjából ugyanolyan szenvedéllyel (és azt gondolom, ugyanolyan naivan), mint a mostani interjúban. Akkor azt mondta, hogy egyszer kispapoknak tartott hasonló előadást, akik utána azt mondták neki, hogy amit tőle hallottak, az az igazi dogmatika (mármint a tantárgy, nem a hozzáállás vagy tudomisén, hogy érthető még félre), nem az, amit órán tanulnak. Ez most eszembe jutott, és bár jó húsz éve kikívánkozik belőlem, de most le is írom: nem, nem az. Ez nem dogmatika, hanem személyes hitvallás. Személyes, és nem egyetemes. (Katolikus, persze, mielőtt valaki azt a konklúziót akarná belemagyarázni, hogy Eperjest nem tartom katolikusnak.)

A címben idézett mondata erre a legjobb példa: Putyin minden bizonnyal "sziklakemény". Mert ahhoz, ami Oroszországban zajlik, ahhoz biztosan ilyen vezető kell. Általában, ekkora "üzemmérethez" már kell a sziklakeménység. E tekintetben az országok vezetői közt nincs nagy különbség: az egyesek problémái sokszor, szükségszerűen kerülnek az állami lánctalpak alá, hiába a komplex felépítés, nincs minden egyes problémára megoldás.

De azt mondani, sugallni, éreztetni, hogy ez azt is jelenti, hogy Putyin jól csinálja, amit csinál, és itt a katolikus Eperjest vonom kérdőre és felelősségre, katolikus hite alapján, az több elnézhető naivságnál.

Putyin, azt hiszem, cseppet sem keresztény. Talán látszatra az, esetleg színleg nagyokat imádkozik, gesztusokat tesz az ortodixiának, eljátssza a hívőt itt-ott. Csakhogy kereszténynek lenni egyenlő azzal, hogy Krisztust követjük. És ha nagyon egyszerűre vesszük, meg is mérhetjük magunkat: mit tenne a helyemben, itt és most Krisztus? Alkalmazna ilyen eszközöket a hatalma megszilárdítása, megtartása érdekében? Hozatna arról törvényt, hogy "örök életében" (hej, de jó ez!) felelősségrevonhatatlan legyen? Gyűjtene privát vagyont? Egyáltalán: hová helyezné a bizalmat: Istenbe vagy emberi művekbe?

Putyint a napokban legyilkosozta az amerikai elnök. Előtte, négyszemközt, lelketlennek is nevezte. Putyin azt felelte: akkor megértik egymást. Ennél jobb bon mot-t nem is várhattam volna tőle. Igen, tökéletesen  megértik. Csak az egyik nyíltan az, a másik meg igyekszik leplezni. Tényleg ilyen magas polcra kell őt tennünk? Keresztényként dicsérni a jellemét? Ezt tenné Krisztus?

Krisztus épp azokhoz hajolt le, akik a lánctalpak alá szorultak, akár tehettek róla, akár nem. A (vallási) vezetőkhöz kevés jó szava volt. Lett volna, ha nem tudnánk: tudta ő, mi lakik az emberben.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr9816470092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása