Roubaix

Roubaix

Szomorú kétharmad

2022. április 04. - Sr2021

2018-ban, amikor a soromra vártam (nem a lakhelyemen szavaztam, későn érkeztem, zsúfolt szavazóhelyre kellett mennem), arra gondoltam, hogy na, most, meglesz, mármint a Fideszt jól megszorítja a félig egyesült ellenzék. Ha még este is jönnek szavazni, akkor biztosan elegendő lesz ez minimum a kétharmad elkerülésére, hiszen azt már semmi nem indokolja, de leginkább az általam már rég vágyott "51-49" arányhoz, amikor a kormánypárt (bölcs terveimben a Fidesz) még a klotyóra is csak ellenzéki jóváhagyással mehet ki (és néha kicsit késnek ezzel).

Most ugyanennek kellett volna megtörténnie, csak most volt rá esély, volt összefogás, habár nemigen értettem, miért jó, ha a tűz és a víz összefog, összekeveredik, nem pedig a maga helyén teszi a dolgát (a DK-ra és a Jobbikra gondolok). Márki-Zay, megígérem, nem emlegetem, tényleg leszerepelt. Eddig nem írtam le talán, most pedig utólagos okoskodásnak tűnik, de úgy hiszem, a vereség mértékére két erős ok biztosan van. Az egyik a személyiségének az alkalmatlansága: nem rossz ember ő, sőt, nagyon is erős személyiség, de ahogy egy távoli bolygó kék lényei mondják, teli pohárba nem lehet semmit tölteni. Ez egyértelműen a hátránya és a hibája, olyannyira, hogy a tegnapi "vesztési beszédében" egy apró mondatocska nem szólt arról, hogy hibázott volna. Ez elfogadhatatlan.

A másik, amit nem vett észre, pedig hányszor elmondta, hogy az USA-ban is dolgozott (sőt, nyelveket beszél, és tényleg), hogy az ország nem egyenlő Hódmezővásárhellyel. Ami helyben működött, a közvetlenség, egymás személyes ismerete, az országosan már csupán provinciális allűr. A feladathoz fel nem nőtt jelölt ismérve. És személyesen, megszólítottként szeretném megjegyezni: nem gazember az a keresztény, aki a Fideszre szavaz. És aki mégis ezt állítja, az dilettáns. Végül, és nincs tovább: olvasgattam a helyi (hmv-i) kommentelők Fb-kommentjeit MZP mellett és ellen. A támogatói, barátai azt írták róla többek közt, hogy képtelen hazudni. Hát, remélem, nem mondják komolyan. Csak mert eljött, szerencsére el is múlt már az az idő, amikor katonák (vagy gazemberek fegyverrel, ahogy tetszik) jöttek érdeklődni idegen lakásokba, hogy nem tetszenek-e a házigazdák netán zsidókat bújtatni a pincében, a padláson vagy a nagyszekrényben. Ha valaki itt az igazmondás hiányát kérné számon a házigazdán (zsidók bújtatása esetén), az megérti a problémámat. A többinek csak röviden: nem az igazmondás kötelez minden körülmények között, hanem az igazságosság. Ez utóbbi erény lényege és tartalma: megadni mindenkinek, ami (igazságosan) jár.

 De hogy Magyarország megkapta-e, ami jár neki, vagy visszaéltek és vissza fognak-e élni a választói szándékokkal, az most újra erősen kérdéses.

És még egy utolsó gyurcsányozás (sajna ez a legjobb szó, de az összes ellenzéki párt elnökére gondolok, akik nem voltak ott tegnap Márki-Zay mellett): igen, ezek nem csupán tehetségtelenek, akik még a kétharmadot sem voltak képesek kiütni a Fidesz kezéből, hanem gerinctelenek is: az ő pártjaik voltak az összefogásban, az ő személyes felelősségük kikerülhetetlen, akár azért, mert ha szerintük rosszul alakult az előválasztás, akkor nem mondtak le, akár azért, mert csak ennyi telt tőlük. A felelősségvállalásuk látványos elmaradása számomra a baloldali (all inclusive Jakab Péter és a Jobbik) politikusi jellemtelenség csúcsa. Ilyen egyszerűen még egyszer sem fordult elő. Teljes erkölcsi csődként értékelem.

Ujjakat keresztbe, mert azért lesz legalább két pocsék évünk, és ezen a kétharmad sem segít.

Update

Hát kihagytam, milyen eszméletlenül tehetséges, jövőbelátó zseni vagyok. :) Még a köztársaságielnök-jelöltek ellenzéki castingja során írtam le február 8-án:

Egy gyors, zárójeles jóslat a választási eredményről a jelen állapotok szerint: a Fidesz közel kétharmadot fog szerezni, vagyis jóval nagyobb arányban fog győzni, mint azt a felmérések mutatják, vagyis 2018. meg fog ismétlődni, de kicsit "szelídebben".

A szelídséget illetően kétségtelenül tévedtem, ennyit tehát a zsenialitásról, de a lényeg meglett: abból a két egyszerű tényből, hogy MZP Orbán után Lázárral is vitázott volna (majd kb. az utca embere lett az egyetlen, akivel kifejezetten méltatlan szócsatákat vívhatott), valamint hogy hiába kérte fel Iványit, végül a Jobbik által javasolt Róna Péter lett a közös jelölt, nos, e kettőből világossá vált, hogy az ellenzék egyszerűen működésképtelen.

És Török Gábor tegnap eltalálta, úgy tűnik: a Jobbik egykori szavazóit senki nem kérdezte meg, hogy szavaznak-e majd Gyurcsányra. Az eredmény az, hogy nem, nagyon nem. Inkább az alufóliasapkás Mi Hazánk vagy a Fidesz, vagy egy sör vasárnap, szavazás nélkül.

A Momentum lett számomra a meglepetés: öt egyéni körzetet nyert meg (a Jobbik egyet sem), igaz, Hajnal Miklós-féle méltatlanok is vannak még köztük. De talán beleszoknak a feladatba, és talán, csak talán, lehet belőlük egy baloldali tömb kifejezetten kemény és nagy méretű magja. A Jobbik pedig akár fel is oszlathatja magát, semmi szükség rá, ez is világos lett.

A kövületek, mint a DK és az MSZP, még kibírnak annyit, amíg szinte szó szerint, de kiöregszenek/kihalnak a mindenki által szívből utált arcaik, és aztán meglátjuk. Önkritikát tőlük sem várok, eddig sem volt.

Tegnap Orbán beszéde alatt végig Rogán arcát néztem, és talán tévedek, de a csávó majdnem elsírta magát. Ha most fogadnom kellene, ez nem az előre borítékolt győzelem utáni arckifejezés volt, hanem egy tényleg végigizzadt kampány eredménye okozta érzelem. Szinte gratulálni lett volna kedvem, komolyan.

Hadházy és Szél

Előbbit sosem kedveltem, valahogy nem szimpatikus, de semmi konkrét. Megjárt ugyan már három pártot (Fidesz, LMP, most Momentum), és most is olyan helyen indult (Zugló), ahol egy fél pár öreg tornacipőre is leszavazna a hagyományosan balos közönség, így eleve biztos állása volt. Így is lett, sőt, megnéztem a fideszes ellenfelét, aki szerintem olyan fiatal, hogy épp leérettségizhetett, de az is lehet, hogy nem is létezik, csak kitettek egy stockfotót a Flickr-ről. Nagy eredménynek tartom viszont, hogy a szoci ellenfelét az előválasztáskor már legyőzte, így talán ott is lesz valami változás, habár a polgi még mindig egy tehetségtelen szocialista.

Szél Bernadett kiesését sajnálom, normálisnak és elég tehetségesnek tartottam, még szimpatikusnak is. De párt nélkül nem megy neki sem. Ez van, benne volt, de reméltem, hogy sikerül neki.

Akik pedig most az egész országot hülyézik, azok még mindig nem értenek semmit a politikából: nyerni aznap kell, amikor szavazás van, nem előtte vagy utána egy nappal, és a kutatások "megnyerése" sem számít. És nem csak ott kell különbnek lenni a másik oldalnál, ahol maguk vannak.

Munkanap van, az infláció magas, a szomszédban háború. Lehet menni dolgozni, mindenkinek. Ha már így alakult, mindenki csinálja azt, amihez ért.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr2117796935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2022.04.05. 16:55:10

Csak a legutolsó mondatra rezonálnék: húsz éve rendszeresen hallgatom hogy "A közvélemény-kutatóknak komoly önvizsgálatot kell tartani! " - és megint ez az egyetlen válaszuk. Nem kellene pl. bocsánatot kérni a néptől, akiket hónapokon át durván félrevezettek .... talán fel is hergeltek.
A mai korban, amikor a médiának ilyen óriási szerepe van a társadalmi folyamatokra gyakorolt hatásával, valami felelősséget is el kell(ene) várni ezektől a "megmondó-emberektől" .
Nincs még egy szakma, ahol következmények nélkül ekkorát lehet tévedni ... a szándékosságot nem tételezem fel...

neszóljszámnemfájfejem 2022.04.05. 17:06:38

De, jó most ez a sok okoskodó faszkalap. Öcsém! Te is álljál fejre és fossál.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.04.05. 17:23:20

Mivel most sem voltam szavazni, mint már több mint két évtizede, most sem ért semmiféle csalódás., így szomorú sem vagyok. Akkor mennék először, ha ezt valaki felvállalná és ez lehet az a "rés" is:

Párthatalom Nélküli Állam

A politika egy áltudományi ág. Közvélekedésre való apellálás érvelési hiba a fő összetevője. A belőle következő jog sem más mint áltudomány a négyzeten. Mint minden ilyen áltudományos biznisz .... ez is jól jövedelmez a benne fenn lévőknek.

A jövőben visszanézve úgy fogjuk a mai kort tekinteni, mint a modern kémia korszakában visszamenőleg az alkímiát. Valami sötét és buta bugyornak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.05. 19:13:25

Szerencsére a magyar nép zöme nem akar nyitott, nyugati, szivárványos, liberális rendet.

white999 2022.04.05. 21:18:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A nép nagy többség a buzi népszavazás ellen szavazott és olyan rajzokkal amin méltán népszerűsítik az ereszen függeszkedő zsenit és ráadásul szivárvány színnel Szerintem igen nagy számban nincs baja a magyaroknak a kokain mámorban fetrengéssel. ez meg ugye tudjuk, hogy szerintetek a liberális rend.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.05. 21:23:44

@white999:

Ha ez igaz, akkor hogyan nem tudott n yerni a Soros Párt, annak kanadai nemzetiségű muftijával az élen?

Camelotr 2022.04.05. 21:41:46

@Motorogre:

Nyugodtan tételezd fel a szándékosságot. Ez a duma az önkritikáról is csak része a kötelező színjátéknak. A közvélemény kutató legalább annyira kutat, mint amennyire befolyásol(ni akar).

A konkrét szituációban a fideszes alá mérte a pártját, és fölé mérte az ellenzéket, mert azt akarta, hogy a jobberek elmenjenek szavazni és ne bízzák el magukat. Az ellenzéki média ugyan ezt csinálta, csak azért, hogy higgyenek benne a ballerek, hogy van sansz és a győzelem csak egy erőfeszítésre van.

Hazudnak. Befolyásolnak. Nem mérnek. Evvan.

ulpius66 2022.04.05. 23:10:17

A legnagyobb fék-nyúz a közvélemény-kutatási eredmények!

Az se normális aki ezt komolyan veszi....

TÉNYLEG KÉNE MÁR EGY SZAKMAI SZERVEZET, AKI FELÜGYELNÉ A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓKAT!!!!
(köteles legyen archiválni a mérés menetét, az adatokat, stb.... ELLENŐRIZHETŐK LEGYENEK A MÉRT ADATAI!!!!)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.06. 06:42:16

@ulpius66: Itt vagy te mocsok?

"ulpius66
2022.01.24. 13:46:24
Jujjjjjj, de izgi ........

Én már alig várom, hogy feldarabolják ukrajnát!

A legnagyobb részt a Fehéroroszok kapnák, elvégre tőlük vett el legtöbbet Ukrajna, az oroszok megkapnák az egész Donyeck-medencét és a Fekete-tenger melléket, a románok Bukovinát és Moldáviát, a lengyelek Lemberg és környékét (az úgyis évszázadokig lengyel volt.........

Mink magyarok meg Kárpátalját.........

Nagyon várom mán a háborút! "

gigabursch 2022.04.06. 06:45:47

Még meddig siratjatok M(s)Z(m)P-t?

Eleve egy vállalhatatlan bukott porszívó ügynök volt. Ettől mit vartatok?
S mi lehetett várni a nagy Összefosástól?

Eleve vállalhatatlan volt.
Ami legkésőbb az előválasztási cirkuszon már kiviláglott. Ott már az összes szenny kimutatta a foga fehérjét.

gigabursch 2022.04.06. 06:46:32

@Motorogre:
De van!
Meteorológia Szolgálat

Motorogre 2022.04.06. 09:06:43

@gigabursch: Bingó ! Ott a PONT !

(sajnos esetenként az eü is "játékban van " )

Motorogre 2022.04.06. 09:09:22

@Camelotr: @ulpius66: akkor a baj még nagyobb.
Nem csak szakmai kontroll lehetséges, hanem pl. óvadék-elv is szóba jöhet.
A publikálás előtt tegyen le x milliót pl. a Kincstárnál, és a találata arányában kapja (részben) vissza, arányosan. Ha a szakma által elfogadott tűréshatáron belül van, akkor a teljes zseton visszajár.. stb.

Camelotr 2022.04.06. 09:34:46

@Motorogre:

Durván korlátozni a Szólás Szent Szabadságát?!?! Még mit nem! Le a nyomásgyakorlással! Azt hazudunk amit akarunk! Szabadon!!!

:-)

gigabursch 2022.04.06. 09:39:31

@Motorogre:
Bingó!

Ez egy előremutató megoldás!

gigabursch 2022.04.06. 09:40:42

@Camelotr:
Nem korlátozni! Szó sincs róla.
Ez itt garancia, jótállás kérdéskör.

Motorogre 2022.04.07. 19:45:04

@Camelotr: vajon miért van Stephen Leacock érzésem ? De ... .klassz !!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.07. 20:27:39

@TanBá: "Mivel most sem voltam szavazni, mint már több mint két évtizede"

Sajnos vagytok pár millióan.
süti beállítások módosítása