Roubaix

Roubaix

Brüsszeli vétó a közös EU-s hitelfelvétel miatt

2022. december 07. - Sr2021

Mint ismert (aki olvas híreket benzinvadászat közben), Varga Mihály nemmel szavazott a közös hitelfelvételre, amely hitelből az EU Ukrajnát támogatta volna egy éven keresztül. És most teli a sajtó a vétó hírével. Pedig nem történt vétó, és hogy ez nem világos, az a benzin áránál is súlyosabb probléma. Elmagyarázom.

A kifejezést, hogy vétójog, demokratikus rendszerekben szinte csak tévesen lehet használni. A "megtiltás" ui. egy már meghozott döntésre vonatkozó utólagos reakció, mégpedig azoktól független helyről, mint akik a döntést meghozták. (A Római Birodalomban intézményesített vétójogról [intercessio] mindenki kereshet magának olvasnivalót.) Csakhogy a mi esetünkben ilyenről szó sincs: maga a közös döntés nem született meg (Magyarország miatt, kétségtelenül), és amíg nincs közös döntés, addig nincs mit megvétózni.

Mondhatja persze bárki, hogy Magyarország kivételével mindenki egyetértett, tehát mégiscsak vétóról van szó. Az ostobaság e ponton kap drágakövekkel ékes koronát a fejére: nem, az nem politikai döntés, hogy egy nem létező csoport (mindenki, kivéve egyvalaki) egyetért valamiben. Ez pont egy szavazatra van a valamitől, de addig még: semmi.

Az EU olyan politikai állatfaj, hogy a tagországok politikai jogai egyformák (a Galaxis Útikalauzban ki kell majd bővíteni idővel: jobbára egyformák). Ez pedig, fájdalom, azt jelenti, hogy Magyarország joggal nem ért egyet, ha ezt helyesnek látja. Ugyanezt megteheti bármely másik tagország is. Így, mivel közös döntéseket kell hozni (bizonyos esetekben), a döntés akkor születik meg, amikor mindenki bólint. Nem vétóznak, hanem tárgyalnak, míg nem lesz megegyezés. És nem egy letárgyalt megegyezést vétóznak meg valakik utólag.

És ez a másik fontos pont: az EU nem aszerint működik, hogy kinek van igaza (beleértve az általam sokat citált fizikai valóságot is), hanem aszerint, hogy kinek mi az érdeke. Mindegy, hogy ez anyagi vagy politikai (társadalmi, világjobbítási vagy mindezek egyben) jellegű, de érdekek szerint dönt mindenki. Ebbe az igazságot, az erkölcsöt belekeverni egyszerű félreértés.

Végül: miért segítsen az EU Ukrajnának ekkora összeggel? Hát érdekből, bazmeg, érdekből! Azért, hogy az újjáépítéskor majd benyújthassa a számlát, és ne csak az USA jöhessen a dózerekkel meg a betonkeverőkkel, nem beszélve Kínáról és bármely országról, amely üzletet lát ebben. És természetesen politikailag is: Ukrajna nagyjából 3-4 parszek távolságra van az EU-tagságtól, a NATO-tagság pedig reménytelen, bár ez már nem egyértelmű. Ha szeretne a klubhoz tartozni, akkor meg kell tanulnia késsel-villával enni és megfelelő módon részt venni az úri társaság eseményein. A honvédő háború mártírjai nem elegendő alap minderre: meghalni a művelt Nyugat (művelt?) szempontjából bárki hülye meg tud, az EU liberális, aki akar, haljon meg kedve szerint.

Ez a végére elég cinikus lett, de így hagyom. Ukrajnának minden segítség kell, különben már rég nem lenne, Oroszország egyszerűen erősebb nála. És a háború, ezt már nehéz érzékeltetni, megszoktuk: szörnyűség nap nap után. Már fel sem tűnik, hogy esetleg erkölcstelen lehet, amikor videókat nézünk, amint lelő valaki egy helikoptert, amelyben az "ellenség" legénysége ül. Valakiknek a fiai, valakiknek az apái, testvérei, férjei. Az én felfogásomban: Isten germekei. Olyanok, amilyenek, de mégis. Mi is csak ilyenek vagyunk. Senki ne áltassa magát: egy ember halála nyomot hagy a világon, sok emberé annál nagyobbat. És ennek megvan az ára.

És miután vettünk egy nagy levegőt e nagyon mély belegondolás és együttérzésünk kifejezése után, vissza az érdekekre: el tudom képzelni, hogy Magyarország most "visszazsarolja" az EU-t a korábbi csuklóztatásért. Ugyanezt teszi a NATO-tagságról szóló jóváhagyással is (nem mintha az sürgős lenne egyébként). Elmondjuk virágnyelven, hogy nincsenek jó tapasztalataink a közös hitelfelvétel kapcsán, de hiába, nem értik. Hát jó, akkor megértik ezt.

Egy kicsit hadd szidjam az ukránokat is, jó? Mi a francnak kellett levenni a Turul-szobrot Munkácson? Talán a barátság jeleként? Szép gesztusnak tartották? Így szerettek volna bevágódni Magyarországnál? Afféle köszönetnyilvánítás volt? Nincs sok értelme megsértődni ilyesmiken, de aki még hisz a következmények nélküli világban (és vannak ám ilyenek, mesélhetnék), az csalódhat később.

És hogy mindez a jelenség, a vétó emlegetése miért rosszabb még a benzinpániknál is? Azért, mert a benzinpánikot az egyszerű emberek okozták, akik jórészt alig látnak túl a saját önös érdekeiken, a perspektívát legutoljára talán rajzórán említették nekik, hetedikben. De hogy vezető politikusok (és újságírók, elemzők stb.) is ilyen határtalanul ostobák legyenek, az félelmetes, tragikus, elkeserítő.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr6417996778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ozsetan 2022.12.09. 10:00:48

Szokjuk már meg! Manapság a szavaknak nincs állandó jelentése. Felesleges azon rágódni, hogy mit jelent egy tudományos terminológia, mit írtak egy szóról évszázadokon át az értelmező szótárak. Egy szó mostanában rövid ideig mindig azt jelenti, amit a média vagy a politikai kurzus jelentésének tulajdonít. Azután néhány hét vagy hónap után megint mást. Igaz, néha az is előfordulhat, hogy egy szó visszakapja tudományos, történeti jelentését. Amúgy meg kit érdekel, hogy miről van szó! Ismételni, ismételni mindenütt. Azért fizetnek, azt jutalmazzák. Érteni, meg értse mindenki azt, amit érzése, hite szerint érteni akar. A szomorú az, hogy ez lassan már minden szóra igaz. A törvények és a természettudomány alapszavaira is.
süti beállítások módosítása