Roubaix

Roubaix

Ukrajna - Oroszország: Putyin még kihozhatja döntetlenre, sajnos

2022. február 27. - Sr2021

Oroszország ezt a háborút nem nyerheti meg az egész világ ellen. A Nyugat felébredt, és a csip-csup ügyekkel töltött tespedtségét gyorsan lerázta. Csak pénzt és lőszert küldhet, illetve szankcionálhat, ami ennél is több lenne, azt világháborúnak hívják.

Putyin, ez a legjobb tippem, úgy számolta, hogy egy ilyen vidéki országért, mint Ukrajna, senki nem emeli fel a seggét a tévénézős foteljéből a rothadó nyugaton. Ez már múlt idő, másképp történt. Ebbe viszont belebukhat, teljes mértékben, és az orosz birodalmi álmok újra szertefoszlanak, megint évtizedekre, talán most örökre is. Innen nyerni már nem lehet, mert Oroszország hiába nagy, nem birodalom, és a barátai is inkább afféle "vidéki újgazdagok", akiket jobban érdekel a saját "jó megjelenésük", és nem szívesen mutatkoznak vesztesekkel.

Így marad az, hogy akkor kiegyezik döntetlenben, mint a fekete lovag. Csakhogy ez egyféle módon lehetséges csak: világháború árán, amely egyben atomháború lesz.

A szellem hamarosan kiszabadulhat a palackból, és nincs hová mennünk, utolér, megtalál. Szívesen lennék most optimistább, de azt sem gondoltam, hogy Putyin bele mer menni a nyílt háborúba. Most miért ne hihetném, hogy képes lenne atomfegyvert bevetni? Bármilyen jó okot szívesen látok.

És gyűlölöm ezt az egészet. A másik szobában egy kisgyerek alszik, én meg ilyenekről kell, hogy gondolkodjam?

Update

Köszönöm a kommentezőknek a "vigasztalást". Úgy értem, hogy az atomkatasztrófát mintha csak én venném pont olyan komolyan, ahogy hangzik, mindenki más (talán pár kivétellel) irracionálisnak, bekövetkezhetetlennek tartja, hiszen abban Oroszország is elvész. Tiszta szívemből kívánom, hogy bárki másnak legyen igaza, csak nekem ne, kívánom, hogy rosszul ítéljem meg az emberi motivációkat, kívánom, hogy akár orvosi papírom legyen arról, hogy tegnap pánikrohamom volt, amikor a fentieket írtam.

Még egy kiutat látok: rosszul ítéljük meg Putyin "mindenhatóságát". Az én elgondolásom is azon alapul, hogy Putyin teljhatalmú, elmozdíthatatlan, nem kapcsolható ki a döntési rendszerekből, sőt, mint maga mondta, már meghozták a döntéseket, csak az a kérdés, mely döntési ágak "futnak le". Ha ez mégsem így van, mert a fő bizalmi emberek valahogy képesek elszabotálni a legsúlyosabb lépéseket, ha a pénzemberek rájönnek, hogy ez az ember tényleg inkább beszántaná a világot, csak ne szenvedjen vereséget, akkor elfordulhatnak tőle. Ketten közülük már bejelentkeztek háborúellenes üzenettel. Végső soron, Putyin hatalma is a beosztottakon múlik, akiknek parancsol. Az ő józanságuk most megmenthet mindannyiunkat.

Megnyerni a háborút

Magamat ismétlem meg: háborút nem lehet nyerni, itt nincs aranyérem, és nincs második helyezett. És amit e háború esetén kerülni kell, az a győzelmi fanfárok túlhasználata. Mert egy dolog visszaverni a támadókat, de az már nem szükségszerű, ha az ellenfél vezetőjét szimbolikusan egy ló után kössék, és élő Facebook-adásban körbehúzzák mindenhol. Mert Ukrajna megtartása mellett ott van még Oroszország megtartása is: barátnak, nem ellenségnek. Azt sem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a Föld már mindannyiunk lakhelye, ez már nem a középkor, ahol nem is tudtunk egymásról.

Update 2

Zelenszkij Ukrajna azonnali EU-tagságát sürgette. Hát, röviden, na persze. Vagyis: semmiképp. Az EU, hiába próbálja magát másmilyenre sminkelni, lényegében érdekközösség, gazdasági motivációkkal. Ennek részesévé válni úgy lehetséges, hogy bizonyos előfeltételeknek megfelel az aspiráns. Sajna nincs tegnapi képem a técsői (Tjacsiv) Hotel Técső állapotáról, de amikor egyszer ott jártam, az minden volt, csak nem Európa. És itt nem csupán az ordító, "balkáni" állapotokról van szó, hanem a most háttérbe szorult ukrán nemzetiségi politikáról is. Európainak lenni nem egyenlő azzal, hogy miként viszonyulunk Oroszországhoz vagy épp Kínához. És egyre inkább azt gondolom, e gondolat minden előzetes megbélyegzettségével együtt is, hogy Európa sosem az Uralig tartott, hanem nagyjából a mai EU keleti határaiig. Ami attól keletre van, az valami más, hasonlít, de legalább annyira el is tér. A kérdés persze megint csak újabb értékválasztás: akkor most Ukrajna Európa vagy sem? Szerintem egyelőre inkább nem, mint igen. De dolgozni lehet rajta.

A mostani háború lezárására is van hasonlóan okos tervem: ez nem ukrán-orosz "belügy". Emiatt pedig sürgetném az EU "békediktátumát". Sajna az EU vezetése ehhez a feladathoz egyszerűen inkompetens, így nyugodtan írhatok hülyeségeket, képtelenek lennének akár egy fél mondatot is megvalósítani belőle. De a lényeg, hogy az EU-nak deklarálnia kellene, hogy mik az elvárásai mindkét fél felé, illetve ezek elérése esetén mit ad cserébe. Nagyon könnyűnek érezném a megegyezést, ha a "nemzeti büszkeségnek" nevezett, pénzben mindig is nagyon drága valamit ki lehetne iktatni pár hétre, de persze tudom, hogy lehetetlen.

Update 3

Olvasom, hogy Magyarország nem enged át fegyverszállítmányokat Ukrajna felé.

Három lehetséges olvasatát tudom elképzelni, amelyek közül a legnépszerűbb az, hogy Orbán Putyin csatlósa. A második helyre szorul a szimpla gyávaság, ami nem túl érdekes, mind voltunk már gyávák életünkben, szégyelljük magunkat emiatt, még másra fogni sem jó ezt az érzést.

"Téged öllek meg utoljára"

Ha viszont irracionálissá válnak a dolgok, amit rajtam kívül már az egyik általam is olvasott történész is felvetett, akkor annak, hogy ki és mikor pusztul el, van némi jelentősége. Ha engem kérdeznek, nem szeretnék az elsők között lenni, ha nem feltétlenül szükséges, és ezzel lehetünk még így néhányan.

Vagyis, ha a fegyverszállítmányok át nem engedése egy elképzelhetetlen jövőben azt eredményezi, hogy minket a közvetlen (atom)bombahullás elkerül, akkor ez a döntés a legracionálisabb, amit csak meghozni lehetett. Nem én ültem nemrég Putyinnal szemben, de ha csak a halvány esélye is kiolvasható volt a tekintetéből, hogy eljöhet a "minden mindegy", akkor ez ellen mindenre, szinte bármire szükség van. Hogy ez ugyanúgy csak szimpla gyávaság lenne? Tudom, mi az, amiért most azonnal is meghalnék, és tudom, miért nem. Bevallom, Ukrajna nincs az első listában. Vitam et sanguinem non, sed avenam, hogy úgy mondjam.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr2717767444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2022.02.28. 15:30:25

@BOAR: Ja, a remény hal meg utoljára..Viszont ha tényleg annyira makacs lesz az ukrán ellenállás a városköpontokban, idáig is eljuthatunk: youtu.be/vUqVbKlSx0c

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 15:32:26

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"A bábkormány fenntartása is megköveteli az oroszok által elképzelt rend fenntartását, smi a nyugati területeken nem lesz egyszerú."
Miért ne lenne egyszerű? Egy laza államszakadás, nyugat mehet ahova akar - (nem kell senkinek, de ők ebben bíznak)
A kelet meg mint Belorusz.

kunzoo 2022.02.28. 15:33:14

@midnightcoder2:
Hát persze. Elpusztítani a saját piacodat? Nooormális???

kunzoo 2022.02.28. 15:37:33

@CSOKKI MÁLNA:
Putyin 2 napot mondott. Aztán ha ránézel a térképre, alig haladtak valamit előre. Elakadtak az első városoknál. Hogy szállsz meg milliós nagyvárosokat 200 ezer emberrel? Ha nem szállod meg, hogyan mész tovább? Utánpótlási gondok ennyi kis távolság után? Mikor visszavan még a táv tízszerese? Akkor megint menetoszlopba kell rendeződni. Újra rajtuk lehet ütni. A benzinszállítókról nem is beszélve.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.02.28. 15:48:20

@CSOKKI MÁLNA: Mondd! Téged fizetnek az oroszok hogy állandóan nekik drukkolsz? Vagy birca ígért neked egy numerát hálából?

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 15:52:33

@kunzoo:
"Putyin 2 napot mondott."
Kinek? Mikor?

"Aztán ha ránézel a térképre, alig haladtak valamit előre. Elakadtak az első városoknál."
Persze. Vagy esetleg nem akarják porrá lőni őket?

"Hogy szállsz meg milliós nagyvárosokat 200 ezer emberrel?"
200 ezer katonával, páncélos tankokkal? Hát mondjuk mint Budapestet 56ban.

"Ha nem szállod meg, hogyan mész tovább?"
Bekerítés, aztán annyi

"Utánpótlási gondok ennyi kis távolság után? Mikor visszavan még a táv tízszerese? "
Ez is csak az ukrán média híre.

"Akkor megint menetoszlopba kell rendeződni. Újra rajtuk lehet ütni. A benzinszállítókról nem is beszélve."
Sőt. Azt is lehet várni, hogy felgyújtják maguknak, nem?

Baszki, legalább te állj le a vágyaid leírásával, és nézd reálisan a dolgokat. Van egy nagyjából hatszor akkora sereg. A légierőt már tönkreverték, nem céljuk, hogy kő kövön ne maradjon.
Mind szép és jó, hogy mondják az állítólagos ukrán győzelmeket, meg orosz veszteségeket, de láttál olyat, hogy az ukránok mit kaptak eddig?
Szeirnted az jó jel, hogy a börtönökből is kiengednek, hogy harcoljanak? Fegyvert osztanak a lakosságnak? Ezek pozitív jelek?

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 15:56:40

@kunzoo: Nem, tényleg nem a szovjetunió.
Orosz olaj: 10,7 millió hordó naponta. Ukrán?
Orosz gáz- az látja el a világot. Ukrán?
Miben nem kimeríthetetlenek? Acél? Szén?

kunzoo 2022.02.28. 16:05:18

@tiltsál ki te gyökér:
A szénnel nem tudsz csatát nyerni. A ruszkiknak kéne meg vagy 200 ezer ember most. Ami most van, azzal nem lehet összefüggő frontvonalat csinálni, menetből kell támadni és ezeket a menetoszlopokat megtámadják. Baráti területnek hitték, ehelyett ellenséges földön vannak még az oroszajkú vidékeken is. Meg pár nap, és a fáradtság miatt le kellene váltani ezt a sok embert. Hogy váltják le őket? Beragadtak a harcokba, nem tudnak pihenni. Idegkimerültség. Látták jópár társukat élve elégni. Az ukrán, de még az orosz testvérek is harcolnak ellenük.
Könnyen elveszítheti az irányítast fölöttük a vezetés.

CSOKKl MÁLNA 2022.02.28. 16:05:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Bircával rendszeresen összejárunk dugni ha hazamerészkedik. Tavaly náluk nyaraltam, az király volt, egy tíznapos szexmaraton. Sajnos már nem bírja az öreg a tempót.

kunzoo 2022.02.28. 16:08:20

@tiltsál ki te gyökér:
Miert? Az jó jel hogy Csecsenföldről hoznak katonákat? Aztán nehogy őrizetlenül maradjon az a békés csecsenföld.

kunzoo 2022.02.28. 16:09:33

@tiltsál ki te gyökér:
Harkovot épp porrá lövik.
Azt érdemes tudni hogy ott oroszok élnek.

BOAR 2022.02.28. 16:17:39

@tiltsál ki te gyökér: Az orosz utánpótlást egyre messzebb kell szállítani. Az meg, hogy uralják a légteret, kamu. Az nem "uralás" amikor bármelyik fa mögül leküldhetik a milliárdos technikádat egy párezer dolláros rakétával. És sok fa van és sok rakéta.
Meglehetős tudatlanságra vall ahogy lebecsülöd a kézifegyverek(beleértve a rakéták) jelentőségét.
Minél kisebb valami, annál nehezebb ellene védekezni...mert ugye fel is kell deríteni...
A katonai kiképzés nagyon sokmindenre jó de afganisztán példája mutatja, hogy a világ legjobban képzett hadseregei sem mindenhatók, egy boxolót is le lehet csapni egy kocsmai bunyóban ha mögé kerülsz.
Nyilván rommá lehet pusztítani Ukrajnát az orosz szárazföldi haderővel is de milyen áron és miért? Azért, hogy egy elmebeteg diktátornak győztesnek hirdethesse ki magát?

BOAR 2022.02.28. 16:27:44

@CSOKKI MÁLNA: Persze. Bármeddig el lehet jutni. Ki lehet írtani az ukrán népet, mondjuk a bomba nem fogja megkérdezni, melyik etnikumhoz tartoznak az áldozatok.
De az oroszok meg fogják kérdezni...pláne azok, akiknek rokonai éltek a letarolt területeken, meg akik koporsóban kapják vissza a fiaikat, férjeiket, apjukat. El lehet nyomni azt a népet de a lófasznak is van vége, ha megbolondulnak, az pugyin cárevicsnek is gond lesz.
Az oroszok közt ennek a háborúnak nagyjából nulla a támogatottsága. Nem véletlenül tilos beszélni róla, nem véletlenül tilos tüntetni ellene. Most, hogy hirtelen szása nem tud az aliról pótfejet rendelni az análvibrátorához, elgondolkozik a sok kis orosz, hogy mi a fasz történt? Rövidesen nagyon sok kellemetlen kérdésre kell majd válaszolni.

kunzoo 2022.02.28. 16:39:20

@BOAR:
A krím annektálását...értem.
Jófaszjóska népköztársaságok elismerését...értem. hogy bevonulnak oda...azt is értem. Még egy kis határvillongást is megertek ott a környéken. Ha rakétákkal kiüt pár ukrán célpontot, azt is lenyelte volna a világ. De ezt???? Pacifikálni háborúval? Barki nyer, Ukrajna olyan ország lesz ahol egy rendes csűrben van pár Kalasnyikov, a rendesebbjének pár Jevelin, Strela stinger. A pórnépnél RPG. Texas ehhez képest...

BOAR 2022.02.28. 16:44:04

@kunzoo: Mondjuk a csecseneket nem értem. Ennyire feledékenyek?

BOAR 2022.02.28. 16:47:53

Bár nincs jelentősége de érdekes lehet most azoknak az oroszoknak a helyzete, akik szerte a világban "nyaralnak" stb. Oszt reggel a szállásadójuk közölte velük, hogy a svédasztal lerablása előtt jó lenne kipróbálni a kártyákat, tudnak-e még fizetni...
Oszt ők nem a russia todayt nézik a kábeltévén...

kunzoo 2022.02.28. 16:50:28

@BOAR:
Nyilván vannak oroszpártiak is. Csak ha ők eljönnek onnan, akáz újra fellángolhat a harc.

kunzoo 2022.02.28. 16:51:05

@BOAR:
Kifogy az üzemanyag a luxusjachtból...

CSOKKI MÁLNA 2022.02.28. 17:05:40

@BOAR: Ez azért nem írtja ki a teljes ukrán lakosságot. A kijevieknek biztosított a szabad távozás.

BOAR 2022.02.28. 17:16:23

@CSOKKI MÁLNA: Biztosított? Ja, mert putyin megígérte...
Nem jelent semmit, mit hazudik, már nem hisz neki a világ.
Juteszembe, van olyan mocskos, aljas dolog a világon amit ne védenétek be, ha az a parancs?
Bele tudtok nézni a tükörbe reggel?
Nem féltek, hogy egyszer nyilvánosságra kerül, kik vagytok?

alöksz róz 2022.02.28. 17:25:00

@sírjatok: "Ezt a csodás, irónia nélküli brutál kettősmércét azért tanítani kéne :P" - ezt nem lehet.
ezzel születni kell

BOAR 2022.02.28. 17:30:06

@alöksz róz: Embernek is.
Neked ez szemmel láthatóan nem sikerült. Talán majd legközelebb.

alöksz róz 2022.02.28. 17:30:19

@Boldeone2: "A világ akaratègysège most az ellehetetkenítsèk most az orosz tömeggyilkos diktátor" - te milyen állampolgár vagy, boldi?
egyszer már kérdeztem, nem mertél válaszolni

alöksz róz 2022.02.28. 17:45:05

@tiltsál ki te gyökér: "Esküszöm, hogy te a DK vagy Momentum aktivistája vagy, és nyomatod a párt marhaságait ezerrel." - inkább egy másik szervezeté, nem? a dk vagy momentum minek tolná az indiaiaknak a propagandát

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.02.28. 17:47:15

@CSOKKl MÁLNA: Akkor kap nyugdíjas kedvezményt nálam a proktológián ha berepeszted az ánuszát. Ugyanis a Sberbankos kártyája nem fog működni. De fájdalomcsillapítót nem adatok nekik a medikusokkal. Szeretem hallgatni ahogy üvölt a fájdalomtól. :-))

CSOKKl MÁLNA 2022.02.28. 17:55:36

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Megöklöztem, attól se repedt el. Be van az már járatva, lóval is csinálta.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.02.28. 18:18:27

@CSOKKl MÁLNA: Vazelint sem használtok? Nahát csokikám, hogy te milyen szadista vagy! Vagy birca így szereti?

midnightcoder2 2022.02.28. 18:58:48

@kunzoo: "Ukrajna olyan ország lesz ahol egy rendes csűrben van pár Kalasnyikov"

Mondjuk Svájc is ilyen ország.

midnightcoder2 2022.02.28. 19:01:44

@kunzoo: A német proli akkor is megveszi a Coca-Colát és az IPhone-t, ha annyit keres mint a magyar proli. Az is megveszi.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.28. 19:05:21

@Igazamvanvagyigazamvan?: Azért durva, hogy öt nap alatt mennyi szankcióról döntöttek. Szerintem ez Putyint is meglepte.

Ménár Atya 2022.02.28. 19:08:27

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Kissé ,mintha megkéstek volna ezzel.
Már előre fenyegetőzni kellett volna ezekkel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.02.28. 19:15:03

@tiltsál ki te gyökér: most hallom, hogy Kharkiv még mindig nincs orosz kézen. Hogy nem uralják az oroszok a légteret. Hogy kifogyott az üzrmanyag, megálltak a tankok..
harsány kacaj.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.02.28. 19:16:53

@tiltsál ki te gyökér: "Orosz olaj: 10,7 millió hordó naponta"

Jó is az, ha még a saját támadó hadosztályaik sem kapnak belőle...

kunzoo 2022.02.28. 19:17:04

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Azert ezek biztosan ki voltak dolgozva, csak az áment kellett rámondani. Putyin azt hihette hogy a németek majd kifarolnak. A németek agya üzemmódot váltott, lesz új Wehrmacht.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.02.28. 19:21:04

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Putyint már az meglepte, hogy két nap alatt nem térdeltek le.
Az LBC egyik adásában volt egy riport Putyin KGB felettesével, amikor még a németeknél dolgozott. Azt nyilatkozta, Putyin rendkívül határozott, karakán figura volt, de szellemi képességek terén nem tartozott az élmezőnybe.

CSOKKl MÁLNA 2022.02.28. 19:21:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Vazelint? Mint a kezdők?
Ugyanmár, mi profik vagyunk. Jó, ha egy kicsit fáj...

belekotty 2022.02.28. 19:42:15

@CSOKKl MÁLNA: Sokat nyaltad a seggét? Attól barnultál be?

birkamenet 2022.02.28. 19:42:46

@alöksz róz: @CSOKKl MÁLNA:

bulgár birka, téged egypár liberális pon úgy halálra szopat itt, mint Puyin gazdád Vörös hadseregét az ukrán szabadidös honvédö gárda. Csúfos csapásokat mérnek rátok, akárcsak a ruszki gazdátokra!

belekotty 2022.02.28. 19:43:36

@CSOKKl MÁLNA: Kurt úrfi majd ki is fehérít téged. :-D

alöksz róz 2022.02.28. 19:49:20

@birkamenet: na most árultad el magad, sosekúrt úrfi.

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 19:49:24

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"most hallom, hogy Kharkiv még mindig nincs orosz kézen. Hogy nem uralják az oroszok a légteret. Hogy kifogyott az üzrmanyag, megálltak a tankok..
harsány kacaj."
És amennyi eszed van, el is hiszed, az a helyzet.
Egyébként tényleg rohadt sok oka van mostanában kacagni mindenkinek.

"Jó is az, ha még a saját támadó hadosztályaik sem kapnak belőle..."
Persze. Sőt, lehet, hogy a kijevi óvodások is felborítottak tankokat.

birkamenet 2022.02.28. 19:51:13

@CSOKKl MÁLNA:

A gumicsizmás Putyin gazdád úgy belerohant a tasliba, hogy az egész világ azóta is röhög rajta. A háborújának már az elsö napján, pénteken 50%-kal berogyaszotta a Moszkvai töszdét. Ma hétfön már ki se mertek nyitni. Pedig ha a héten nyitva lenne és Putyin elmbetegünk minden nap felezné a tözsdei kapitalizációt, akkor pénteken Soros Gyuri fél rubelért felvásárolná a fél ruszki nemzetgazdaságot.

Szerintem ez a félkegselmü putyin a Soros embere!

alöksz róz 2022.02.28. 19:52:13

eddig még kétséges volt, hogy a matyié a nick vagy a kurt úrfié.
nem hittem hogy ilyet le fogok írni, de ez lehet még a matyinál is betegebb...

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 19:55:21

@kunzoo:
"A szénnel nem tudsz csatát nyerni."
De esetleg nem árt, ha beleteszik a vasba, és akkor van acél, nem?

"A ruszkiknak kéne meg vagy 200 ezer ember most. Ami most van, azzal nem lehet összefüggő frontvonalat csinálni, "
Mert miért is akarnának összefüggő frontvonalat csinálni?

"menetből kell támadni és ezeket a menetoszlopokat megtámadják."
Igen, mert az orosz tank az menetoszlopban nem tud visszalőni.

"Baráti területnek hitték, ehelyett ellenséges földön vannak még az oroszajkú vidékeken is."
Ha annak hitték volna akkor nem lövik szarrá, és nem tankkal mennek, hanem lovaskocsin.

"Meg pár nap, és a fáradtság miatt le kellene váltani ezt a sok embert. Hogy váltják le őket? Beragadtak a harcokba, nem tudnak pihenni. Idegkimerültség. Látták jópár társukat élve elégni. "
Még jó, hogy ez csak az oroszokra vonatkozik, ukrán áldozat még egy darab sem volt.

"Az ukrán, de még az orosz testvérek is harcolnak ellenük."
Igen, ezt nyilván tudják, hogy öt kilométerről ki lő rájuk.

"Könnyen elveszítheti az irányítast fölöttük a vezetés."
Igen. Átállnak az ukránokhoz, és visszafordulnak, elmennek Moszkváig. Szerintem ne hagyd itt abba a vágyálmaidat - rögtön agyonütik Putyint, és szivárványszínűre festik a Kreml-t

birkamenet 2022.02.28. 19:57:10

@tiltsál ki te gyökér:

hehe bulgár birka, putyin gazdád meg lavrov ma egész nap zokogtak a médiába, hogy nem gondolták volna, hogy az egész világ összefog ellenük!

Szegény barmok, ezek tényleg at hitték, hogy a ruszki m uzsikok fogják megszabni, hogy mit tehet a civilizált világ meg mt nem.

Azért ne búslakodjanak, ORBÁN CSICSKÁJUK MINDENBEN TÁMOGATJA PUTYINT, semmi fegyvert, semmi katonát nem enged be Orbanisztánon keresztül az ukrajnai magyarok megvédésére.

Na de hát ezzel a kis magyar bolhafing orbán csicskával putyin semmire se megy, már érzi a vén szaros diktátor, hogy a napjai meg vannak számlálva, a lámpavas egyre közelebb kerül hozzá.
Amint megvan putyin, jöhet orbán csicskája!

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 19:58:18

@birkamenet:
"A gumicsizmás Putyin gazdád úgy belerohant a tasliba, hogy az egész világ azóta is röhög rajta."
Ja, tényleg. A világ csak úgy fetreng a röhögéstől.

"A háborújának már az elsö napján, pénteken 50%-kal berogyaszotta a Moszkvai töszdét. Ma hétfön már ki se mertek nyitni. "
És? Ez mennyiben befolyásol bármit is? Nem megy tovább a tank, ha a Moex leesik?

Pepejoe 2022.02.28. 20:00:09

Putyinék bukni fogják ezt a kocsmai bunyót, komoly arcvesztéssel fog tudni csak kijönni belőle. Talán még az "állásába" is kerülhet, ha megszűnik a háta mögötti támogatás. Hamar mást tesznek a helyébe és mehet önkéntes száműzetésbe.
Nem halad úgy ez a project, mint kéne, mint ahogy eltervezte. Az ukránok legalább olyan csökönyösek mint az összes szláv nép. Ezzel számolni kellett volna, viszont nem lehet mindenkit kinyírni, aki fellép ellenük. (ugye azt mondták, hogy akinél nincs fegyver, aki nem harcol ellenük, azt elengedik) Na de ha x millióan fellépnek, akkor kinyírnának ennyi embert? Az nagyon gáz lenne, messzemenően kizárnák magukat az oroszok a világ dolgaiból és sosem bocsátanák meg nekik, ahogy a németeknek sem. Putyin körül feltűnne valaki, aki golyót repít a fejébe. Vagy "agyvérzést" kap mint Sztálin A tömeg tiltakozása is elsöpörné.
Az biztos, hogy a főnök elcellázta magát, benézte a szitut. Ez kb. Afganisztán neki. Ráadásul a fegyverek és az emberek is ugyanaz a szitu. BTR meg BRDM meg BMP. Úgy látom a képeken. O.k., van a Specnaz, az a pár száz fő, elfogynak majd és ők nem a civilek keresésére vannak ott. És ugyanaz a jellemzően motiválatlan sereg sorozottakkal, tizenhuszonéves taknyokkal, akik még nem is dugtak tán életükben. És ugyanaz az "utánpótlás". Amúgy meg tökmindegy, kinek van igaza a két fél közül. Egyik nép sem a kedvencem onnan. De akkor már inkább az ukránok, bár a körmöm tépik.

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 20:01:15

@birkamenet:
" putyin gazdád meg lavrov ma egész nap zokogtak a médiába, hogy nem gondolták volna, hogy az egész világ összefog ellenük!"
Mutatnád a videőt ahol Putyin zokog?

"Szegény barmok, ezek tényleg at hitték, hogy a ruszki m uzsikok fogják megszabni, hogy mit tehet a civilizált világ meg mt nem."
Eléggé megszabják már vagy 100 éve lassan.

"semmi katonát nem enged be Orbanisztánon keresztül az ukrajnai magyarok megvédésére."
Nagyon helyes. Nem kell, hogy errefele is lőjenek.

"Amint megvan putyin, jöhet orbán csicskája!"
Értjük matyi. Tehát abban látod a jövőt, hogy a demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnököt majd lámpavasra lógatod.

CSOKKl MÁLNA 2022.02.28. 20:04:46

@belekotty: Fingósat játszottunk...aztán jött egy kis csoki is a málnásból...

BOAR 2022.02.28. 20:11:10

@tiltsál ki te gyökér: Hol van itt demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök te nagyonhülye?
2010-ben még talán volt...aztán átírták a játékszabályokat úgy, hogy ezek már nem "demokratikus választások".
A lámpavas stimmel. Neked is. Ha licitálni lehetne rá, ki rúgja ki a sámlit, hát durván elszaladna a végére az összeg...

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 20:15:16

@Pepejoe:
"Nem halad úgy ez a project, mint kéne, mint ahogy eltervezte. Az ukránok legalább olyan csökönyösek mint az összes szláv nép."
Ehhez képest az ukrán kért tűzszünetet, és rohant tárgyalni.

"Ezzel számolni kellett volna, viszont nem lehet mindenkit kinyírni, aki fellép ellenük. (ugye azt mondták, hogy akinél nincs fegyver, aki nem harcol ellenük, azt elengedik) Na de ha x millióan fellépnek, akkor kinyírnának ennyi embert?"
Akinél fegyver van, és katona? Erről szól a háború

"Az nagyon gáz lenne, messzemenően kizárnák magukat az oroszok a világ dolgaiból és sosem bocsátanák meg nekik, ahogy a németeknek sem"
Hmm, mintha a németeknek már el is felejtettek volna mindent.

"Az biztos, hogy a főnök elcellázta magát, benézte a szitut. Ez kb. Afganisztán neki. Ráadásul a fegyverek és az emberek is ugyanaz a szitu. BTR meg BRDM meg BMP. "
Mégis mivel kéne szárazföldi hadműveletet indítani?

Úgy látom a képeken. O.k., van a Specnaz, az a pár száz fő,"
17000
" elfogynak majd és ők nem a civilek keresésére vannak ott. "
Igen, az orosz hadviselés mindig erről szólt, hogy elfogytak.

"És ugyanaz a jellemzően motiválatlan sereg sorozottakkal, tizenhuszonéves taknyokkal, akik még nem is dugtak tán életükben. És ugyanaz az "utánpótlás". "
Miért, az ukránoknál kiképzett veteránok vannak? Mind pornószínész?

"Amúgy meg tökmindegy, kinek van igaza a két fél közül. "
Hát ez így van. Leginkább mindkettőnek van igazsága.

"Egyik nép sem a kedvencem onnan. De akkor már inkább az ukránok, bár a körmöm tépik."
Ez az egész nem arról szól, hogy ki kinek a kedvence.
Attól mert utálják a Putyint, még nem lesz kevesebb katonája, meg kevesebb cucca.

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 20:16:37

@BOAR: "Hol van itt demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök te nagyonhülye?"
Ott fent a karmelitában te genny.

"2010-ben még talán volt...aztán átírták a játékszabályokat úgy, hogy ezek már nem "demokratikus választások".
Jajaja. Amin veszít a fajtád az nem demokratikus.

"A lámpavas stimmel. Neked is. "
Gyere, próbálkozz kisköcsög.

BOAR 2022.02.28. 20:46:33

@tiltsál ki te gyökér: Oszt hol keresselek kiscsávó?
Ja, megvan, orbán seggében. Mióta a retkes kurva anyád kinyomott magából a disznóól mögött a trágyakupócnál, ilyen meleg, otthonos helyre vágytál...a büdös meg nem zavar...

a nagy hohohorgász 2022.02.28. 21:57:05

@Kurt úrfi teutonorclikus vezértroll: Ukrajnát már segíti az imf:()))))))) jöjjenek az unioba megtudjak hogy milyen tuti demokratikus az:)))) majd amikor a 2 klicsko fivér nem akarja leszopni egymást és a helyi dobrevne feljelenti az EU-ban:))))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.28. 22:01:06

@BOAR: baszod ember, megölsz a kommentjeiddel! XD

birkamenet 2022.02.28. 22:40:07

@tiltsál ki te gyökér:

putyon, orbán a két jó barát,
együtt robbantjak fel Európát!

(illiebernyák himnusz)

birkamenet 2022.02.28. 22:53:15

"Döntetlen!"- ordította a világnak a jó hirt Putyin, ahogy éppen alátették a lámpavasnak.

"Ebböl is Putyin jött ki jól!" - írta NERmecsek, nyugdijas fideernyák troll az indexen.

"A lámpavasat is a Soros irányíccsa" - kommentelte vissza Csokkimálna, azaz a bulgár birka 76-ik fikanickje.

"Csúfosan megbuktak a ballibek"- kommentelte vissza magának bulgár birka, amint putyin nyakáról éppen méretet vett a kötél.

"A nigggereket meg az elrpivatizáló komcsikat meg a nemváltó LMBTQ-sokat az óvodából kellett volna lámpavasra húzni, akkor nem jutottunk volna idáig" - morfondírozott magában midnájt kóder amint éppen ráhúzta magának az orbán portrét. Háromszor.

tiltsál ki te gyökér 2022.02.28. 23:38:16

@birkamenet:
És most jól érzed magad? Elmondtad amit akartál, hatezredjére is ideböfögted a szarodat.

HgGina 2022.03.01. 00:38:10

A tervezetthez képest kicsit lassabban, nyögve nyelősen, de az oroszok nyerni fognak. És remélhetően Ukrajna 4-5 résre szétesik. Végre elkezdődhet egész Európában e nemzetiségek anyaországaikhoz csatolása. A vége Portugáliánál és Észak-Írországnál lesz vége. A sors fintora, hogy Galíciánál kezdődik keleten, és nyugaton a másik Galíciánál lesz vége. Pont jó ez így.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.03.01. 00:56:58

@tiltsál ki te gyökér: " Ez mennyiben befolyásol bármit is? Nem megy tovább a tank, ha a Moex leesik?"

Bizony nem, gyökér!
Úgy kell ôket traktorral elvontatni. Láttad az Origo-n?
Te nagyonbuta, mit gondolsz, mivel fizetnek az oroszok, és hogyan? Olajuk az van elég , de valahogy még a tankjaikhoz sem jut el.
Harsány kacaj...igen, rajtad röhögök, gyökér.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.03.01. 01:05:36

@tiltsál ki te gyökér: igen, gyökér, ott a példa, Putyin hogyan értelmezi a testvéri nép fogalmát...irtja a polgári lakosságot. Ha elfoglalja Ukrajnát, már nem sok idő, hogy kenyérrel és sóval várd imádott oroszaidat a határon...
Csak nehogy Putyin azzal kezdje, hogy befenyít...

fkv.118 2022.03.01. 07:01:07

mi az apja fasza nem jó a szaros fórum endzsinnek a hsz-ben?

fkv.118 2022.03.01. 07:04:58

"Most miért ne hihetném, hogy képes lenne atomfegyvert bevetni? Bármilyen jó okot szívesen látok."

Mert GARANTÁLTAN jön a válaszcsapás. Ez a MAD doktrina, Mutually Assured Destruction:
en.wikipedia.org/wiki/Mutual_assured_destruction

Aki elkezdi, annak is reszeltek. Tehát atomot bevetni csak végszükségben lehet, amikor már minden mindegy, magával rántani a pusztulásba a másik felet. Ez azt garantálja, hogy egyik atomhatalmat se lehessen végérvényesen megsemmisíteni. De amíg van vesztenivaló, addig értelme sincs elkezdeni. Ukrajna nem Oroszország utolsó erődje, ahonnan nincs hova hátrálni, nem érdemes letaroltatni miatta teljes Oroszországot Moszkvától Vlagyivosztokig. Ez csak egy újabb afgán, vietnami kaland.

tiltsál ki te gyökér 2022.03.01. 08:42:37

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Úgy kell ôket traktorral elvontatni. Láttad az Origo-n?"
És amilyen buta vagy, te ezt el is hiszed ugye? :D:D:D Istenem, mennyire nagyon ostoba egy jószág vagy.
Na, elmondok akkor neked dolgokat.
1. A tanknak van csöve. Amit a videó elhúztak, annak nincs. Vagy valami rakétaindító, vagy csapatszállító
2. Ezeknek az eszközöknek személyzete is van. Nehezen elhihető, hogy elaludtak, amíg ellopták.
3. Ha ezt a cuccot sebességbe teszed, akkor nem húzza el semmilyen traktor.
Szóval: Ha a tank (nem az, de egy egyszerűbb leírni) azért áll meg, mert nincs benzinje, akkor azért ott van pár felfegyverzett katona. Plusz olyan nincs, hogy egy konvojból csak egynek fogy ki - hogyan? Ugyanúgy haladnak, ugyanazt fogyasztják, az úton végig kéne lennie az egész oszlopnak.
Szóval - ismét szájbaszar téged a realitás, mint oly sokszor szánalmas életed folyamán, de az a tíz másodperces videó, hogy elhúz egy traktor egy tankot az sok minden lehet, csak az nem, hogy kifogyott a gázolaj, és ellopták. Tetszik érteni. Lehet, hogy kilőtték, lehet, hogy megölték a személyzetet, lehet műszaki hiba, lehet nagyon sok minden, de csak a nagyon hülyék hiszik el, a kifogyott a benzin dumát.

" mit gondolsz, mivel fizetnek az oroszok, és hogyan?"
Kinek kell, hogy fizessen az orosz hadsereg?

" Olajuk az van elég , de valahogy még a tankjaikhoz sem jut el."
Mondom, hangoztasd csak a saját sötétségedet bizonyítod vele.

tiltsál ki te gyökér 2022.03.01. 08:51:47

@Igazamvanvagyigazamvan?:
" Putyin hogyan értelmezi a testvéri nép fogalmát...irtja a polgári lakosságot."
Nem, nem irtja, ez hazugság. Természetesen nem várom el, hogy felfogd a különbséget a népirtás és a polgári áldozatok között, egyszerűbb dolgokat sem értesz.

" Ha elfoglalja Ukrajnát, már nem sok idő, hogy kenyérrel és sóval várd imádott oroszaidat a határon...""
Na, most jól figyelj, te fasztarisznya! Az orosz nem akarja elfoglalni azt a romhalmazt, számtalanszor elmondta, hogy mit akar.
DE! Ha igazad lenne, és Ukrajna bedarálása után elindulna nyugat fele -
1. Én mennék a határra védeni az országot. Te biztos nem, mert a hozzád hasonló patkányok olyankor elrohannak.
2. Közben kurvára reménykednék, és imádkoznék, hogy Orbán eléggé fényesre nyalta és nyalja az orosz seggét, és eléggé sok szép emlék fűzi őket egymáshoz, ahhoz, hogy az orosz mondjuk Romániába vagy Szlovákiába menjen, és ne minket gyilkoljon halomra. Bármibe lefogadom, hogy eközben te kurva okos dolgokat írnál kommentbe valami menekülttábor ingyenes wifijén.

fkv.118 2022.03.01. 10:02:00

@tiltsál ki te gyökér: Románia IS kell neki, meg Magyarország IS, és legfőképp Lengyelország IS.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.03.01. 10:56:14

@tiltsál ki te gyökér: "
" mit gondolsz, mivel fizetnek az oroszok, és hogyan?"
Kinek kell, hogy fizessen az orosz hadsereg"

Nagyon tudatlan vagy, gyökèr!
Az orosz hadsereg japán, kínai, amerikai, stb alkatrészeket használ.

Már látom, képtelen vagy felfogni: nem egyetlen eszközt vontattak el traktorral.
Igazad van, az Origo hazudik.
Meg mindenki màs. Csak neked vannak korrekt információid.
Kicsit húlye is vagy, gyökér.

BOAR 2022.03.01. 10:56:52

@tiltsál ki te gyökér: Nem mennél te sehová a határt védeni te féreg, a vezéred parancsára virágcsokorral várnád az orosz katonákat meg egy csöbör vazelinnel...
A határt amúgy sem az ilyen nyálas kis buziknak kell védeni mint, egyenlőre még NATO tagország vagyunk, amíg ki nem basznak bennünket a gazdád hathatós közreműködésével.
Úgyhogy búj csak vissza a narkós kurva anyádba de előbb gondoskodj róla, legyen wifi a tetves picsájában, hogy onnan is tudd nyomatni az oroszbarát propagandát...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.03.01. 10:57:03

@tiltsál ki te gyökér: ne izgulj, nem kell harcolnod az orosz ellen, önként csatlakozunk.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.03.01. 10:58:20

@tiltsál ki te gyökér: a bulgàr határt védenéd, vagy a magyart?
Mert Bulgária keményen beleállt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.03.01. 11:01:08

@tiltsál ki te gyökér: azért azt képzeld el, amint a szláv testvériség jegyében a szerbek, románok, oroszok, szlovákok békefenntartó erőket küldenek Magyarországra...egyszerre öt felé szaladnál.

tiltsál ki te gyökér 2022.03.01. 11:56:54

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"Az orosz hadsereg japán, kínai, amerikai, stb alkatrészeket használ."
Hát persze. Végül is nyilván egy ország az ellenségtől vásárol katonai felszereléseket - ez így logikus. Orvos látott már?

"Már látom, képtelen vagy felfogni: nem egyetlen eszközt vontattak el traktorral."
Igen bazmeg. Minden eszközt traktorral vonatattak el. A Kiev felé vonuló hadoszlopot is biztos tolják. Álmodj tovább seggfej.

"Igazad van, az Origo hazudik. Meg mindenki màs."
Igen, a háború már csak ilyen. Mindenki beszél összevissza, dezinformál. Ez gondolom téged meglep, ezért hiszed el, hogy az orosz támadóéknek elfogy a benzinje, hogy szakadt gyerekek alkotják

"Csak neked vannak korrekt információid."
EGY DARAB PLUSZ INFORMÁCIÓM NINCS, MINT NEKED. Sőt, nem is mondtam semmi pluszt. Baromi egyszerű - aki minimálisan is képben van, van némi agya, az látja a teljesen blőd marhaságokat - mint ellopták a tankot amiben nincs üzemanyag. Nem igaz. Ilyen nincs. Érted?

BOAR 2022.03.01. 11:59:56

@tiltsál ki te gyökér: Fel tudod fogni a különbséget a "felszerelés" és az "alkatrész" között?
Ezekszerint nem...
Hajrá, jókat röhögünk rajta, mekkora egy tudatlan, primitív barom vagy :-)
Száz éve téged simán befogtak volna a szekér elé...

tiltsál ki te gyökér 2022.03.01. 12:11:22

@BOAR:
Annyira vicces a mocskosszájú gyűlölködésed.
Én már feküdtem anno a határon teljes készültségben. Te meg basztad otthon anyád.

De te is tépd csak a pofád, hogy mit kéne csinálni, hálisten a magadfajta idióták nincsenek döntésközelben.

BOAR 2022.03.01. 12:34:14

@tiltsál ki te gyökér: Aztán ki alatt feküdtél nyuszifiú?
Nagyon fájt? Vagy inkább élvezted?

BOAR 2022.03.01. 12:39:05

@tiltsál ki te gyökér: Ja, és persze tévedsz...nem az én anyámat basztam...hanem a tiedet... :-)

tiltsál ki te gyökér 2022.03.01. 16:51:33

@BOAR: Azon kívül, hogy anyázol nagyon bátran egy billentyűzet mögül, van még bármi érdemi hozzászólásod, kisköcsög?

BOAR 2022.03.01. 19:05:27

@tiltsál ki te gyökér: Nagyon szívesen elküldelek a narkós kurva anyádba face to face is...
Amúgy meg a tapasztalat szerint olyan hozzászólás amit a degenerált agyaddal értelmezni vagy képes, nagyjából az Ablakzsiráf szintjén kell, hogy íródjon.
Amúgy se játszd az eszed, mindenki tudja rólatok, nem azért kapjátok a júdáspénzt, hogy érdemi vitát folytassatok...nem is menne ennyi gógyival...
Esetedben a fejlövés max hidrodinamikus sokkot okozhatna, az agyvelő sérülés kizárt.

BOAR 2022.03.01. 19:16:44

@tiltsál ki te gyökér: Csak hogy tanulj, olvasd ezt el te csököttagyú, erről pofáztam neked tegnap:
www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/arab-katonai-kikepzes-ukran-hadsereg-oroszorszag-haboru.747191.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
Változnak az idők és az új harcmodort tanulni kell. A ruszkiknak is.

tiltsál ki te gyökér 2022.03.01. 19:33:40

@BOAR: "Nagyon szívesen elküldelek a narkós kurva anyádba face to face is..."
Ó dehogy. Annak lennének következményei, azt pedig te nem szeretnéd.

Mondd már el te kis fasz, hogy miért is utálsz annyira engem? Mi rosszat mondtam?
NEM mondtam semmi újat, csak a vágyálmaitokat tettem kicsit helyre. Ezek a tények. Amíg a kis pajtásaiddal arról álmodoztok, hogy kifogyott tankokat lopnak traktorral, addig a realitás az, hogy úgy néz ki, hogy eltörlik a Föld színéről fél Kievet ma este.
Ez nem annak a kérdése, hogy drukkolsz-e valaminek, ezek tények.
Tök jó, hogy teli szájjal faljátok az ukrán propagandát mondjuk "az ukrán fővárosban harcol „Kijev kísértete”, egy harcos, akik állítólag a háború első napján modernt kézi légelhárító rakétáival hat orosz repülőgépet lőtt le egymaga."
Az első nap, hat gépet, mi? :D Aztán megsimogatta a kutyát, csókot lehelt egy kislány arcára, és mondott egy frappáns egysorost, ugye?

Szóval az nem baj, hogy te, meg a hülye pajtásaid ezeket elhiszitek. Jó messze vagytok, a billentyűzet mögött, senkit nem érdekel.
A baj ott kezdődik amikor Oleg is elhiszi, aztán majd nekiáll a kispuskájával hadoszlopot lőni. Meg nem húz el a francba a civil a félig bekerített fővárosból, mert meg van győződve, hogy egy inkompetens gyülevész banda nem okozni. Aztán amikor őket is szájbaveri a realitás, akkor jön a sírás-rívás.

Egy példa:
Ott a videó, index címlap, hogy fegyvertelen civilek megállítottak egy hadoszlopot. Nézd meg, nyugodtan. Aztán amilyen hülye vagy ebből arra a következtetésre fogsz jutni, hogy az orosz hadsereget puszta kézzel vissza lehet fordítani. Aztán itt fogod ugatni a szép stílusodban. Ami megint mondom, nem baj, a kutyát nem érdekli egy ilyen korcsnak a pofázása. A baj ott lesz, amikor majd minden ukrán civil azt fogja gondolni, hogy csak oda kell állni, aztán elfut az orosz. Csak rohadt messze áll ez a valóságtól. Nem megállították, hanem ki volt adva a parancs, hogy kíméljék a civileket. Pont. A következő alkalommal meg nem lesz ilyen kiadva, aztán átmegy a hadoszlop a tiltakozókon.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.01. 23:01:54

@tiltsál ki te gyökér: A valóság végül mindig rájuk vigyorog..Ilyenkor néhány másodpercig hülyén bámulnak maguk elé, de aztán ugyanott folytatják, ahol abbahagyták..

BOAR 2022.03.02. 10:30:12

@CSOKKI MÁLNA: Aztán mit nevezel "valóságnak" te kretén?
Ami reggel jön a napiparancsban?

BOAR 2022.03.02. 11:10:32

@tiltsál ki te gyökér: Következmények?
Ja. Fel kellene fedni az inkognitódat, meg kellene mutatni, milyen egy fidesztroll/putyincsicska bérkommentelő aki a világ legmocskosabb dolgait is bevédi ha utasítást kap rá.
De ehhez nincs bátorságod, csak a neten fenyegetőzöl meg fényezed magad, hogy mekkora májer vagy.
Attól, hogy mellébeszélsz, hogy szándékosan eltúlzod, elferdíted a tényeket, azok még tények maradnak.
A harckocsis hadviselés kora lejárt. El lehet velük pusztítani bármit de a felperzselt föld a támadónak sem érdeke. Ezenkívül a precíziós fegyverek korában nagyon sebezhetőek, egy drága és nehéz koporsó mindegyik. Egy töredékébe kerülő eszközzel egy gyalogos a pokolra küldheti a tankot legénységestől.
Nem véletlenül linkeltem be a cikket, hátha világosság gyúl a sötét agyadban de nyilván el sem olvastad, ha netán belenéztél, akkor sem fogtad fel.
A harcosok új generációját nevelték ki az elmúlt évek konfliktusai, újfajta fegyverekkel és harcmodorral. Ez ellen a nagy, hagyományos hadseregeknek is meg kell tanulni küzdeni. Arra van potenciálja az oroszoknak, hogy a puszta földig lerombolják Ukrajnát, likvidálják a teljes lakosságot de ez nem lehet cél, ezt "otthon" sem tudnák "eladni". Enélkül viszont nehéz győzni.
A drónokat, amikkel sok kárt lehet tenni az orosz haderőben, a föld másik oldaláról is irányíthatják. És ott nem kell az ellenség szemébe nézni, olyan, mint egy videojáték, nem a kezelő szedi össze utána a hullákat.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.02. 12:27:16

@BOAR: Például azt, hogy az oroszok sorra zárják körbe az ukrán nagyvárosokat balfaszka..

BOAR 2022.03.02. 16:13:07

@CSOKKI MÁLNA: Oszt el is olvastad amit belinkeltél, te fasz?
"Egy új korszak köszönt be
Mint ahogy arra már több elemző is felhívta a figyelmet, a drónok elterjedésével a fegyveres erőknél elérkezett a hadviselés új korszaka.

Francis Fukuyama amerikai történész is azon a véleményen van, hogy a viszonylag olcsón előállítható, kis testű, mozgékony és gyorsan telepíthető drónok felemelkedésével idejétmúlttá váltak a páncélosok.

Fukuyama írásában rámutatott arra is, hogy Törökország ugyancsak Szíriában tesztelte le azt, hogyan lehet drónokkal sikereket elérni. Tavaly márciusban ugyanis az orosz fegyveres erők támogatását élvező szíriai kormányerők offenzívát indítottak a felkelők, s közvetve Törökország ellenőrizte Idlíb tartomány ellen, melyet a török drónok bevetésével vertek vissza, több száz ellenséges páncélost iktattak ki emberveszteség nélkül.

Az amerikai író szerint a drónok elterjedése nemcsak a nagyhatalmi geopolitikai játszmákat írja át, de azt is, hogyan vívják a jövő háborúit. Meglehet, hogy a 2003-as iraki háború volt az utolsó, melyet tanksereggel vívtak. A jövő immár a drónseregeké. "

A ruszkik nagyon frenkiznek az állami propagandatelevízióban a drónjaikkal, de mégsem nagyon hallani, hogy azokkal harcolnának Ukrajnában.
Talán, mert
-kevés van belőle
-nem tudják pótolni, a gyártásukhoz olyan mikroelektronikai alkatrészek kellenének amiket importból szereznek be
-vagy mégsem annyira hűdejók pl. a barát/ellenség megkülönböztetésben aztán visszanyal a fagyi.
Vagy csak még nem kezdték el, reméljük, sose derül ki.
De a drón csak az egyik, igaz, a legkényelmesebb megoldás. A vállról indítható tankelhárító rakéták is giroszt csinálnak a személyzetből...oszt annyira nem személyes ügy az orosz katonáknak ez a háború, hogy meg is haljanak érte...
Nyilván vannak olyan hadműveletek, amikor kellenek a harckocsik, de a városi harcokra egyre kevésbé alkalmasak, a szállításuk során sebezhetőek, lábon mozgatni őket nagy távolságra meg lassú, többek között az utánpótlás miatt. Ha bele tudják kényszeríteni az ellenfelet egy tankcsatába, akkor biztos kijönnek a különbségek de ezt az ellenfél is tudja és nem bocsátkozik ilyenbe.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.02. 16:25:00

@BOAR: Francis Fukuyama a hadászati zseni..hehe. Egyébként is a politikai jóslata is befuccsolt. A Huntington-Fukuyama vitát bizony az utóbbi elvesztette, és Huntingtonnak lett igaza. Az ezredforduló óta kb. az zajlik, amit ő jósolt.
Hiába vergődsz te balfasz a drónok ellen is lehet védekezni, nem mindenható csodafegyverek, ahogy megpróbáljátok beállítani. Csak a Telexen meg a 444-en nem látsz olyat, hogy egy Ukrán drón kifingik..Libernyák alternatív valóságuniverzum..:)

tiltsál ki te gyökér 2022.03.02. 18:33:26

@BOAR:
" Következmények?
Ja. Fel kellene fedni az inkognitódat, meg kellene mutatni, milyen egy fidesztroll/putyincsicska bérkommentelő aki a világ legmocskosabb dolgait is bevédi ha utasítást kap rá."
Na, hajrá. Írj privátot, esküszöm randizhatunk.

"De ehhez nincs bátorságod, csak a neten fenyegetőzöl meg fényezed magad, hogy mekkora májer vagy."
Te fenyegetőztél eddig, kisgyerek.

"Attól, hogy mellébeszélsz, hogy szándékosan eltúlzod, elferdíted a tényeket, azok még tények maradnak."
Melyik tényt ferdítettem el? Te meg a pajtásaid vannak az álomvilágban, azt várjátok, hogy az offenzíva megáll ha csúnyán néztek.

"A harckocsis hadviselés kora lejárt. "
Ja. Ezért fejleszt mindenki.
.Te meg távolról sem értesz hozzá.

"Arra van potenciálja az oroszoknak, hogy a puszta földig lerombolják Ukrajnát, likvidálják a teljes lakosságot de ez nem lehet cél, ezt "otthon" sem tudnák "eladni". Enélkül viszont nehéz győzni."
Nofene. Amikor meg én mondom, akkor tényeket ferdítek, ugye?
Na, lássuk, mit is javasolsz, meg a teljes ukrán propaganda. A lakosság álljon ellen. Továbbra is érvényes, hogy senkit nem érdekel hogy te miben hiszel, te lehetsz és vagy is hülye alanyi jogon. A baj megint ott kezdődik amikor majd Jura a 17 éves ukrán nekiáll ellenállni.
De ez azt fogja eredményezni, hogy halomra fogja lőni őt is meg a várost is az orosz.

"A drónokat, amikkel sok kárt lehet tenni az orosz haderőben, a föld másik oldaláról is irányíthatják"
Tudtommal az ukrán hadseregnek a konfliktus elején volt nyolc darab. - Lehet, hogy téves az infó, de ezzel nem nyernek háborút.

. "És ott nem kell az ellenség szemébe nézni, olyan, mint egy videojáték, nem a kezelő szedi össze utána a hullákat."
Egy rakátatámadásnál sem. Sőt utcai harc után sem a katona szedi össze.

apro_marosan_petergabor 2022.03.04. 11:43:58

Sokan itt elvesznek a részletekben.
Nézzünk tartalomelemzést. A WW2-ben a brit felderítés statisztikázta a német lapokat, számolták, hányszor fordul elő benne a "tengeralattjáró" szó. Mikor csökken tudható volt, hatékony lett a brit tengeralattjáró elhárítás. A baloldali sajtót figyelve csökken az ukrajnai háorúval, hadieseményekkel, stb. foglalkozó cikkek száma, ebből azt gondolom, nem állnak jól az ukránok.
Hogy meddig tart még? Ez nehezebb kérdés. Ha 1 hét múlva Kiev nem kapitulál, szaporodnak a nehézségei Putinnak odahaza. Ha néhány héten belül végez, nyert,s elindul a konszolidáció.
De. Látni azt is, hogy a nyugat (az USA irányít) mindent elkövet, nehogy NATO ügy legyen a dologból! Ha valaki kapkod, egyből a kezére ütnek - lásd lengyel repterekről indított ajándék adászgépek, ukrajnai légtérzárlat, s hasonló hagymázas európai felsővezetői ötletek...
Mit akarelérni P? Ukrajnai fegyerletételt, demilitarizálást, no meg összefüggő orosz tengerpartot nagyjából Odesszáig, "független" orosz köztársaságokkal az orosz határig.
Ebben nem gyors menetrendnél az ukránok, lassúnál az USA fog dönteni. Ha makacsok, hosszú ideig hidegháború lesz, abba belerokkanhatnak az oroszok, de az EU is, ezért az EU a kiegyezés irányába tolja majd a dolgokat (ha lassan megjön az esze) - kérdés az mikor lesz?
Mindenesetre a hadipar jól jár...

apro_marosan_petergabor 2022.03.26. 10:04:42

Az USA egyre "ügyesebb". Proxy háborúit nem csak idegenekkel (jelenleg az EU.val) vívatja meg, de velük is finanszíroztatja.
Saját költségei pedig megtérülnek az "ügyes" gazdasági húzásokból,
nevezhetjük őket szankcióknak is.
Lezáratja az Északi Áramlat II-t (meg se nyitották), exporttilalomra, gáz, olaj import visszafogásra kényszeríti az EU-t.
Helyette palagázt vásárolunk (LNG), no meg amerikai fegyvereket.
Nagyon sokba kerül ez nekünk, s még többe fog.
Ideje hogy az EU felébredjen - mi szerencsére még eszünknél vagyunk, és amíg ez a kormány van, ez így is marad.

apro_marosan_petergabor 2022.03.26. 13:49:46

@pityu41: Sok zöldéget hoztál össze megint.
A kárpátaljai menekültek nem akarnak ukrán katonák lenni, sem bombát nem szeretnének a nyakukba. Ne legyél a helyükbe. Másrészt vagy mafgyarok, vagy európaiak, keresztények, munkához vannak szokva. A koptok keresztények, a venezuelaiak is - valami közösnek kell lenni, különben nem it a helyük, hanem mondjuk Szaudi Arábiában, stb.
Mohamedán bevándorlókra nncsen szükségünk, voltak itt 150 évig, az már elég volt. Untig.
süti beállítások módosítása