Roubaix

Roubaix

A közösségi platformok és a demokrácia viszonya

"Tulajdonképpen élőben valósul meg ezeken a platformokon a demokrácia."

2021. március 18. - Sr2021

Most olvasom, hogy felébredt néhány politikus, és okosakat mondott egy videokonferencián.

Az alcímben szereplő idézet is itt hangzott el: mivel a közösségi oldalak a társadalmi viták platformjaivá váltak, ezért "tulajdonképpen élőben valósul meg ezeken a platformokon a demokrácia".

Hát, persze, Móricka. Az ellenérvem borzasztóan, naivan egyszerű: anyám, aki idősként is gyakorlottabb a Fb-n, mint én, simán letiltotta néhány közös ismerősünket (aki még annyira sem ismerné ezt: akit letiltanak, az nagyjából megszűnik a letiltó személy számára), akikről tudván tudom, hogy az ő politikai véleményével általában ellentétes álláspontot képviselnek. És itt is a vége a Fb-demokráciának. Mert ez egyrészt nem demokrácia, ha valakit kizárunk, másrészt így nem a demokrácia, hanem a cenzúra valósul meg élőben.

Akit letiltunk, az nem tudja később elmagyarázni, hogy mit és hogyan értett, megszűnik a párbeszéd lehetősége is. Természetesen egy zaklató esetén ez érthető igény, és mégis, itt értünk a lényeghez, amit mondandó vagyok.

Akinek a kezébe adjuk a "Letiltom" gombot (ez a gomb immár jelenti a közösségi médiát és az írott/online sajtót is), az előbb-utóbb, okkal-joggal vagy anélkül, de használni fogja. Ő lesz a sajtó, a vélemény, a demokrácia szabadságának az őrzője, természetesen azon a szinten, ahol ez megtörténik.

Quis custodiet ipsos custodes?

 

A fenti sort nem fordítom le, aki tudja, már érti, akit érdekel, rákeres. Mert azt hiszem, vallom, gondolom, tudom, hogy a demokrácia, a sajtó szabadsága, az egyén szabadsága, a diktatúrák léte (nemléte) vagy az autokratikus rendszerek felnövekedése azon múlik, hogy nevelünk-oktatunk-képzünk-e önálló, tudatos és a lehetőségekhez képest minél műveltebb embereket, polgárokat. Ha igen, akkor a demokrácia mindig is működni fog, a sajtó mindig is szabad lesz, és a társadalmunk emberi társadalom marad.

Ha pedig nem vagy csak keveseket, akkor az "elit" csupán néhány silány, jobb esetben középszerű kiválasztottat jelent majd ("Lőrinc, ízlett a rák?"), a politika (látjuk jeleit) hatalmi kérdéssé fajul el, és semmit sem érő alakok jelennek meg olyan pozíciókban, amelyek betöltésére sosem válnak alkalmassá. A társadalmi kérdésekben szerepet kapnak (majd maguk is kérnek) a multicégek (nem csak a közösségi média fejlesztőcégei), és a körforgás, amint tudjuk, elveszíti emberközpontúságát.

Mit is akarok tehát mondani? Hogy a legfontosabb: úgy felnevelni és kitanítani az embert, hogy amikor József Attila Levegőt! c. versét olvassa, értse is azt. Ha megnézi a La Mancha lovagját, a Bosszúállók: Végjátékot vagy elolvassa A Pál utcai fiúkat, akkor tudja, érezze, hogy mind ugyanarról szól: az ember végső célja akkor valódi, ha kívül esik önmagán.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr1216468758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sr2021 2021.03.19. 06:59:31

@MAXVAL birсaman közíró: Ha arra gondolsz, hogy a floodolókat és a személyeskedő módon gyalázkodókat eddig azonnal kivágtam innen, és eztán is ki fogom (kommentek törlése + örök kitiltás, hogy ne legyen tévedés), azt kell hozzátennem, hogy vállaltan, bár néha pirulok azért emiatt, de elitista és kultúrsznob vagyok.
Elitista annyiban, hogy szomorú, néha keserves tapasztalatom, hogy a világ a jó értelemben vett elit nélkül a Mad Max sivatagában végezné, kultúrsznob pedig annyiban, hogy mindig is és eztán is, többre tartom a kultúránk emberekkel foglalkozó részét (a képzőművészetet, irodalmat, zenét, filozófiát, vallást stb.), mint a technológiai "kultúrát".
És aki a technológiát (bármihez hozzászólhatok) csak arra képes használni, hogy "lerombolja mások homokvárait", és ne hagyja békésen homokozni a többieket a kis homokozóikban, az menjen innen, mert amit tesz, az nem a szólásszabadság vagy a demokrácia kereteibe ütközik (ha lenne lájk/diszlájk gomb, azt felőlem nyomkodhatná kedvére, nem érdekel), hanem a társadalmi működésünket fenntartó egyéb szabályokba (aki erőszakosan kommentel, attól vajon joggal várhatjuk-e, hogy egyszer a buszvezető kezéből kapja ki a kormányt, mert ő jobban tudja?).
Hát, ez van.

2021.03.19. 07:12:35

@Sr2021: a "gyalázkodók" letiltásával bizony cenzor vagy, ugyanolyan cenzor, mint bárki más. Hiszen a véleménye miatt tiltasz le valakit. Esetleg olyan önkényes elvek miatt, mint, hogy kijelöltél pár szót, amelynek használata miatt tiltasz le valakit. Ez a legutolsó divatdiktátoros cenzorkodás. Ugyanolyan, mint azért kitiltani valakit az iskolából, mert farmert hord. Szánalmas dolog, amikor egy csomó bloggernek mindig csak mások cenzorkodása fáj, miközben a legutolsó diktátor cenzorok.

2021.03.19. 07:18:38

@Sr2021: "szépen" "megmagyarázod", hogy miért te vagy az egyetlen "igaz" diktátor. Sznob vagy te, a "kultúr" jelző nélkül. Kultúra, az nincs benned. Rombolsz, kikapod a buszvezető kezéből a kormányt, nem hagysz másokat "homokozni". Pontosan azt csinálod, amit leírtál, mint utálatos dolgot.

2021.03.19. 07:38:10

@Sr2021: mások "gyalázása" a társadalom nagyon fontos része. A társadalom ezzel kommunikálja másoknak az erkölcsi normáikat. Enélkül a társadalom Mad Max szintű anarchiába esne, ahol természetesen ugyanúgy léteznek hadurak, akik gyalázhatnak bárkit, és ugyanolyan kis diktátorok, mint te a saját kis blogodon.

törppicur 2021.03.19. 08:34:57

A letiltom funkció szerintem bizinyos kultúrszint alatt még kívánatos is. Ugyanígy elfogadhatónak tartom az idióták (pl floodolás) esetén is. Meg azt is elfogadhatónak tartom, ha valaki a saját felületén meghatároz ELŐRE bizonyos szabályokat, elvárást és megfaragja az abba bele nem illőket.
De NEM elfogadható, ha utólagosan agy szabadnak deklarált közösségre, arckönyvre rátolnak egy szájkosarat

midnight coder 2021.03.19. 09:00:43

@andras_1: "mások "gyalázása" a társadalom nagyon fontos része. A társadalom ezzel kommunikálja másoknak az erkölcsi normáikat."

Akkor ezek szerint te is úgy gondolod, hogy a gyûlöletbeszéd tiltása a szólásszabadság korlátozása, és mélyen antiliberális ? Amúgy egyébként ez igaz is, és nem is. Egyrészt az, hogy valaki felszólít egy-egy népcsoport kiirtására, vagy a kommunikáció kimerül egymás felmenõinek a szexuális élete kitárgyalásában, az kimondottan irtandó. Az viszont, hogy valaki kimondhatja hogy valakinek nincs igaza, illetve akár azt is, hogy ez vagy az a csoport ezért vagy azért problémás, bizony a demokrácia szempontjából létfontosságú. És ezért vagy te roppant módon káros a kis scripteddel, mert épp ezt a kommunikációt zavarod napi szinten, ha olyan irányba fordulnak a dolgok ami neked nem tetszik. És bizony, ez is a cenzúra egy formája.

CégvezetőX · http://cegvezetox.blog.hu 2021.03.19. 09:15:53

Végigolvastam a Telex cikket amiből kiindúlt a blogbejegyzés.

Jó látni, hogy minden politikai oldalt végülis az zavar, hogy más is elmondhatja a véleményét. :)És természetesen az fakenews. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.19. 10:22:56

@Sr2021:

A flúdolás szimpla rombolás, nem gond a tiltása.

A személyeskedés viszont egy érvelés típus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.19. 10:23:50

@andras_1:

Mivel a te cálod csak a rombolás, így ate letiltásod szimpla köztisztasági művelet.

HaD 2021.03.19. 10:26:01

Totálisan egyetértek a következtetéssel:)....de maga a téma amire felhívja a figyelmet is abszolut idöszerü!!!!

HaD 2021.03.19. 10:30:37

andrás 1 névvel egy másik cikket(és hasonló technikával más névvel ugyanígy járnak el ha valami kezd kínos lenni) ellehetlenített az agitprop osztály ....ebböl is látszik hogy érzékeny a téma:):)...ez pedig az obstrukciós trükk a kurmányunktól...

birka menet 2021.03.19. 11:16:37

@MAXVAL birсaman közíró: Mivel a te cálod csak a rombolás, "

Dehogy rombol a Matyi, elenkezőleg, titeket kripto orbán hívőket reklámoz. Van olyan nap, hogy 5 ezerszer történenik rátok való hivatkozás, ennyi idézettséggel egyensen phd-s címeresek vagytok!

Napi 5 ezerszer reklámoz titeket, napi 5 ezerszer csak veletek van tele az internetes tér, ha ez nem világhírnév, akkor semmi!
Na persze az egyik másik kérdés, hogy kinek kell egy ilyen világhírnév??

]{udarauszkasz 2021.03.19. 12:19:28

@andras_1: andriska, a floodolasaiddal azert eleg sok embernel kiverted a biztit, annak ellenere, hogy en nem vagyok Orban hivo.
Ha mondjuk valamit 1(azaz egy!) hozzaszolasban is le tudnal irni, akkor talan elolvasnak, amit irsz, de a floodolassal semmire se mesz.
Azt mondjuk nem ertem, hogy a rencergizdak mit csinalnak ilyenkor, sakkoznak?

Sr2021 2021.03.19. 14:20:22

@andras_1: "a "gyalázkodók" letiltásával bizony cenzor vagy, ugyanolyan cenzor, mint bárki más. Hiszen a véleménye miatt tiltasz le valakit."
Azt hiszem, az nem vélemény, amikor valaki olyasmit kommentel (nem konkrét példa, hanem én hozom példaként), hogy "ti meg mind dögöljetek meg". Ha ezt sem moderálhatom ki, akkor tényleg semmit.
Másrészt, az érved azon a kacsalábon forog, hogy minden vélemény egyenlő, végső soron relatív, ha jó irányból nézzük, értelmes és releváns is (csak olyan hülyék vagyunk, hogy képtelenek vagyunk erre, ugyebár).
Nos, röviden (és egyszer majd hosszabban is, posztban, ha érdekel): nem. Nem egyenlő (és nem egyforma sem, bár az világos) minden vélemény. Ha ui. egyenlőek lennének, akkor egyenlővé válna igazság és hazugság, jó és rossz, és végül minden értelmét vesztené.
Ha azt a képtelenséget állítanád mégis, hogy "mivel nem tudjuk, mi az igaz vagy mi a jó, ezért minden véleményt egyenlőként kell kezelnünk", visszakérdeznék, hogy mi az igazságértéke ezen (feltételezett) állításodnak. Ha ui. igaz, akkor vannak igazságtartalommal bíró hozzászólások (és van elvi lehetőségünk is a hazugságok eltávolítására), ha pedig hamis, akkor nincs mit kezdeni vele.
Szóval, moderálok továbbra is, mert az igazság feltétlen voltát (hozzávevén a jó ízlést, az illemet és az egyéb, vonatkozó társadalmi szabályokat, amiket közönségesen hívjunk most "jó erkölcsnek", nem vagyok hajlandó relativizálni senki kedvéért.

Sr2021 2021.03.19. 14:33:43

@andras_1: Hát, szöszike, mondhatnám cinikusan, ez itten az én blogom. :) Habár a vádad nem áll meg, mivel olyanokat sosem moderálnék, akik érvelnek, csupán csak az egyetértés hiányzik köztünk. Ide tartozol te is, de azért hadd szóljak előre, hogy a személyeskedéssel vékony jégre mész, nincs napi elérendő kommentcélom vagy látogatásszámom, a magam kedvéért kezdtem írni, és ha rossz lábbal kelek, akkor az öncélú minősítgetésed nem biztos, hogy megéri a másnap reggelt. Nem fenyegetlek, félre ne érts, csak benne van, nem vagyok közszereplő, nem kell mindent elviselnem, miközben minden jó érvre kifejezetten kíváncsi vagyok, és szeretem hangsúlyozni, hogy nem találtam meg én sem a tévedhetetlenség forrását.

]{udarauszkasz 2021.03.19. 17:23:54

@Sr2021: csak az faj neki, hogy nem tudja romma floodolni a blogodat.
Nalam ez odaig fajult, hogy a hozzaszolasaimra adott valasszal floodolt egy csomo blogra, es le kellett tiltani/atiranyitani a blog.hu ertesiteseket, mert az okoskaja 5 perc alatt 100 emailt generalt a levelezo kliensemben a telon.
Hat most mar nem fog generalni semmit, max feszultseget...

]{udarauszkasz 2021.03.20. 08:46:37

@andras_1: mar nem szenvedek. Koszonom az aggodasodat. A mailjeid letiltva. Sot, a covidbol is kigyogyultam, Ausztriaban szerzek Impfpasst, es elem boldogan a szabad eletemet, mig te a karantenben nezed a tvben a Peterfy Palit.

]{udarauszkasz 2021.03.20. 15:05:27

@CégvezetőX: ez igaz. A baj egyebkent a skatulyazas. 2 kategoria letezik: a 0 Covid fanatikus, aki mindenkit 2 evre karantenba zarna, es csak szkafanderben engedne ki bevasarolni is, a masik szerint pedig nem is letezik.
Ha valaki pedig egy koztes, harmadik velemenyt kepvisel, azzal nem tudnak mit kezdeni, es kozos erovel esnek neki, habzo szajjal....
Az en velemenyem: csak a doglott halak usznak az arral, ha meg tok szembe mesz, egy csomo sz... jon szembe. Ezert kell masfele uszni, hogy kikeruld:)
süti beállítások módosítása