Roubaix

Roubaix

A sajtószabadság halhatatlan Magyarországon is

Mire való egy klubrádió?

2021. március 12. - Sr2021

Cinikus, bár találó, amikor egy kormánypárti politikus beszól (visszaszól), hogy kéthetente meghal a magyar sajtószabadság (és ez azért jócskán saját vallást kíván, saját szentírással, mert ekképpen kéthetente fel is támad, ugyebár).

Az én tételem az, hogy a sajtószabadság halhatatlan. E tétel bizonyítása rémesen egyszerű: a sajtó szabadsága nem a sajtó mint termék, jelenség, üzlet vagy épp a demokrácia attribútuma, hanem az emberé. Az ember maga szabad (mármint szabad lény). És amíg ember van és lesz, addig szabad lesz a sajtó is, mert nem is lehet másmilyen.

Tudom, a sajtót lehet korlátozni, a sajtómunkás, ha megijed, saját magát is korlátozhatja, nem minden újságíró "szicíliai", parafrazeálva a közismert regényírót. Furcsa, hogy ezt azok, akik aggódnak a sajtószabadság miatt, mintha abszolutizálnák, és az emberből fakadó, eliminálhatatlan szabadságigényt és annak mindenkori, mindennapi megvalósítását elfelejtenék.

A Klubrádió frekvenciavesztése (elhallgattatása, ahogy interpretálják sokan, de ez mindegy is most) sokak számára a szabadság végét (halálát) jelenti. Akik ezt mondják (általában a sajtóból értesülök erről), eszerint azt is gondolják (háttérileg, kimondatlanul is), hogy e véleményük maga sem szabad már, hiszen ahol megjelent, az az orgánum maga sem lehet szabad a szabadság halála után. Ez természetesen önellentmondás, és idáig akartam eljutni.

A szabadság halhatatlansága ui. a másik oldalról azt jelenti, hogy minden, ami a szabadságot megölni akarja, pláne, ha ezt aktívan teszi is, szükségképpen halandó és múlékony. Nincs rendszer, diktatúra, pártállam, kormány, amely a szabadság ellenében tartósan megmaradhatna. Ez a vigaszom a Klubrádió számára. Személyes, egzisztenciális vigaszom persze nincs: az sincs ui. sehol megírva, hogy a Klubrádió mint intézmény örök. Csak a szabadság az.

Mi ebből a tanulság, ha van egyáltalán? Hát az, hogy a sajtószabadság halála felett keseregni egyszerű rövidlátó szemforgatás, vagy épp űrből is látható méretű ostobaság. A szabadság mindig utat tör magának. Ahol elfojtják, ott majd keres más utat a felszínre. Lám, még én is, sötét szobám titkos sarkából, tudok blogot írni, elmondani (szabadon), amit szeretnék.

A Klubrádió "tévedése", hogy azt gondolja, "szükség" van rá. Innen, e székből, az a válaszom, hogy nekem ugyan nincs. Tényleg, sosem hallgattam, fogalmam sincs róla, milyen műsorai voltak. Másnak persze van, ez nem kétséges. De e szükség ekképpen nem abszolút. Csak a szabadság az, továbbra is.

Mit tennék a helyükben? Mit tennék bárki helyében, aki "elnyomva" érzi magát? Megtalálnám a felszínre vezető utat. Az internet nem zárható be. Pénz mindig szerezhető a működésre. És ha tízmillió közt nincs ezer, aki ezt finanszírozza, akkor a piac mond rá nemet. Az is azért szabad, mert az ember szabad. Értékválasztásokat fordít le dollárra, euróra és forintra is. Nézd meg a Telexet, működik. Van pár hirdetője, de azt mondják, a közösség finanszírozza. Függősége ezért jóval kevesebb van. Tudom, a Telex nem rádió. Miért, az hol van megírva, hogy bizonyos gondolatok manapság is csak rádión keresztül terjedhetnek?

Sajnálom a Klubrádiót, de nem azért, mert most nem sugározhat. Azért, mert nem a lényeghez, a belső tartalomhoz látszik ragaszkodni (és azok sem, akik szót emelnek mellette), hanem a formához, a kerethez. Ez óriási hiba, és amíg ezen megy a balhézás, addig az, aki "betiltotta" a rádiót, csendben és cinikusan nevet. Mert addig sem tör fel másutt a szabadság tiszta forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr7316458408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.03.12. 22:19:32

Ugyanúgy nem akarta már senki fenntartani, mint a Népszabit. Ha veszteséges vagy, fogd rá a nyuszira (Zorbányra.) :D

Dan da Man 2021.03.12. 23:21:52

Jaj, mucika!
Hány éves vagy?
Mert látszik, hogy a nagy összefüggéseket nem látod, csak konkrétan a segged pereméig jutsz el.

Én se tudom, hogy milyen volt a Klubrádió, nem hallgattam, nem is érdekelt.
De tudom, hogy mit jelent a hivatalos nem-létezése.
Amit te nem értesz (vagy zsenge korod, vagy szerény képességeid, vagy puszta akarat hiányának okán), hogy nem a tartalom a lényeg, hanem az, hogy az utolsó olyan, hivatalos, antennán keresztül terjedő rádiót számolták fel, ami nem a konkrét holdudvarhoz tartozott, sőt, kifejezetten ellenzéki hangvételű volt.
Ha nem érted, hogy ez miért baj, akkor bújj vissza a kis szatyrodba, és fejezd be a blogolást.
A szimbólumértékű gesztuson túl azonban van itt egy gyakorlatibb aspektus is: mégpedig az, hogy egy bizonyos réteget (főleg, akik a Klubrádiót hallgatták - és eltartották) nem lehet "alternatív módokon" elérni, mert ők már nem fognak átszokni a Zinternetre.
Mi következik tehát mindebből?
Egyrészt, hogy ebben az országban BÁRMIT meg lehet tenni a hatalom birtokosainak.
Másrészt, hogy ezek az emberek semmilyen becsületkódexhez nem tartják magukat. (Tudod, "élni és élni hagyni", "fair fight", ilyesmik)

Azok az eszmék, amikről te itt beszélsz (úgy is, mint szabadság) jelentős csorbításra kerülnek Magyarországon. És a Klubrádió csak a kísérleti terep. Ha ezt lenyeli a magyar ember, akkor majd mást is korlátoznak idővel. És hirtelen ott találod magad, hogy neked is alternatív utakat kell találnod, hogy a véleményedet elmondhasd - egészen addig, ameddig már nem is akarod elmondani, mert túl macerás. És ők ezt a pillanatot szeretnék elérni.

Szóval ideje, hogy ez elméleti szakemberből gyakorlativá avanzsálj, és az eszméket ütköztesd a valósággal! Mert amit mondasz, az jól hangzik, csak van még mögötte pár gyakorlati dimenzió, amit kifelejtesz.
Nem gondolom, hogy ettől a komenttől új perspektívád nyílik majd a világra, vagy hogy nekem feltétlenül igazam lenne. De azon a sztoikus állásponton, amin most te vagy, nagyon könnyű túlélni. Próbálj csak meg merészebb lenni, és meg fogod látni, hogy milyen magasak is azok a falak, amiket te elméletben baromi jól meg tudsz mászni...

birka menet 2021.03.13. 00:50:33

Történelmet sose tanult, a jelenkort nem értő kis hülye fidelitaszos troll kapott egy lehetőséget az indextől (gy.k. az index "függetlenségéért" felajánlott kompenzációs kvótáta való beférést az illibbant gazdik és önjelöt gazdik felé), hogy öt percre bemutassa azt a sose halunk meg sajtószabadságot, ami után majd az illibernyákok 2022-es bukása után a szerző Brüsszelig fog rohangálni, hogy a baloldal elvette tőlünk az M1-m118-at, a FakeHír Tv-t, az origot meg a midnenféle senki által nem olvasott, nem nézett fidess média csatornákat, há segítsen má Brüsszel, mer az illibernyák oldalnak a ballibsik nem adnak sajtószabadságot!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.13. 06:29:52

A Klub Rádió pénzügyi helyzete katasztrofális. Most mártírkodással szeretne pénzt gyűjteni. Ennyi az egész.

röf 2021.03.13. 07:42:15

itt tombol a buzi

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.13. 07:56:46

@karoly_4:

Jön nemsokára a blogger bácsi, s törli flódolásodat, elmetegkém... addig siess minden 600-szor bemásolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.13. 09:03:24

Függetlenül attól, jogszerű volt-e a Klubrádió frekvenciavesztése, a rádió lényegében nyert az ügyön, hiszen a zinjternetre kerülve sokkal több hallgatót érhet el.

Sr2021 2021.03.14. 07:27:49

@Dan da Man: "Azok az eszmék, amikről te itt beszélsz (úgy is, mint szabadság) jelentős csorbításra kerülnek Magyarországon."
A szabadság megnyilvánulásait lehet jelentősen csorbítani. De amit szerettem volna ezzel szemben kiemelni, az egyetlen dolog: a szabadság az ember létéhez kötődő valami, ezért szükségszerű a kléte, és bármely szándék ennek csorbítására nagyon könnyen éri el a szándékolt hatás ellentétét: az ember nem tud nem szabad lenni, legfeljebb (történelmi értelemben) nagyon rövid ideig. És akkor a szabadságot korlátozni vágyó rendszer elbukik.
Ezért számomra a Klubrádió ügye egy politikai-történelmi balfogás (a sok közül), ami kétségkívül felháboríthat sokakat itt és most, de én épp nem ezzel akartam foglalkozni.
A betiltás, ehallgattatás, súlyosabb esetekben a börtön stb. előrevetíti annak a rendszernek a bukását. És aki ebből nem tanul, az ostoba és kicsinyes, valamint rövidlátó, vagy ha mindezeket látja, akkor számítóan rosszindulatú, ám okos is egyben.
Valami ilyesmi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.14. 09:21:42

@Sr2021:

Nem igazán érdekel a Klubrádió ügye, csak annyit olvastam, hogy több alkalommal megszegte a médiatörvényt, ezért veszítette el a frekvenciát.

A nagy felzúdulás kissé a Népszabó esetére emlékeztet. Ott is az történt, hogy az osztrák tulajdonos, valami Pecina, ha jól emlékszem, megszüntette a veszteséges lapot. A baloldal holdudvarának bármely milliárdosa potom áron megvásárolhatta volna a veszteséges lapot, de nem tette. Ehelyett ment a siránkozás és panaszkodás az EU-nál, hogy a kormány eltiporja az ellenzéki sajtót - bizonyára ebból külföldön nagyobb politikai tőkét reméltek - és kaptak is -, mint egy haldokló print laptól.
süti beállítások módosítása