Roubaix

Roubaix

Betiltaná, mint egyszeri ficsak az energiaitalt

2023. március 03. - Sr2021

Elemileg fel vagyok háborodva, hirtelen felindulással összekötve. Íme a hírecske, zanzásítva.

Szóval, ami általában fel szokott indítani, az a sakálként arcukba üvöltő, mérhetetlen ostobaság és műveletlenség, főleg amikor még sajtóhírré is válik. A Magyar Energiaital Szövetségre gondolok. Mármint, hogy ők meghagynák a farsangot a gyerekeknek, és nem "tiltanák be", mint egyszeri Ficsak az energiaitalt. (Már látom, amint korunk népi irodalmát tanítva egy 23. századi magyartanár (idegen nyelvként fogják csak tanítani egy szűk kisebbségnek) megemlíti a "Betiltaná, mint egyszeri ficsak az energiaitalt." mondást, megjegyezve, hogy a Ficsak idővel elveszítette jelentését, és köznevesült. Amint a család, az emberi méltóság, a szabadság és a vallás is. Ez a lényeg, ugyanis.

Mármint hogy senki nem tiltaná be [a farsangot], csakcsupán arról van szó, hogy a Ficsak előszedte a naptárt, rátett egy katolikus értelmezőrostélyt, és az jött ki neki, hogy jé, a nagyböjt első napja (hamvazószerda, amit megelőz húshagyó kedd, de nem követ torkos csütörtök), amely idén február 22-re esett, egyben a farsangi időszak végét is jelzi, már persze hagyományosan, némelyeknél. Ez utóbbi (a nagyböjt) pedig húsvétig tart, negyven naposnak mondják stb., de ez kit érdekel, nemde? (Nem lehet eladni, csak pár tetves csokinyulat.)

Szóval, ez a Ficsak jónak látta, hogy egy magát keresztény értékek mentén tájékozódó országnak hívó országban (a kormány gyakrabban hívja így az országot, mint az ország magát, de ez is mindegy), amely már rég nem Mária országa, de még nem is a Magyar Energiaital Szövetségé, hangot adjon abbéli meggyőződésének, hogy a karácsonyi időszak után (vízkereszt, január 6.) kezdődő és húshagyó keddel záruló (ld. fentebb) időszak épp elég a farsangolásra, és aki megteheti, és ki ne tehetné meg, nemde?, az a böjti hetekben már ne rendezzen farsangot.

Ugyanígy, teszem hozzá, karácsonyt valamiért szintén mindig ugyanakkor ünnepeljük, és csak a boltok, és itt a nem is olyan rejtélyes összefüggés kulcsa, azok, akik a megelőző, egyébként szintén készületi idő (advent) felhasználását kizárólag akkor tartják eredményesnek, ha minél több szirszart tudnak az emberek nyakába sózni, illetve, hogy pontos legyek, minél több pénzt költsenek az emberek náluk, a szirszarok e tekintetben mit sem számítanak, azzal együtt is, hogy egyes kereskedők hiszik, hogy az ő szirszarjaik minimum a világmegváltás szekcióban foglalnak helyet, de ez mindegy is (ez is mindegy).

Szóval, a Magyar Energiaital Szövetség kalmárlogikája alapján az energiaitalok vásárlása korlátozásának gondolata (hogy legalább valami halvány esély nyíljon arra, hogy kisgyerekek ne vedeljék már kora reggel azt az löttyöt értékes nedűt) az a fajta skandalum, amely talán éppúgy az égbe kiált elégtételért, mint az özvegyek és árvák sanyargatása, mindazáltal az biztos, hogy nem hagyható szó nélkül, de lássa bárki, milyen megengedő a Magyar Energia Szövetség, ők, ellentétben a Ficsak önjelölt naptárbuherátoraival, nem vennék el a farsangot a gyerekektől, cserébe azt várják, mintegy paritásos alapon, másra nem gondolhatok, hogy a Ficsak szálljon le gyermekvédelem magas lováról, és farsangot és energiaitalt minden gyermeknek jelszóval szíveskedjen megjuhászodni.

Elnézést, elragadott a billentyűzet. Új, és olyan jól esik vele, érted, na. Szóval, szerintem a Ficsaknak mindkét felvetése jogos és ésszerű (észszerű) is. A farsangnak vége (karácsonynak is), húsvét még nincs (nyári szünet sincs), így ne farsangozzunk, ha nem muszáj (nyaralni sem most megyünk, legfeljebb csak a Magyar Energiaital Szövetség vezetői). És ha a Magyar Energiaital Szövetség bizonyítja számomra, hogy az általuk képviselt (előállított, forgalmazott) energiaitalok összetétele, hatásmechanizmusa, tápértéke, vitamintartalma vetekszik mindazon, hagyományosan egészségesnek tartott italéval, amelyek a kiskorúak táplálkozása szempontjából minden dietetikusnak egy emberként jut eszébe, akkor örömest megsüvegelem az igyekezetüket, hogy termékeiket még szélesebb kör és még nagyobb fogyasztási volumen (és ekként náluk realizálódó profit) érdekében akár iskolai (mit iskolai! bölcsődei és óvodai) étrendek gerinceként kezdjük alkalmazni. És tiltsuk be a csapvizet egyúttal.

És engedje meg a nagyságos Telex minden bizonnyal mindenhez is értő szerkesztője, hogy a keresztény értékek mellett való kiállás számomra továbbra is értéket jelentsen, és ugyanezen gondolat másik oldalaként az ezzel szembeni cinikus gúnyolódást (hiába próbálják a "mi csak leírtuk, nem mi gondoljuk ezt" hagymázával bevonni) a kereszténységgel szembeni együgyű fellépésként fogjam fel. És hogy lehet-e egy keresztény cinikus vagy szarkasztikus, netán megengedett a sima gúnyolódás? Tudtam volna szebben is írni, de a mintát, Pál Filemonhoz írt levelét most nem követtem.

Iszom valamit erre, aminek tuttifrutti íze van.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr1818063080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2023.03.04. 18:27:40

Az energiaital fontos, a farsang hülyeség.
Szekularizált államban élünk.

hu.wikipedia.org/wiki/Szekulariz%C3%A1ci%C3%B3

Nem lenne jó, ha vallási fundamentalista kisebbség irányítaná az országot, mint pl a Ficsak.
Nyugodtan ünnepeljenek, ahogy akarnak, de engedjétek már meg BAZDMEG, hogy mi is azt csináljunk, amit akarunk.

Köszi.

Sr2021 2023.03.06. 06:47:38

@Etniez: Valamit félreértettél: a nagyböjtről van szó, amely viszont kétségkívül nem szekuláris, hanem katolikus.
És ha már szóhasználat: azt írtad: szekularizált. Úgy érted tehát, hogy szekulárissá tett? Mert az nem épp ugyanaz, mint a "szekulárissá vált".
A soraimat nem kérem számon senkin, aki nem katolikus (még egy református sem tartja a böjtöt ebben a formában, úgy tudom, legfeljebb egyénileg), de azt igenis számon kérem, hogy az értékeink (vallás és minden, ami vallás) elé helyezzük a szimpla anyagi hasznot (hogy nemáhogy betilcsák a' energiaitalt).
Mellesleg (voltaképpen dehogyis mellesleg) érdemes lenne bizonyítani, hogy a szekularizáció értékes, bezárva azzal, hogy reggel tizenéves kölykök isszák az energiaitalokat iskola előtt, mintha azok a jó egészség, a tápláló reggeli és az erkölcsi fölény szinonimái lennének egyszerre.
És megengedik (bazmeg), hogy azt csinálj(atok), amit akarsz(tok), csupán megkérnének, hogy ha nem nagy gond (és nem az, tényleg ne legyen senki ilyen fafejű), akkor nagyböjtben már ne farsangozzon. Olyan nagy dolog a békés és toleráns együttélésen dolgozgatni?

Etniez 2023.03.07. 18:17:34

@Sr2021: "Mellesleg (voltaképpen dehogyis mellesleg) érdemes lenne bizonyítani, hogy a szekularizáció értékes"

Mit kéne bizonyítani? Hogy a fizikai bizonyított törvényei előbbrevalóak, mint a mesekönyvek?

És igen. Aki böjtölni akar, böjtöljön, de abba ne ugasson bele, hogy mikor tartják az iskolák a farsangi báljukat, ugyanis semmi közük hozzá.

Sr2021 2023.03.12. 06:38:00

@Etniez: "Hogy a fizikai bizonyított törvényei előbbrevalóak, mint a mesekönyvek?"
Ahová áteveznél az igazad bizonyítása kedvéért, az a "létezik-e Isten" témája, és nem követlek, két okból. Egyrészt, nagyon messzire vinne, másrészt, ha nem is tudod és hiszed el nekem, szavaid alapján a vesztes (ateista, fizikalista) oldalon harcolsz, gyenge, silány, a szememben nevetséges fegyverekkel.
Nem hiszed, tudom, ezért felelj a kérdésre előbb: lehet-e a valóságról (vagyis mindarról, ami létezik, van) igaz kijelentéseket tenni, habár e kijelentések érvényessége empirikusan (tehát pl. megfigyeléssel, kísérletekkel) nem ellenőrizhető?

A válaszodból kiderül majd. :)

Etniez 2023.03.23. 09:57:06

@Sr2021: Valami vagy bizonyítható vagy nem. Ami bizonyítható: tény.
Ami nem bizonyítható: teória.

A vallás egy teória. Sőt, tele van teóriákkal az emberiség. Voltak az Istenkirályok Mezopotámiában majd Egyiptomban, utána jöttek a görög és római istenek.
Majd jöttek a próféták (Mózes, Jézus, Mohamed) és máris 3 féle Isten lett az egyből. Közben kialakult a Buddhizmus, Hinduizmus, Taoizmus. Eközben voltak a maja- és inka istenek, megvoltak az isteneik az Indiánoknak is és a vikingek Vallhaláját el is felejtettem.

Biztos sok vallás kimaradt és van egy csomó, ami nem is volt dokumentálva.

Nah pubi, akkor melyik az igazi vallás? Amelyikben te hiszel? 'Oszt mér pont az? Mert TE abban hiszel? :D

IdomitottFoka 2023.03.23. 11:18:16

Hogy a te böjtödet mit zavarja az h néhány gyerek tündérkének öltözik, az rejtély. Képzeld közben kínaiak, indiaiak milliárdjai szarják telibe a böjtödet, meg a ficsakét, de az persze nem zavarja, csak az ovisok vidámsága.
Na ebből a bigott, taszító alapállásból a ficsak próbált egy (amúgy részben igazolható) ajánlást adni, de leoltották az előző marhaságukkal. Azért mert gyurcsány, ismerős? Talán nem kéne magas labdákat adni.
Amúgyis nagyon szar javaslat, a cigi sem azért került a dohányboltba, mert h a gyerekek. Ha miattuk aggódnának akkor az alkoholhoz hasonló szabályzást irányozták volna elő. Azt se vehet gyerek, mégis lehet a boltban kapni.
süti beállítások módosítása