Roubaix

Roubaix

A család az család?

A szeretet az szeretet

2021. március 05. - Sr2021

Azt hiszem, hogy a címben szerepeltetett szlogen hibás, mert amire a hangoztatói gondolnak, az inkább ez: a szeretet az szeretet.

Vagyis a családot, kimondatlanul is, a szeretetteljes, biztonságos, a gyermek minden szempontból egészséges felnövekedésének közegeként képzelik el, aposztrofálják, tételezik.

Csakhogy, aki már nőtt fel családban (haha), az tudja, hogy ez nem így működik. A család egyes tagjai lehetnek "mérgező személyiségek", más tagjai lehetnek önző, nemtörődöm, lusta, felelőtlen alakok, vagy épp szenvedélybetegek stb. És egyesek lehetnek akár valódi, teljes értelemben vett jó, gondoskodó, szerető szülők, nagyszülők, nagybácsik-nagynénik stb.

Már évek óta mondom, általában magánbeszélgetésekben, hogy a szeretet az, amit sosem szabad korlátozni. De a szeretet kapcsán komoly és magas mércém van, a híres aranyszabály a Mt. 7, 12-ből: "Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük!"

Aki tehát szeret, szeressen akár családban vagy épp egyedülállóként, az tudja, hogy mi a szeretet és mi nem az. És ha már idézgetek, folytatom Pál szeretethimnuszával, mert - szintén régóta mondom - minden meg van már írva, csak el kellene olvasnunk újra és újra és újra, mígnem megértjük végre.

"1Szóljak bár az emberek vagy angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, olyan vagyok, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom. 2Legyen bár prófétáló tehetségem, ismerjem akár az összes titkot és minden tudományt, és legyen bár olyan teljes a hitem, hogy a hegyeket áthelyezzem: ha szeretet nincs bennem, semmi sem vagyok. 3Osszam el bár egész vagyonomat alamizsnaként, és adjam át testemet, hogy dicsekedjek: ha szeretet nincs bennem, semmit sem használ nekem. 4A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, nem féltékeny, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, 5nem tapintatlan, nem keresi a magáét, nem gerjed haragra, nem feltételezi a rosszat, 6nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal; 7mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.
8A szeretet soha meg nem szűnik."

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr8016450708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása