Roubaix

Roubaix

Előválasztás - a magyar baloldal silánysága

A baloldal legjobb jelöltje egy jobboldali. Miben reménykedünk?

2021. október 13. - Sr2021

Heteken keresztül csak figyeltem, mi történik az előválasztás egyes fázisaiban, mi lesz a főpolgármester sorsa (és ki határozza meg azt, haha), illetve egyáltalán, mi fog kiderülni, miként állnak most a dolgok Magyarország ellenzéki "szubkultúrájában".

Arról írtam már, hogy ha a tóthcsabák világa a tét, akkor akár be is lehet fejezni. Azóta az is "kiderült", hogy a szakértői kormányzást antidemokratikusnak tartják arrafelé (Molnár Csaba, írjuk fel, de szerencsére kihullott ő is). Aztán jött a Jobbik (nem, inkább csak Jakab Péter), aki szerint nem helyeselhető a visszalépésen dolgozni. Nem, persze, a DK-val összeállni, az bezzeg helyeselhető. A gárdisták meg forognak a sírjukban.

Egy kitérő a Jobbik kapcsán. Azt szerettem bennük, amennyire lehetett, hogy kimondták a politikailag inkorrekt mondatokat is. Nem lett ugyan sok eredménye, hogy cigánybűnözéseztek, de mégis, legalább megjelentek a cigányok, és lett volna min gondolkodni velük kapcsolatban, mert igazán van miről azóta is. Nem kormányzásra kellene (kellett volna) pályázniuk, hanem "megmondásra", afféle értékképviseletre. Kesznyéteni bácsikéra, marginális témát adó társadalmi egyenlőtlenségekére, a magyarság, magyar kultúra védelmére, terjesztésére, művelésére stb.

A DK közben úgy nyomult, ahogy az a pártelnökhöz (Gyurcsányra gondolok) politikailag méltó, mi több a felesége is ugyanezt tette és teszi, erre a kicsit sem jobboldali 444-interjú a bizonyíték (nem kattintók számára: a címe: Ez nem ragadozás. Találó, nemde?)

És aztán, ugorjunk, első forduló, visszalépésvárás stb., majd a mostani helyzet, ami igen röviden és persze csak szerintem, a következő. Az egyik jelölt, Dobrev Klára, a legerősebbnek tűnő ellenzéki párt színében (és visszájában), aki elvileg a "valódi" magyar baloldal jelöltje. A másik jelölt egy ízig-vérig jobboldalinak tekinthető, kiábrándult fideszes (mint Hadházy is, egyébként), Márki-Zay Péter. Az, hogy Dobrev egyenlő Gyurcsány, triviális, annak is, aki egy kő alatt élt 2006 óta. Márki-Zay? Mennyire kell egy baloldalinak kétségbeesnie, hogy a legjobb nem-Gyurcsány-jelöltje egy jobboldali legyen? Tényleg nem tudom elképzelni. Egyszer maradtam otthon választás napján, amikor egy kisgazda és egy SZDSZ-es volt a kínálat. És most, amikor csak ez a kettő van?

"Nemzetvesztő baloldal"

Szokás ezt mondani rájuk, és könnyű is azonosulni vele, emlékezve (és emlékeztetve) a határon túli magyarok állampolgárságával kapcsolatos népszavazásra, amelynek negatív kampányában Gyurcsány "Összecsórt fontok" Ferenc kiemelkedő szerepet vitt. Szimbolikus ügyben szimbolikus nemzetárulás.

Ami miatt ez is eszembe jut, az megint a hatalom: nem épültek "baloldali körök", nincs utcára vihető, "hívő" baloldal, csak ügyek, amik mentén innen-onnan felsorakozik egy vagy több csoportosulás. Az internetadót nem a baloldal vitte utcára, az orbánozás meg nem teljesítmény, és még csak nem is oldalfüggő. Magyarul: a DK kiépítette ugyan a szervezetét, de egyetlen konkrét céllal: a legerősebbnek lenni azon az oldalon. Az, hogy az MSZP mint közös ős, Horn Gyula (és mindenki más baloldali politikus) egykori pártja eközben semmit nem csinált (a szó szótári, metaforáktól, túlzásoktól mentes, szikár értelmében), annyit jelent, hogy ha nincs költségtérítés (az őszödi beszéd mindenkinek megvan, ugye?), akkor nincs meló sem. Ingyen, csak úgy, a hazáért és szabadságért, lóf*szt (sem csinálnak). Amíg Szél Bernadett és Hadházy szervezték az újabb akcióikat, az MSZP tévét nézett, kávét főzött, levitte a kutyát, és persze leporolta a dicsőségfal megsárgult okleveleit és kiváló dolgozói kitüntetéseit. Nem tudom, mit mondtak nekik és kik, de így nem lehet felkészülni egy ország kormányzására. Évek óta gondolom azt, hogy már rég nem is akarnak kormányozni. Elvannak ők a kis apanázsukkal, a többi meg kit érdekel.

Elszámoltatás és alkotmányozás

Vannak ügyek, már régóta, amiket az én jobboldali gyomrom sem vesz be. Újra (és újra és újra): a jobboldali értelmiségnek eleve nem tetszhet ez a hatalomtechnikára alapozó, gátlástalan, és sokszor értetlen lúzerek által elcseszett stílus. De nem az fáj, hogy egyesek vagy akár sokak meggazdagodtak, vagy hogy nem jutott minden egyes EU-s támogatás a lehető legjobb helyre, mert ez utópia. Mi több, még az sem érdekel, hogy lesz-e elszámoltatás, hogy mi lesz Polt Péterrel stb. Tényleg, őszintén, nem akarom sem Orbánt, sem Lőrincet börtönben látni. Utóbbinak elég a baja azzal, hogy a saját bőrében kell élnie, részemről ez elég büntetés.

Amit viszont pl. Márki-Zay akar, vagy amit Dobrev is pedzegetett, hogy kidobják az Alaptörvényt, az viszont elfogadhatatlan számomra. Először is, erre sosem szavaznék, még 2006-ban sem tettem volna. Másodszor, az Alaptörvény garantálja a szabad választásokat, a választójogot stb., egyáltalán, ami alapján az ellenzék potenciálisan a hatalom közelébe juthat. És ha ez megtörténik, akkor utólag megsemmisítik azt, ami alapján ott lehetnek? Vagy ami nekik jó, az maradhat? Mindegy is, a gondolatától is mélyen irtózom, és amikor csak meghallom ezt a szándékot, nem marad kétségem, hogy ezt semmiképp nem szabad engedni.

A harmadik, az irány, amerre nézünk. Az elszámoltatás visszafelé néz, ami egy "unatkozó", problémák nélküli társadalomban elmegy. Letöröljük régi dicsőségünk emlékeit tartalmazó vitrinjeinket, kidobjuk, amit már a moly rág, és annyi. De ez a helyzet nálunk nem jött el már vagy százhúsz éve. Egyszerűen nincs idő ilyen kisstílű szarakodásra. Az oktatás kezd romba dőlni, az egészségügy még mindig (messze) nem az igazi, a gazdaság nem megy rosszul, de a struktúrája lehetne sokkal jobb is, ott van az önellátás egyre égetőbb kérdése, amelynek része Paks 2, ami szálka sokak szemében, miközben végre leírta valaki, hogy lehet ezt máshonnan is nézni. Tudom folytatni estig, rengeteg a téma, a feladat, a minden. Például a cigányság, amely már Hofi óta itt van a köztudatban, de csak addig jutunk, hogy "majd megvizsgáljuk a dolgot".

Szóval, felőlem fizethetjük Hadházyt azért, hogy négy évig azzal foglalkozzon, hogy kik loptak és mennyit, de nem érdekel az eredmény. A fennmaradásunk, a gyermekeink élete, jóléte, oktatása, egészsége, környezete, a Balaton, Tokaj, az Alföld, a szórvány magyarság, a jól működő gazdaság(i környezet és szabályozás), a nyugdíjak megmaradása stb. a tét, nem az, hogy lesitteljünk valakiket feltételes módban, és még etethetjük is utána. ("Ez is állatmese, de melyik az állat?" - írta Romhányi.)

És garanciát akarok arra is, hogy nem tolják túl azt, ami nyugaton már szó szerint pusztít, a kétséges kimenetelű polkorrektséget és vadhajtásait, amire már vakfoltja van sokaknak. Ja, és gazdasági menekülteket sem akarok itt látni, pontosabban olyanokat semmiképp, akik olyan kultúrából érkeznek, amely nehezen képes együttélni a befogadó országéval. Elegek vagyunk mi magunk problémának. És csavarják le az álkeresztény kurzust, maradjon csak az őrláng.

És most vissza az elejére: komolyan elhiszi bárki is, aki komolyan vehető, hogy Dobrev Klára leválthatja Orbánt? Komolyan hisszük, hogy Gyurcsány azóta tehetségesebb lett? Standuposok röhögtek azon, hányszor jósolt előrehozott választásokat az elmúlt években ez a látnokzseni, és ez csak a lényegtelen felszín.

Befejezem, van jobb dolgom is. Viszont dilemma marad számomra, lehet-e, szabad-e Márki-Zay miniszterelnökségével belemenni egy elvileg baloldali kormányzásba. A dilemmám alapja az, hogy a miniszterelnököt nem az előválasztók, hanem az új parlament választja, és ha már Gyurcsány, szemmel látható összegbe mernék fogadni, hogy képes lenne felrúgni az előzetes megegyezést, és a saját emberét (feleségét) miniszterelnökké választatni. Hát, ezért nem éri meg nekem. És most jönne, hogy erősen propagandaszagúan, felmondjam az "elmúlt évek" eredményeit, ami alapján Orbán még mindig jobb választás, de mivel ez szubjektív (nálam nem minden eredmény, amit más annak tart), így kihagyom.

Még hezitálok, hogyan fogok jövőre szavazni, de az ellenzék jó úton jár, hogy nálam esélytelen legyen. Talán csak szerencsés vagyok, hogy nem látom olyan borzalmasnak a világunkat, mint az előválasztók, nem tudom. "A szerencséhez is kell egy kis szerencse", mint az közismert.

Update

Megvolt a két jelölt tévévitája. Amíg az Alaptörvény "eltörlésével" jönnek, nálam el vannak ásva.

A másik, a Dobrev által bedobott "pereputtytörvény". Ezt a gyerekeim nevében, anélkül, hogy bármiképpen is érintett lennék, kikérem magamnak. A családom a családom, nem a pereputtyom, ahogy más csoportokat is megtisztelünk azzal, hogy a megnevezésükkel nem régi, előítéletes vagy lealacsonyító szóhasználatot követünk. Ld. buzik, cigók, niggerek stb. A család, különösen a leszármazók, csak azért felelősek, hogy már felnőttként miként viszonyulnak a felmenők tetteihez. De ebben egy Dobrev, hogy Molnár I. Ferenc tizedes felháborodott szavait idézzem, "nem kompetens". Sem Gyurcsány Ferenc. És még sokan nem azok, mindkét oldalon. A cárkisasszonyokat egyébként tetszenek tervezni, hogy szintén kivégzik? Csak hogy hogyan készüljek.

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr316719322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.14. 16:17:04

"És garanciát akarok arra is, hogy nem tolják túl azt, ami nyugaton már szó szerint pusztít, a kétséges kimenetelű polkorrektséget és vadhajtásait, amire már vakfoltja van sokaknak. Ja, és gazdasági menekülteket sem akarok itt látni, pontosabban olyanokat semmiképp, akik olyan kultúrából érkeznek, amely nehezen képes együttélni a befogadó országéval."

Pedig a hazai lippschizmus lényege a nemzetközi trendekhez való igazodási kényszer. Pontosan ugyanazt fogod kapni, amit nyugaton látsz.
Lesz érzékenyítés az ovisoknál, meg a kisiskolásoknál, színes bőrű bevándorlók a külvárosokban, a határzár pedig ugyan megmaradna, de egyfajta pihenőponttá válna az illegális migránsok számára. Vagyis nem fordítanák vissza őket, ahogy most, hanem bekerülnének valami kis nyitott melegedőbe, ahol kamu néven beregisztrálná őket, aztán irány nyugat. És ezt csúfolnák határvédelemnek. Igen, a határon védenék a migrit a hidegtől és az éhségtől.:)

clemens 2021.10.14. 16:28:15

Végre valaki leírja hogy nem miniszterelnök választás lesz jövőre, hanem képviselő választás, akik majd választanak egy tetszőleges miniszterelnököt. Ne legyen kétségünk, Feri vagy azonnal, vagy féléven belül megbuktatja a háttér nélküli MZP-t.
Jelenleg csak kampányarc választás folyik.

inebhedj - szerintem 2021.10.14. 17:20:53

nem épültek "baloldali körök", nincs utcára vihető, "hívő" baloldal

Ő... de igen, ezeket polgári köröknek hívták, az utcára vihető baloldalt Békemenetnek, a jelenleg kormányzó baloldalt pedig FIdesznek.

Jobboldal, na az nincs se kormányon, se ellenzékben.

Egy nac., illib., pop. azaz hagyományőrző baloldali gyűjtőpártnál többet nem nagyon bír el a plebsz, ez pedig épp kormányon van, így aztán a nac., illib., pop. hagyományőrző baloldali ellenzéknek akkor se lenne könnyű dolga, ha lenne megfelelő arca és koncepciója a dologhoz.

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!" <- ez mi ez?

CSOKKI MÁLNA 2021.10.14. 17:41:26

@inebhedj - szerintem:

Attól függ, hogy mit értesz jobb és baloldalon..

dare 2021.10.14. 17:45:20

Nem könnyű a Dk-val üzletet kötni.
Tegnap kézfogás, nincs félreértés a hazug kampányra, erre mai hír: A Fidesz Márki-Zay Péterre mozgósít.

De a mandineres szerkesztők nálam viszik ma a pálmát.
Az azóta már feljelentett hölgy, aki azt állította megfenyegették a macskájával, hogyan is közlik ezt a hírt?
Egy olyan képpel illusztrálva, amin Gyurcsány Ferenc úgy tart egy macskát, mintha szorongatná.
Nagyon kipihentek ott is.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.14. 17:48:50

@dare: Hát sajnos én már leszavaztam Klárikára, bárkire is mozgósít a Fidesz.

dare 2021.10.14. 17:52:01

@CSOKKI MÁLNA: Látod milyen vagy, nem várod meg a hivatalos ukázt. ;D

Ekrü 2021.10.14. 17:55:52

@inebhedj - szerintem:
"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!" <- ez mi ez? "- Ez a Matyimentesítés. Van itt a hozzászólók között egy (balliberis) illető aki abban leli örömét,hogy szétcseszi a neki nem tetsző blogokat pld úgy ,hogy a hozzászólásait többször (nagyon sokszor) sokszorosítja. Neki vannak olyan szavai,kifejezései amit jellemzően használ minden egyes hozzászólásában.Miután kitiltani azért nehéz mert számtalan nick neve van, így egyszerűbb a rá jellemző kifejezéseket letiltani.

Ekrü 2021.10.14. 17:57:37

@CSOKKI MÁLNA: :)))
Nekem ehhez nem volt gyomrom ,még így sem,hogy nincs tétje :)))))

CSOKKI MÁLNA 2021.10.14. 18:05:36

@Ekrü:

Egyszer régen kaptam egy vörös sálat ajándékba. Most jól jött.:)

CSOKKI MÁLNA 2021.10.14. 18:06:16

@dare:

Honnan tudod, hogy nem vártam meg.;)

ben2 2021.10.14. 18:23:26

Lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem úgy tűnik, mintha ez az előválasztósdi kissé kontraproduktívra sikeredett volna.
Az eredeti cél ugye az lett volt, hogy a 6 párt megtalálja a közös nevezőt és erősítsék az ellenzéki szavazókban a részvételi hajlandóságot.
Ehhez képest bármelyik jelölt is nyerjen, minimalizálták az esélyét, hogy a többi elfogadja és erősen redukálódik az esélye, hogy az ultrákon kívül más is részt vegyen a választásokon.
Képzeljük el azt a vidéki DK-st, akinek el kellene mennie egy jobbik jelöltre szavazni, hogy Márki-Zay lehessen a miniszterelnök. Vagy egy jobbikost, hogy egy momentumos jelöltre szavazzon, hogy Dorbrev Klára lehessen a miniszterelnök.
Na ugye.

MEDVE1978 2021.10.14. 18:27:22

Hát nem mondom, hogy megalapozatlan a nagy része. Igazából nehéz itt mit csinálni. Ellenzéki szempontból Karigerinek kellett volna az ellenzéki jelöltnek lennie, az előválasztásnak pedig egy jóval kiegyenlítettebb (nem ennyire DK fölényű) történetnek. Karigeri egy eléggé szerencsétlen alak, meg kell hagyni. Azonban jól képviselt valamiféle egységet és az egész ellenzéken belül senkinek nem kellett köpnie oldalra, amikor meglátta. Dobrev Klárától a mostani ellenzék nagyon jelentős részének fordul fel a gyomra, míg MZP a régi "baloldali" rajongók döntő részét nem tudja megszólítani. Az ideális egy Karigeri jelöltségű, jóval kevésbé erős DK-val felálló kormány lett volna. Hogy miért? Egy gyengébb DK-ban GYF zsarolási potenciálja jóval kisebb lenne, bár a célja akkor sem változna. Gyurcsány ebből a szempontból Orbán ikre, ő is le akarja majd szalámizni a maradék ellenzéket. A DK célja a parlamentben az lesz, hogy beolvassza az MSZP-t, Párbeszédet, sőt még lehet, hogy nagyon PC hangokat pengetve még a Momentumra is rámennek.

Az elszámoltatásról kb. mindenki tudja, hogy ez egy rettenetesen nehéz kérdés, még akkor is, ha a korábbi konszenzusok jelentősen gyengültek (sem Keller László, sem Budai Gyula nem talált semmit, nem véletlenül). A lényeg, hogy a jelenlegi tolvajok sem hülyék: azon nem nagyon tudsz mit fogni kormányon sem, hogy a Mészáros birodalom nyert el egy közbeszerzést, ugyanis formai jogilag rendben lesz.

Szóval sajnos mégha MZP nyer is, valamint kormányváltás is lesz, a DK jelentős túlsúlya Gyurcsány ízt fog adni az egésznek.

Ekrü 2021.10.14. 18:35:16

@CSOKKI MÁLNA:
Legközelebb szólj és küldök neked hozzá "ifjú kommunista " jelvényt.( De van sarló-kalapácsos is.) Úgy mégiscsak stílusosabb. :)))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.14. 19:06:24

Mi ezzel a gond, a magyar baloldal eleve jobboldali.

A Jobbik magát is így határiozza meg. De a fő erő, a DK egy klasszikus jobbos liberális párt. Ahogy az MSZP is. Az újak közül a Momentum egyértelműen.

Boldeone2 2021.10.14. 20:53:24

baloldal legjobb jelöltje egy jobboldali"

Az egèsz magyar pártrendszer beteg, azt is hozzá lehetne tenni . A rendszerváltáskor senki sem számított rá, hogy mèg 30 èv múlva sem fog működni a plurális demokrácia , a nèmethez hasonló, kiegyensúlyozott pártrendszer nem jön lètre . A választási törvènyek többször módosítása is plurális rendszer ellen hatott . Modern baloldali párt nincs , helyette van a pártállami átalakulásokból 2 párt , amely cipeli a múlt öröksègeit. Van egy- kèt zöld jellegű párt , amely alig üti meg a mèrhető támogatottság szintjèt, holott a zöldpolitikával "kaszálni " lehet Nyugat - Európában , a nèmet zöldek majd 15%- ot èrtek al, a fiatal diplomások többsège zöld vagy liberális a nèmeteknèl
Az SPD "megemberelte" magát , de az látszik hogy a fiatalok között ők sem nagyon futnak , ahogy a CDU sem
A jövőben a keresztènydemokrata nèppártok ès a szocdemek is vissza fognak szorulni ,hiszen a progresszív alternatíváknak nem azok a pártok az útjai
Magyarországhoz visszatèrve : van a Momentum , amely egyfajta liberális alternatívát kínál , de nem baloldalit, amely politika főleg a nagyvárosi , fiatal , diplomás rètegeket szólítja meg . Ez a politika csak kiegèszítője lehet egy nagy váltópártnak vagy egy szövetsèg rèszekènt tud hatalomba kerülni, mert a premodern társadalom nem vevő igazán a liberális politikára . Nem vagyunk Nyugat - Európa
A Jobbik pedig egy nagy kakukktojás : nem látni merre tart , nincs szellemi\ ideológiai háttér , de meglepő módon viszonylag sok támogatójuk van vidèken , a csalódott kisemberek között

Aki reaálisan látja a vegetaló magyar demokráciát , a pártrendszer sorvadt állapotát , a Fidesz állampárt mindent leuraló hatalmát, az azt is látja, hogy önmagában ez a meggyengült , szètvert " baloldal \ liberális oldal " önmagában soha az èletben nem kèpes legyőzni egy èvtizedek óta èpítgetett orbáni mèlyallamot
Már pedig itt Orbán írja jó règen az evidenciákat , az emberek - különösen a kevèsbè tanult , kisemberek - èrtèkvilágat ez szabja meg . Szeretik az emberek a hierarchiát , szeretik a tekintèlyelvű vezetőt, szeretnek gyűlölködni is . Ezt pedig leginkább Orbán tudja nekik megadni , nem pedig egy Karácsonyhoz hasonló , 21. századi , posztmodern , zöldbal , bizonytalankodó figura

Ebben a helyzetben az èrtelmisèg , a polgárság jelentős rèsze fèlrevonul politikától , hiszen nem lát esèlyt a változásra annyira erős , bebetonozott a rezsim , mint a Kádár - rendszer anno , az ellenzèk meg èpppen csak vegetál ..

Eddig kèt fontos dolog hiányzott , hogy a változás lehetősègèvel kapcsolatban szkeptikus emberek megmozduljanak:

1. Nem volt egy karizmatikus vezető, most Márky - Zay szemèlyèben van. Megy előre mint a pitbull, makacs, cèltudatos , ès mint a vallásos emberek : megrendíthetetlen a hite
Kiszámíthatatlan. Ez ebben a majdnem remènytelen harcban nagy előny . Nem lehet tudni , hogy a hatralèvő időben mekkora tömegeket mozgathat meg nèpmozgalma . Ha tud hozni plusz 3-4 -5 % - ot, az áttörheti a plafont. Ennyi pedig nem elèrhetetlen

2. A nèpmozgalomból egy új , közèputas párt kellene hogy alakuljon . A "közèpút " az Magyarorszagon enyhén jobbra van. Ne feledjük , itt Orbán írja a szèlsőjobb evidenciákat , amely átformálta a társadalmi tudatot. A közèp egyelőre kissè jobbra van, mint Nyugat - Európában . Egy ilyen , mèrsèkelten jobbos , de a mèrsèkelten balosokat ès belgákat is megszólító gyűjtőpárt kellene . (A " belgák "nem állnak sem jobbra , sem balra )

Ha a fent említett kèt feltètel teljesül , akkor lehet felvenni a harcot a pártállami rezsimmel . Ha a baloldali pártok megèrtik Orbán leváltásának mi a kulcsa , akkor le lehet váltani . Ha nem èrtik meg , akkor Orbán egèsz èletèt elnökkènt fogja tölteni : mèg 4-8 -12 èv miniszterelnök, utána jelölteti magát köztársasági elnöknek . Egèsz hatralèvő èletèben Magyarország teljhatalmú vezetője lesz

CSOKKI MÁLNA 2021.10.14. 21:47:53

@Boldeone2:

Németországban választhatsz a lila és a rózsaszín között. Kb. ennyi a mozgástér. Minimális különbség van a pártok többsége között. Az AfD-t pedig a háttérhatalom által működtetett sajtóval sikerült kalitkába zárni. itt csak egy súlyos brutális gazdasági válság hozhatna megtisztulást .

CSOKKI MÁLNA 2021.10.14. 21:56:32

@Boldeone2:

"A Jobbik pedig egy nagy kakukktojás : nem látni merre tart , nincs szellemi\ ideológiai háttér , de meglepő módon viszonylag sok támogatójuk van vidèken , a csalódott kisemberek között"

Egykori Mszp szavazók. Úgy tíz éve láttam egy kutatást, mely szerint különösen Észak-Kelet Magyarországon a szocialista szavazók második legnépszerűbb pártja a Jobbik volt. (Jellemzően ez a réteg szeretett Orbán származásával foglalkozni a baloldalon.)
Ha a jobbik jövője nem is látszik tisztán, a múltja sajnos annál inkább. Az a sok "integetés" közben lefotózott fiatal.:(
Tudom, tudom..eltévedt báránykák ők, akik azóta megtértek és megbánták bűneiket. (Komolyan könnyes az ember szeme a sok hazatért tékozló fiú és leány láttán.:))
süti beállítások módosítása