Roubaix

Roubaix

Mikor lehet lazítani a Covid-korlátozásokon?

2021. március 31. - Sr2021

Nem vagyok politikus, ezért csakis egyetlen szempontom van, de akinek van ennél fontosabb, az szóljon: az emberélet.

Először is, honnan indulunk, mit kezelhetünk nagyjából közmegegyezéssel tényként?

  • Ahhoz, hogy biztonságban legyünk, 60-80%-os átoltottság kell (e két szélsőértéket olvastam). Ez kb. nyolcmillió felnőttre vonatkozik (gyermekeket még nem oltunk), tehát 4,8 - 6,4 millió első adag beadása lenne a minimum. Számoljunk kb. 5,5 millióval.
  • Van kb. 2,5 millió ex-fertőzöttünk, akik talán már védettek, talán nem. Ezzel felelősen aligha számolhatunk, hiszen sokan többször is elkapták ezt a sz@rt. Úgy kell tekintenünk őket, hogy nem védettek.
  • Az első adagot tegnapig kétmillióan kapták meg, jelentős részben idősek és krónikus betegek, valamint néhány kiemelten fontos terület dolgozói.
  • Tudjuk, hogy a két adaggal beoltott, elvileg immunizálódott emberek is elkaphatják a vírust (megfertőződhetnek), csupán megússzák enyhe tünetekkel. Viszont továbbfertőzni is képesek lehetnek, tehát az oltás, úgy kell számolnunk, csak a beoltottat magát védi.
  • Eközben Orbán Viktor azt mondja, hogy 2,5 millió első adagnál lehet kezdeni a nyitást, mások 3,5, még mások 5 és 6-7 milliónál nyitnának.
  • Az orvosok meg nem értik, mire is gondolhat a miniszterelnök, miért épp ennyinél és egyáltalában.
  • Kásler Miklós a minap május végét, június elejét mondta nyitásként, a kormányzati kommunikáció pedig egy hónapja folyamatosan a következő két legnehezebb hétről beszél.
  • A jóidőben tapasztalható fegyelmezetlen viselkedés, az oltásszkeptikusok megmozdulásai és a "kinek higgyen az ember" bizonytalansága részben visszavezethetőnek tűnik a borzalmas, kezdettől fogva ködösítő kormányzati kommunikáció stílusára és tartalmára. A menet közben felületet kapott, saját jogú szakértők (főként Merkely Béla és Szlávik János, valamint Rusvai Miklós) sokat segítettek, pótolhatatlan a szerepük. De ezzel együtt is, ott, ahol a kormányzati kommunikáció az elsődleges hírforrás, az ember aligha képes megítélni, mi a valós helyzet, mihez tartsa magát.

Elnézést, hogy lusta voltam belinkelgetni a forrásokat.

Oltási sorrend

Nyomorult politikusaink (már nem úgy azok, csak nem irigylem őket) rögtön az első jó hírnél, miszerint kész a vakcina, belefutottak egy erkölcsi kérdésbe, az oltások kiosztásának sorrendje kapcsán. Az ui. értékválasztás, nem pedig törvényi szabályozás kérdése, hogy ki kapjon először oltást. Volt, ahol a munkaképes lakosság, a WHO ajánlása alapján pedig, amit Magyarország is követ, az idősek és betegek kapnak először. Mindkettő mellett lehet érvelni. Nem mellesleg, az egészségügy kapta meg először, vagyis a munkaképes lakosság egy speciális csoportja, szóval, eleve nem fekete-fehér a kép.

A pedagógusok lemaradtak a listáról, aztán a napokban, tényleg, mintha a fogukat húznák a döntéshozóknak (és remélem, egészséges fogukat, tévedésből), felkerültek, elvileg április 1-jétől oltják őket. Orbán azt mondta, "sikerült" a pedagógusokat előrébb venni az oltási listán. Na, Mario Puzo óta tudjuk, hogy a főnökkel azért jó tárgyalni, mert ő sosem kényszerül nemet mondani, és ha mégis, tudjuk, hogy az valóban elutasítás. Ez a "sikerült" nagyjából kétféle dolgot jelenthet: vagy olyan hülyék voltak, hogy eddig képtelenek voltak ezt megoldani, de egy okoska kiszámolta, hogyan lehetne mégis, és hallgattak rá (ez valószínűtlen), vagy engedtek a nyomásnak, amit a józan ész is megerősít, és nagy duzzogva változtattak a korábbiakon (vagyis hatalmi kérdés volt). Ezzel kapcsolatos, hogy Gulyás Gergely mintegy ellenzéki pártnak nevezte a pedagógusok képviseletét, szóval, a kormány nincs jóban velük, de ezt eddig is tudtuk. (Szerintem ez óriási szégyen. Azokkal nem jóban lenni, akik nevelik-oktatják-képzik a jövő generációit, egyáltalában, akik a tudást képviselik és továbbadják, számomra szavakkal ki sem fejezhető hiba. Erkölcsi értelemben: bűn, mégpedig egy országgal szembeni bűn.)

Közben jött a hír, hogy ha még két ember kidől, megáll a hármas metró. Az a metró, ami annyi utast szállít egy nap, mint a MÁV (országosan). Na, erre "sikerült" néhány kritikus infrastruktúra dolgozóit is előrébb tenni.

És falun, ahol a boltos, a gyógyszerész, a postás és a dohányboltos jelenti a közös pontot sokak számára? Őket nem kellett volna már jó előre beoltani? A számuk nem vetekszik a 65+-osok számával.

Folytathatnám jó hosszan, de a lényeg, amit látok, ugyanaz: ez kurvára nem volt átgondolva. Nem volt egy fecninél több az oltási sorrend mögött álló megokolás.

(Müller Cecília okos asszony, mondta a miniszterelnök nemrég. "Arcról", de életrajzról már nagy biztonsággal felismerem azokat, akik a pozíciójukhoz kellően okosak is. Ez a felismerésem az ő esetében elmaradt, és azóta is késik. Még az e-mail-küldést sem feltétlenül bíznám rá, nem hogy az oltási sorrend meghatározását.)

Muszáj viszont leírnom azt, ami kifejezetten jó döntés és nagy siker, minden korábbi gúnyolódás ellenére: a keleti (orosz és kínai) vakcinák beszerzése és gyors engedélyeztetése. Ezek nélkül hátrébb tartanánk az oltásban. Bátor döntés volt, rém ostoba kommunikációval.

Nyitás, de mikor és mit?

Ha a tanarak be vannak oltva (tudjuk, hogy a nyilvántartás nem egyszerű eset ebben a bonyolult, digitalizált világban), az iskolák elvileg nyithatnak, és apu meg anyu mehetnek dolgozni, ha van hová (mert a munkahelyük megvan és működik is). Nem akarok cinikus lenni, ez egyszerűen csak nagyon komplex helyzet.

Csakhogy az immunizálódás (az első adag révén) három hét, vagyis az iskolák legkorábban április 26-án (hétfőn) nyithatnak. Ugye, hogy jobb lett volna, ha ezt "sikerül" már februárban letudni?

Közben már postázzák az oltási igazolványokat, beoltottaknak és fertőzésen átesetteknek egyaránt. Mintha egy plasztikkártya elég lenne a vírus ellen. A mágikus gondolkodás sosem hal ki, esküszöm.

Rendben, van milliónyi beoltottunk, ők már nem patkolnak el, ez valóban nagyszerű hír. És itt vagyunk mi, akik még várunk a sorunkra, pl. egy söröző tulajdonosa, aki már nyitna, hiszen nincs bevétel, tényleg tönkre fog így menni. Csakhogy ő nincs beoltva, míg az oltási igazolványos csávó már a negyedik sörét inná maszk nélkül. Ugyanígy a fodrász, a mozis, a pláza eladója stb.

Mikor nyitnék? Azt mondtam, csak az emberélet a szempont. Ha már mindenki, aki kritikus infrastruktúrában dolgozik vagy találkozási pontot jelent, be van oltva, plusz a felnőtt népességünk kb. 60%-a, a veszélyeztetettség sorrendjében. A kulcs a jó minőségű, átgondolt, az élet napi menetéhez igazított oltási lista lenne.

Hát nem fura, hogy a legjobb illusztráció a fentiekhez néhány karikatúra?

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr8116485944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2021.03.31. 21:26:04

Pl Belaruszban tized ennyi ember halt meg.
A fikázott svédeknél fele ennyi...
Hasonló népesség mellett....
El lehet gondolkodni mi mennyire hatásos....

kartoffel 2021.03.31. 23:28:16

@Gery87:

A fehérorosz "adatokat" azért kétségekkel fogadnám, a svédeknél meg -- ahol amúgy csak pár idióta médiamunkás szerint nem voltak korlátozások -- nem feleannyian haltak meg, hanem ~65%. És a magyar korlátozások csak papíron durvábbak, a valóságban rengeteg 'fifikás' hun(n) idióta magasról tesz rájuk, legfeljebb feltolja a maszkot a szájára, ha rendőrt lát; de gond nélkül mászkálnak fodrászhoz és kozmetikushoz is járványcsúcs idején. A svédek alighanem hivatalos korlátozások nélkül is jobban odafigyelnek egymásra. Plusz ugye az egészségügyük pár nagyságrenddel jobb, ott valószínűleg nem lopta szét a védekezést a kormány és nem szabadultak meg orvosoktól és nővérektől a legrosszabb időpontban -- vagy bármikor.

Amúgy Svédország egy alapvetően távolságtartó ország a magyar népsűrűség kevesebb mint negyedével. Őket nem teljesen más "életvitelű", népsűrűségű stb. országokkal célszerű összevetni, hanem az -- ilyen szempontból -- hasonló szomszédaival mondjuk.
Svédország: 804,886 azonosított fertőzés, 13,465 halott.
Norvégia: 95,695 azonosított fertőzés, 673 halott (feleannyi lakossal)
Finnország: 77,452 azonosított fertőzés, 844 halott (feleannyi lakossal)
Így ránézésre mintha lennének különbségek.

DFK 2021.04.01. 06:34:54

Csípem, amikor egy noname blogger okosabb akar lenni a járványügyi szakértőknél.

nemecsekerno_007 2021.04.01. 07:30:54

Sok vakcina kell, akkor lehet sokakat oltani. Addig minden más csak elméljedés.

white999 2021.04.01. 09:02:20

@DFK: MERT OKOSABB, SAJNOS.

white999 2021.04.01. 09:10:39

@Gery87: Észak-Koreában meg nincs is járvány, akkor ott a legjobb a helyzet korlátozások nélkül.
Mondhattad volna a Briteket is. Ott pl. december óta van szigorúság amit, majd júniusban oldanak fel Ja és szigorúbb mint itt. Nálunk március 8 óta egy olyan ami papíron jól mutat de ha kimegy valaki az látja, hogy kb majdnem úgy működik minden, mint ha nem is lenne semmi. Mondjuk ez részben a kormány hibája csak, viszont egy év szerencsétlenkedés és utána az embereknek már nincs kedvük betartani a dolgokat. Ez a rossz kommunikáció, a rossz egészségügy, félre ment gazdasági szereplők megsegítése, a rossz eü törvény rossz időben történt bevezetése és a magyar lakosság általánosan rossz egészségi állapota eredményezi azt ami most van. Az oltási terv már nem oszt nem szoroz, csak hab a tortán a sok kreténség mellett.

Gery87 2021.04.01. 10:49:18

@kartoffel:

Ettől még érdemes kitekinteni és mérlegelni.
A kulcs valóban az egészségügy és a lakosság jobb állapota lehet...
A népsűrűség felvetésével nem értek egyet....ott is egy kis területen él a lakosság többsége...

@white999:

Szándékosan nem hoztam fel ilyen szélsőséges példát.....

Gery87 2021.04.01. 10:54:03

@jancsi_31:

Svédeknél a lakosság többsége a sűrűn lakott déli részen és városokban él nagyokos!
A finneket is hozhattam volna példának de ők fele annyian vannak, szándékosan 9 millió körülit adtam meg...

Az hogy ott diktatúra van miben releváns?
Lehet titkolózni, de ha tizszer annyian haltak volna meg az talán kdierült volna már nem?
Nem beszélve arról hogy hónapokig tömegek voltak az utcán egymás seggében....és ma is vannak tüntetések....szóval egyesek szerint már hullaniuk kéne mint a légynek, de hát nincs ilyen...
idióta meg az öreganyád térdekalácsa az.
süti beállítások módosítása