Roubaix

Roubaix

Az adókulcsok számossága és az ellenzék tervei

2022. január 04. - Sr2021

Olvasom az ellenzék gazdasági elképzeléseit.

Az SZJA-ról, és hogy ez jelenleg egykulcsos, azt gondolom, és emiatt írok most, hogy nagyon is jól van ez így. Egyrészt, igazságos: mindenki ugyanakkora arányban fizet, ami azt jelenti, hogy a jól kereső összegszerűen többet (ez még megy mindenkinek, remélem). Másrészt, és itt a vége az én gondolatmenetemnek: nincs lehetőség trükközésre.

A magyar ui. nem csak hogy nem szereti magát parancsra beoltatni (ha már a józan esze kevés hozzá, hogy magától megtegye), de adózni sem szeret, ez továbbra is afféle "nemzeti ellenállás". És épp azok, akik egy esetleg megbontott adókulcs határánál lesznek, szépen, okosba, főleg a kisebb cégeknél, le fognak csúszni az alsóba, hogy "jobban járjanak", és a különbözetet megkapják máshogy. Na, akiknek ekképpen csökken a bejelentett, hivatalos jövedelme, azoknak a leendő nyugdíja és pl. a hitelképessége is csökken (nem néztem utána, mi mindent érint, de nekem elég a csalás lehetősége is mint negatív következmény).

A 2010 óta tartó gazdasági folyamatok egyik szála ui. a gazdaság fehérítése volt (és van), ami megemelte az állami bevételeket, és elkezdett szárba szökni az ezzel járó mentalitás is: adót kell fizetni, ügyeskedni nem lehet, vagy nem éri meg eléggé. (A 27%-os áfát ne most beszéljük meg.)

Ha most ezt egy akár kétkulcsos adóval elkezdik szétzilálni, és megint jöhetnek az "okosok", akik szerint úgy kell kibabrálni az állammal, hogy nem fizetjük a közös számla ránk eső részét, akkor bosszús leszek. Nem vagyunk ehhez elég európaiak, nem tűnik fel senkinek?

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr3016803790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása