Roubaix

Roubaix

Az új baloldal születése

2022. április 27. - Sr2021

Amikor 2002-ben a Fidesz elvesztette a választásokat az MSZP-vel szemben, és Medgyessy Péter lett a miniszterelnök, a Fidesz-tábor meg volt döbbenve. A dolgok jól mentek, az ország tartott az euró bevezetése felé, csatlakoztunk a NATO-hoz, küszöbön állt az uniós tagság is, és erre tessék. Ráadásul nem nagy vereség volt, csupán pár száz, pár ezer szavazat teljesen megfordíthatta volna az eredményt (elég plusz egy szavazattal győzni egyéniben, ugyebár). Felmerült a csalás lehetősége, a buszoztatott cigányok stb., az újraszámolás, szóval, ilyen addig nemigen volt.

De a második forduló előtt még történt valami, amit már akkor a jobboldal születésének tartottak néhányan: 2002. április 13-án a Fidesz nagygyűlést tartott a Kossuth téren. Először is, rengetegen voltak, és rengeteg ismert ember állt ki nyilvánosan. Néhányan azóta is "Orbán-bérencek". Ez az esemény végül már kevésnek bizonyult, de a hatása máig tart: Magyarországon van jobboldal, és azt Fidesznek hívják, vezetője pedig Orbán Viktor.

Ma a magyar baloldal csak nyomokban létezik

A fentiek jutottak eszembe, amikor azt írtam, hogy a mai baloldalra (azokra, akik e jelzőt magukra veszik, mert a DK-n és az MSZP-n kívül, amelyek ex-komcsi pártok, nem tudom, kit lehet még így hívni, ha egyáltalán) ugyanaz az út vár, amelyet a Fidesz járt be korábban, ha újra tényező, nem pedig csupán díszlet kíván lenni.

Már vagy százhuszonnyolcan leírták: a baloldal mint "váltóoldal" jelenleg csapdában vergődik, olyanok tartják fogva, akik már többször buktak, és olyanok a vezetőik, akik sem elfogadottságban (Gyurcsány Ferenc), sem tehetségben és karizmában (mindenki más) nem érnek fel az országos politika szintjéig. Elvannak, megélnek belőle, kis köreikben népszerűek, mint vidéki költők, "kik verseikkel Duna-Szekcsőn / csinos eredményt értek el" (Heltai), és nagyjából itt elfogy minden. Az egyetlen Gyurcsány pedig, aki tehetséges és még látszik valamennyi az egykori karizmából is, bár fáradtan és kopottasan, "öregecskedőn", olyan elutasított, hogy az politikailag teljesen reménytelen, és mégis, "megverte" a teljes ellenzéket.

Baloldali vezéregyéniség nincs, de program ettől még lehetne. Erre mi történt? A baloldal legjobb jelöltje a miniszterelnöki posztra egy jobboldali lett. Azóta mások is szóvá tették ezt, számomra az önazonosság teljes hiányát jelentette már akkor, az előválasztások végén. És ez a jobboldali, csodák csodája, nem állt bele a baloldali program képviseletébe. Az ember egészen meglepődik, nemde?

Újjászületés?

Azért nehéz, mert élnek még azok az egykori komcsik és antikommunistának látszó komcsik, akik még mindig azt hiszik, hogy ők valakik. Pl. azt hiszik, hogy őket járatják le. Segítsen ismét a történelem. A Fidesz-kormány idején imádtam nézni a Heti hetest. Sírva röhögtem a poénjaikon, mert máig azt gondolom, hogy a politikai humornak alapvetően a mindenkori hatalmat kell szekíroznia, és ezt ez a műsor kiválóan teljesítette is. De eljött a 2002-es kormányváltás, már derékig benne jártunk Medgyessy  ügynökmúltjában, és ezek még mindig orbánoztak. És ez megváltoztatott valamit bennem is: ja, hogy "ezek" csak "ilyenek"? És ma is ilyenek, tessék, még élnek, néha írnak, a felettük elrepült időről pedig azt hiszik, csak nemesebbé tette magvas gondolataikat.

Szerencsétlen Puzsér már évekkel ezelőtt ellenzékváltással kampányolt, amely, mint a prófétai tettek általában, legfeljebb egy jól sikerült megkövezésre elég. Mára egy "sötétben tartott és trágyával etetett gomba" is tudhatja, hogy igaza volt, és most is igaz mindez. De ha már itt tartunk, ennyi szívás, helyezkedés, politikai alku, nyilvános leégés, vereségek sora stb. után te otthagynád a végén a "jól megérdemelt" fizetésedet, amit most négy évig szinte biztos, hogy meg fogsz kapni minden elsején? Hát csoda, hogy a zseniális Gy. Németh Erzsébet lefalcolt a fővárostól, és inkább plusz két évre tervez a parlamentben, mint hogy Karácsony mellett maradjon gályázni? Dehogy lesz itt újjászületés, amíg ezek az arcok foglalhatják el a pártlisták felső harmadát.

2026

Ugyanez lesz, legfeljebb az arányok változnak. Már ha nem jön valami kataklizma, ami mindent felforgat. De ez csak kívülről várható, és senki nem örülne neki. A baloldalnak fel kell fedeznie önmagát, az ország baloldali részét, és azt, hogy mire van szüksége ennek az oldalnak. És távol kell tartania magát attól a réges régi jellemzéstől, hogy mindig kifogy a mások pénzéből.

Harc, építkezés, áldozatok, munka, erőfeszítés nélkül nem lesz modern baloldal Magyarországon. És alkalmas vezető nélkül sem. És akkor sem, ha lesz alkalmas vezető, de a régi banda, beleértve az újságírókat is, szépen legyalulja időnap előtt. Őszintén, sosem értettem, miért jó "valakinek lenni". Úgy értem, híresnek, befolyásosnak, "közéleti szereplőnek". De hogy miért még ennél is jobb (vagy vonzóbb) az ilyeneket tönkretenni, azt egyáltalán nem értem. Farizeus módszer ez: "Bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Magatok nem mentek be, s akik be szeretnének jutni, azokat meg nem engeditek be." (Mt. 23, 13.)

De hogy egy baloldali "megtérjen"? Hát mit gondol a kedves olvasó, e sorok írója miért jobboldali?

A bejegyzés trackback címe:

https://roubaix.blog.hu/api/trackback/id/tr9517817513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.28. 06:02:42

Sajnos a poszt megállja a helyét. birca mindjárt jön, most ébresztik a medikusaim az altatásból. Megint berepedt neki.

Kivlov 2022.04.28. 08:29:47

A baloldalnak legelőször a magyarellenességet, a "minél rosszabb itthon, nekik annál jobb" logikát, és a feltétel nélküli EU s*ggnyalást kellene feladnia.

midnight coder 2022.04.28. 08:38:06

Igazából maga a klasszikus baloldal mint olyan már régen megszûnt. Valaki tényleg elhiszi, hogy Gyurcsányék a dolgozó átlagpolgár érdekeit védik? Már az vicces volt, amikor 2006-ban a "balodal egy milliárdost választott meg miniszterelnöknek. Elvtársak, az ott a párt élén egy tõkés! Ezek ellen harcoltatok 40 éven át, amikor privatizéltétek a mûködõ gyárakat hogy munkásigazgatókat állítsatok az élére, amikor TSZ-be kényszerítettétek a "kulákokat", amikor 56-ban az oroszok segítségével levertétek a forradalmat! Döntsd a tõkést, ne siránkozz! Erre megválasztjátok miniszterelnöknek???

Szóval, ez már rég nem baloldal. De nem is lehet. Hol van ma már szervezhetõ munkásság? Azok a nagy nemzeti gyárak, ahol egy-egy gyárban sok száz ember dolgozott, és sok ezer kollégája volt más, hasonló gyárakban hasonló körülmények között, már sok évtizede megszûntek. Ilyet legközelebb talán Kínában találsz, de már ott is inkább az ipari robotok csinálják az ilyesmit. Munkavállalók vannak, még a cégeken belül is különbözõ érdekekkel. És a cégek sem azok már mint 200 éve. Ma már, ha egy gyárat nagyon szívatnának a dolgozói, simán arrébb megy pár határral. Vagy eleve be sem jön európába. Vagy eleve minimális mennyiségû élõ munkaerõt foglalkoztat, és automatizál mindent amit lehet. Ez ma már nem kerül sokba, és egyre olcsóbb lesz.

Szóval, igazából a baloldalnak mozgástere sem igen van, háttere sem nagyon. Ezért aztán az, amit baloldalnak hívunk, már rég nem baloldal. De mivel egy politikusnak az nem pálya hogy elmenjen dolgozni, így munkások helyett véd mást. Lehet Pl. mindenféle deviáns kisebbségeket védeni, lehet védeni a bûnözõket, akik a "társadalom áldozatai", lehet forszírozni a bevándorlást, elvégre az afrikai emberevõk ha ütik egymást, akkor a gyengébbnek istenadta joga Európa közepén letelepedni, stb. És persze lehet környezetet is védni, csak arra kell vigyázni, hogy lehetõleg olyan intézkedésekkel, amik csak tovább rontják az állapotát, mert ha egyszer tényleg sikerülne megvédeni, akkor vége a támogatottságnak, viszont minél szarabb az állapota annál több a szavazó.

Kitiltott Vélemény 2022.04.28. 08:52:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: " ... Sajnos a poszt megállja a helyét. ... "

Sajnos, évek óta mondogatom, hogy a konzervált El Quro identitás megakadályozza a kleptokrácia megszüntetését. A mai magyar politikai elit úgy ahogy van hulladék, szoaré, szemét stb. Nincs választási lehetőség a szoarén kívül. Az, hogy lop vagy elkúr nem választási lehetőség, mert az országnak egyik sem tesz jót.

DE, mondhatok akármit, mindig jön valami DKbérenc liberálfas-iszta megmondóember, és jól megmondja hogy fidessbérenc vagyok, pusztán abból kiindulva, hogy nem veszem emberszámba a gyurcsótányt, aki intézményesen elkúrt és szemkilövetett.

Mind a fidesznek, mind az összefosott ellenzéknek megvan a maga oligarcha bandája, akik őket előfinanszírozzák, aztán amikor kitartottjaik a húsosfazék mellé kerülnek, hozzák a nagyméretű csajkájukat, hogy a jól megérdemelt jussukat megkapják. Csak egy kicsit meg kell nézni, hogy működik a jelen politika, a kormányoldalt gondolom nem kell különösen bemutatni (Orbán - Lölő), de a "tisztakezű" baloldal is zsigerből hozta a szokásost, közvetlenül az önkormi választások után (Tüttő - Leisztinger) és ezek csak kiragadott példák. Szoaré szemét mindahány, és ezek közül kellene választani....

Amíg jobb nem lesz, MKKP a favorit! :-)

pátyi 2022.04.28. 09:21:55

@Kitiltott Vélemény: Tévedés, hogy a politikusok a korruptak. Nem egy rezervátumban tenyésztjük őket, hanem közülünk jönnek. A buszsofőr is trükközik a jegyekkel, hogy néhány utasnál nyerjen száz forintot a saját zsebére. Nincs különbség a 100 ft, vagy a 100 millió ft is lopás. Ha a buszsofőrt választják meg politikusnak, akkor ő fog 100 milliót lopni. Ha változást akarunk, magunkon kell kezdeni. Nagyon könnyen észrevesszük a mások kapzsiságát.
A poszthoz annyit, hogy ma már nem jobb és bal törésvonal van, hanem globalista, szuverenista. A nyugat, ahol nem kellett a szabadságért, szuverenitáért harcolni, már évtizedekkel ezelőtt lemondott róla a jólétért cserébe. Nálunk és egész Közép-Európában ez nem így van. Sem szuverenitásunk, sem jólétünk nem nagyon volt. Ezért ma ragaszkodunk a szuverenitásunkhoz és reménykedünk, hogy lesz jólétünk is. A hazai baloldal globalista, ezért bár nemzetközileg elfogadottabb, de itthon még jó ideig nem tud többségbe kerülni, mivel a képességei a jólét megteremtésére, szintén gyengék. Ezért a fidesz, amíg a relatív jólétet képes biztosítani, addig hatalmon marad.

Sir Gombóc 2022.04.28. 09:43:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: annyiban téved, hogy az ellenzéki összefogás nem csak baloldali volt, így az alapvetően jobb oldali miniszterelnök jelölt sem lett volna probléma, ha a szavazók képesek lettek volna a saját árnyékukat átlépni. De, mint tudjuk, erre nem voltak képesek.

Sir Gombóc 2022.04.28. 09:45:00

@Kivlov: ez csak te fejedben létezik, meg a propagandában. Jah, amúgy amikor Orbán volt ellenzékben, éppen ő viselkedett így.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 11:08:06

A balli bbant megújulás örök receptje: ugyanazt gágogni még idiótább módon.

bóvli ország jobban teljesít 2022.04.28. 11:40:40

Tényleg, miközben Budapest elkergette a Fidesz-Putyin pártot, addig vidéken mitől nő ennyi gomba, hogy lépni se lehet tőlük? Mert rendszeresen trágyázzák a terepet?

bóvli ország jobban teljesít 2022.04.28. 11:43:22

@Kivlov:

Magyar ellenesség? Ez az amikor Orbán megüzeni a kárpátaljai magyaroknak, hogy hagyja őket Putyin prédájának?

bóvli ország jobban teljesít 2022.04.28. 11:51:34

@Kitiltott Vélemény:

Te attól vagy fideszbérenc hibbantka,hogy 50 sorban 150-szer hanyod ide a fideszbértrollok Gyurcsányozási parancsolatát.

Kivlov 2022.04.28. 13:02:06

@Sir Gombóc:
Aha, persze mesemondó. :D

Kivlov 2022.04.28. 13:03:04

@bóvli ország jobban teljesít:
Nem. Az az, amikor a balliba csürhe tapsikol brüsszelben annak, hogyha az országot mindenféle mondvacsinált baromság, meg kettős mérce alapján szőnyeg szélére akarják állítani.

midnight coder 2022.04.28. 13:13:35

@Sir Gombóc: Igazából errõl a jobboldalról csak a DK szavazói hitték el hogy jobboldal, õk pont ezért nem szavaztak rájuk. Jobbról viszont egy olyan erõ ami összegyurcsányozza magát teljesen hiteltelen. Most képzeld magad egy Jobbikos szavazó helyébe: Fletóék kb. a megalakulásuk óta (bár akkor Fletóékat még MSZP/SZDSZ-nek hívták) velük riogatta az erre hajlamos csecsmõket.

midnight coder 2022.04.28. 13:14:17

@Sir Gombóc: A másik vicces dolog ebben csipet-csapatban az MZP volt, aki lebegett a levegõben mint egy indiai jógi, mindenféle támogatás nélkül, és közben hülyeségeket beszélt. És emögé kellett volna összegyûlnie a nyájnak. Valami össze is gyûlt, csak hát kevés volt a birka.

Andy73 2022.04.28. 13:22:53

Az új baloldal a Momentum, állítólag önállóan is be tudnának jutni a parlamentbe. Az idő nekik dolgozik, hogy a baloldal legnagyobb pártja legyen, a DK-t megelőzhetők, de arra nem sok esélyük van, hogy a Fideszt legyőzzék. Ennek az egyik oka, hogy ők is inkább liberálisok, mint baloldaliak, a Fidesz politikájában is több a baloldali elem, mint náluk.

midnight coder 2022.04.28. 13:31:24

@Andy73: Nagyobb baj az, hogy õk is összegyurcsányozták magukat. Másrészt, viszont a vadászterületük eléggé fedésben van Fletóékkal, ugyanakkor a saját területükön Fletóék az erõsebbek. Az egészben az a gond, hogy van az a DK szavazóközönség aki a fél veséjét is odaadná hogy Fletóra szavazhasson bárki mással szemben, plusz van mindenki más aki nem akarja Orbánt, de Fletót sem. A kettõ együtt elég lenne hogy legyõzzék Orbánt, csak ez így nem tud összejönni.

Andy73 2022.04.28. 13:44:53

@midnight coder: Orbán listája 54 százalékot ért el, tehát őt még a Mi Hazánkkal együtt de tudták volna legyőzni. Orbánnak legfeljebb Pesten nagy az elutasítottsága, országos viszonylatban nem.

Andy73 2022.04.28. 13:46:15

@Andy73: a Mi Hazánkkal együtt sem.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.04.28. 15:05:16

Lehet régi vagy új a baloldal: úgy szar ahogy van. Ezért nincs épkézláb alternatívája az orbáni Fidesznek. Ami van, arra a nép nem vevő.

"...mert a DK-n és az MSZP-n kívül, amelyek ex-komcsi pártok..."

A Párbeszéd nem ex-, hanem virtigli újkomcsi alakulat. Ráadásul zöldkomcsi a mainstream nyugat trendnek megfelelően, amely éppen most hozza Európára a Washingtonból importált káoszt. A Momentumot pedig a Donáth-féle vonal szintén zöldkommunista irányba vitte el. Itt tartunk.

Rubasov nertárs 2022.04.28. 15:05:57

@midnight coder:

Egy jobboldali szavazónál véleményem szerint két vörös posztó van:
1.) Fletó
2.) woke ideológia teljes egészében. MZP-nek onnantól kezdve mindegy volt, hogy mit mond, amikor hitet tett a melegházasság, meg úgy általában az LMBTQ-ideológia mellett. Mégha valami bravúrral le is tudta volna rázni magáról (és az ellenzékről) Gyurcsányt, márcsak emiatt sem tudott volna nemhogy nyerni, de legalább a 2/3-ot lebontani.

a nagy hohohorgász 2022.04.28. 17:32:58

@Rubasov et.: az osszefosasnal csak 1 van:))
O1g!!!!!!
süti beállítások módosítása